Skocz do zawartości

[trening] łydki i uda - jak jezdzic ?

dzemowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich po dlugim czasie <_<

Mam pytanko. Otoz jezdze od kilku lat, powiedzmy troche wiecej niz amatorsko, ale nigdy nie trenowalem jakos, bez zadnych planow itd. Interesuje mnie jak jezdzic (jaka technika)by "zwiekszyc" uda i lydki ? ;p jestem stosunkowo szczuply (72 kg przy 180 cm) kondycja jak najbardziej ok, poza rowerem troche cwicze. interesuje mnie mozliwosc nabrania masy miesniowej, szczegolnie we wspomnianych partiach:). czy moze miec na to wplyw np kadencja - tzn niska i ciezkie przelozenia czy wrecz odwrotnie - wysoka i lekkie biegi ?

Z gory dziekuje za wszelkie rady ;)

pozdrawiam!

Napisano

Jeżeli naprawdę zależy Ci na zwiększeniu obwodu, a jesteś osobą szczupłą to przede wszystkim musisz dostarczyć organizmowi budulca. A jak wiadomo budulcem jest białko. Normalnie odżywiając się praktycznie nie jesteśmy wstanie dostarczyć organizmowi tyle białek ile on potrzebuje.Czyli jeżeli już chciałbyś sięgnąć po jakieś odżywki to białka.

HMB wspomaga przyrost tkanki mięśniowej jednocześnie redukując zapasy tłuszczu. Ale tak jak napisałem musisz mieć z czego zbudować mięśnie.

No i może poza jazdą na rowerze (poza sezonem) siłownia. 4-8 powtórzeń w 3 seriach przysiadów ze sztangą, wznosów na palcach, ewentualnie ćwiczeń na maszynach powinny zwiększyć obwód mięśni.

EDIT:

A co do jazdy to tak jak napisał karolyfer z tą uwagą, że jazda na rowerze jest ćwiczeniem aerobowym, a więc ćwiczeniem wymagającym dużych ilości energii. Organizm ludzki jest natomiast tak skonstruowany, że w momencie gdy mamy ujemny bilans energetyczny to następuje redukcja mięśni (mniej mięsni oznacza mniejsze zapotrzebowanie na energię).

Napisano

A takie małe pytanie - żeby zrobić sobie ładnie umięsnione uda albo łydki, trzeba trenować jazdę na wysokiej kadencji tak? Bo mam już wystarczająco szerokie uda {łydki jeszcze nie, bo brak mi Spd} i teraz trochę przydałoby się je umięśnić. :)

Napisano

właśnie jak nie miałem spd to bardziej siłowo pocinałem i widać było te uda,a teraz zaledwie 5dni i już widzę mięśnie w łydkach których nie było wcześniej.. znaczy były ale nie tak widoczne

Napisano
A takie małe pytanie - żeby zrobić sobie ładnie umięsnione uda albo łydki, trzeba trenować jazdę na wysokiej kadencji tak? Bo mam już wystarczająco szerokie uda {łydki jeszcze nie, bo brak mi Spd} i teraz trochę przydałoby się je umięśnić. :)

Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc umięśnić.

Zasada jest taka, że wykonując dużą liczbę powtórzeń przy małych obciążeniach (a więc również wysoka kadencja przy lekkim przełożeniu) poprawiasz rzeźbę. Czyli mięśnie stają się twardsze ale trochę mniejsze (mniejszy obwód). Nie wiem jak to napisać takie... w stylu Bruce'a Lee :)

Przy małej ilości powtórzeń i dużych obciążeniach (niskiej kadencji) zwiększasz obwód mięśni.

Napisano

dzieki za dotychczasowe odpowiedzi :)

rozumiem ze jesli nie chce brac odzywek to odpowiednia dieta bogata w bialko no i cwiczenia silowe. (moze polecice od razu jakies cwiczenia ktore mozna wykonywac bez silowni, tzn samemu w domu, ewentualnie przy pomocy hantli? - chwilowo nie mam mozliwosci wybrac sie na silownie.)

a co do tych wspomnianych ud i lydek to jako ze rower to cwiczenie aerobowe, na przyrost owych miesni pozostaje jazda z niska kadencja czy odwrotnie ? bo juz ostatecznie nie wiem jak z tym jest ;p

pozdrawiam!

nie dostrzeglem ostatniego postu, albo powstawal on w trakcie powstawania mojego ostatniego :)

dzieki za wszelkie info :)

pozdrawiam!

Napisano

Chodzi mi o to, ze mam już szerokie, mocne uda i przydało by się je na rowerze własnie "zmniejszyć obwód i uwidocznić mięsnie" ud. Ja nie miałem SPD i to jezdziłem z niską kadencją a teraz mam same pedały SPD {Butów brak} to jeżdzę z wysoką kadencją - zmiana wiązała się także z wymianą korby {48 na 44}. Czyli mam się starać jezdzić z wysoką kadencją aby mieć lepszą rzeźbę ud?

