Gian Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 Witam Mój dylemat został już częściowo przedstawiony w temacie. Zastanawiam się nad wyborem przerzutki na przód i liczę na to, że ktoś mi pomoże na tym Forum. Ogólnie rzecz biorąc to przerzutka na przodzie jest mnije eskploatowana niż ta z tyłu, więc to nie musi być XTR. Mnie zastanawia tylko jedna rzecz: która z przerzutek wymienionych wyżej jest optymalnie najlpesza do XC ? Z Góry Dziękuję za pomoc.
Lukas_Mako Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 ja mam x9 jest lżejsza od xt dobrze dzieła pod obciążeniem ode mnie ma 5tke
kusak Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 osobiście mam lx i sprawuje się super, jednak wziąłbym x9 ze względu na wagę
kos Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 a ja mam xt i sobie chwale jest lepsza od lx,a tymbardziej ze nie ma kolosalnej roznicy w cenie.. x9 jest nowa przerzutka, kolega wyzej chwali, mam nadzieje ze ma racje zastanowilbym sie nad xt wzglednie x9. hm na dzien dzisiejszy wzialbym x9 : ) ale to od ciebie zalezy c o kupisz. xt mozna dostac juz od 50 pln : ) NOWA.
Schwefel Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 Mówimy tu o nowym XT (08) czy starym (06,07)? Bo jeżeli nowym to bym się nad nim zastanowił. Konstrukcje ściągnęli od Srama, więc może być dobrze. Póki co polecam X-9. U mnie pracuje z gripami X-0 i jest to najlepszy set na jakim jeździłem.
Gian Napisano 7 Lipca 2007 Autor Napisano 7 Lipca 2007 XT z 2007 roku. Mam na razie z przodu Acerę i nie wiem czy czekać na XT Shadow czy kupić X-9. Czy to się przede wszystkim opłaca.
Schwefel Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 Nie doczytałem, że tu chodzi o przednią przerzutkę Mój błąd. Piszesz o technologii Shadow która stosowana jest tylko w tylnych przerzutkach. Ma za zadanie ograniczenie uszkodzeń przerzutki podczas gleby i w przednich nie znajduje zastosowania. Mimo, że pisałem o tylnych to i w przednich nie zmieniam zdania i polecam X-9. Co do XT to najlepszym wyborem (nawet lepszym od X-9) jest stary model coś około 2001 rocznika lub starsza. Wtedy Shimano szło na jakość a nie ilość
Fifi Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 Bierz Srama X-9 jeżeli masz manetki Srama kompatybilne z X-9.
Paviarotti Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 Mam XT, pracuje jak dla mnie super, ale jakbym miał teraz brać to X-9.
arbuz92 Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 witam spytam sie tutaj bo neichce zakładac nowego tematu: chce kupic przezrzutke TYLNIA x9 i czy bedzie ona kompatybilna z manetka deore ?? PZDR arbuz92 ps. sorki ze tutaj
Gian Napisano 8 Lipca 2007 Autor Napisano 8 Lipca 2007 A mam jeszcze jedno pytanie: Czy kupując przerzutkę (w tym przypadku przednią) należy tylko patrzeć na średnicę jaką obejmuje obejma, rodzaj ciągu i wielkość zębatek?
Schwefel Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 Jak masz napęd 8sp to patrz też na szerokość wózka przerzutki bo może obcierać na niektórych przełożeniach. Zwróć też uwagę na to czy jest to top-swing czy down-swing. Ten drugi dłużej podziała bez luzów.
kos Napisano 10 Lipca 2007 Napisano 10 Lipca 2007 dodatkowo, polecalbym sprawdzic czy linia lancucha z jaka pracuje przerzutka, jest taka sama z jaka pracuje korba. ja sobie raz kupilem przerzutke z linia 50 mm do korby z linia 47,5(czy 48,5? nie pamietam : ) ) (mniej wiecej o tym samym napisal Schwefel )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.