Napisano

Ja jeżdże na wysokiej kadencji, i mam ładnie wyrzeźbione łydki i uda. (przynajmniej tak dziewczyny wszystkie mówią :)) A sam zauważyłem że nawet bez spd sie łydki wyrabiają... nie mam spd a z każdym dniem czuje że są większe..

Napisano

Niska kadencja.

Jeżeli chodzi o ćwiczenia siłowe to zobacz tutaj: http://www.kulturystyka.pl/atlas/nogi.htm lub tutaj: http://www.sfd.pl/Ćwiczenia_nóg!!&...3;-t239074.html

Może wybierzesz coś co będziesz wstanie robić bez siłowni. Tylko że kluczem do budowy "objętości" mięsni jest liczba powtórzeń w serii. Tak jak napisałem powinna ona wynosić 4-8 powtórzeń (maksymalnie 12) więc będziesz potrzebował stosunkowo sporych obciążeń.

Osobiście polecam przysiady przy czym wykonujemy je:

1) mając stopy równolegle do siebie

2) mając stopy skierowane na zewnątrz

3) mając stopy skierowane do wewnątrz

Natomiast na mięśnie łydek polecam wspięcia opisane w tym drugim linku.

Napisano

Na sucho nawet trawa nie rosnie ;) Jesli chcesz miec ladny przyrost polecam odzywki. Jakie? Odsylam do for kulturystycznych. Osobiscie stosowalem HMB ale nie do jazdy na kole a do biegania. Efekty wysmienite!

Napisano

To mam do Ciebie pytanie. Co Ci dało stosowanie tego HMB? Czy byłeś w takiej samej sytuacji jak dzemowiec tzn. byłeś osobą szczupłą i zwiększyłeś masę??

Napisano

Dieta, dieta, dieta, trening i dopiero suplementy.

HMB na wieksze miesnie ? ;)

Dla amatorow kazda ilosc bialka bez problemu mozna dostarczyc w tradycyjnych posilkach, nie jestesie 120kg kulturystawmi tylko 60kg leszczami ;)

Nie jest potrzebne bog wie jakie bialko z puszki.

"Moje boje" z nogami widac w galeri z moimi fotkami i w linku w profilu ;p

Napisano

Zgadzam się z przedmówcą! przejdź od słów do czynów. Trenuj i jedz normalnie, a będziesz miał takie mięśnie jakie potrzebujesz. Chyba, że wygląd jest dla Ciebie ważniejszy od funkcjonalności. Duże mięsnie w kolarstwie nie pomagają. (patrz Karolina Kozela). Jesteś szczupły? Ja mam 187 cm i w porywach 71kg i nogi jak młody bóg! Odżywki zostaw kulturystom i dyletantom!

Napisano

Pawulonie, po pierwsze o dyletanctwie powinienes wiedziec najlepiej :) Ja stosowalem HMB dla poprawy wytrzymalosci miesniowej. Mam dosc masy, podczas stosowania zrzucilem pare kilo. Po hmb zauwazylem przyrost masy miesniowej, jednak nie tak duzy jak wydajnosci. Decyzja nalezy do Ciebie. Poczytaj o dokladnych wlasciwosciach HMB na forach kulturystycznych.

Napisano

Tylko że HMB jest bardziej antykatabolikiem niż anabolikiem więc autorowi tematu raczej sie nie przyda...

Zresztą zdecydowanie najlepiej na początek zbilansować odpowiednio dietę i rozpisać jakiś program treningowy, a dopiero EWENTUALNIE później sięgnąć po jakieś suplementy.

Napisano

Drogi Sekmanie, niechciałbym wdawać się w bezproduktywne pyskuwki, ale bez odpowiedzi tego nie zostawię. Pisząc o dyletanctwie nie miałem nikogo konkretnego na myśli. O Twojej wypowiedzi już tego napisać nie można. Zapewniam Cię, że intelektualnie nadążam za przemysłem farmaceutycznym, rozumien tajniki biochemii i fizjologii człowieka i na rowerze jeżdżę i trenuję nie od wczoraj. Mam również do czynienia zawodowo z przypadkami bezrozumnego zażywania i stymulowania się różnej maści specyfikami. Dlatego zawsze będę odradzał amatorom zachowań paraprofesjonalnych bez konsultacji z lekarzem. Zawodowcom niczego nie będę odradzał z racji ich świadomości i jak sądzę częstych konsultacji z lekarzem medycyny sportowej. Jestem zwolennikiem ciężkiej pracy, litrów potu i godzin spędzonych na rowerze (które przecież tak wszyscy kochamy). Jeśli HMB (bądź co bądź produkt mało szkodliwy i skuteczny) nie przyniesie wymarzonego efektu, niejeden zacznie szukać czegoś mocniejszego, co przyniesie natychmiastowy efekt. Naprawdę nie tędy droga. Cieszmy się z jazdy na rowerze i nie starajmy się na siłę być kimś kim nie jesteśmy. A kompleksy leczmy u psychologa!

Napisano

Tylko HMB zaczyna działać dopiero po minimum 2 miesiącach ciągłego stosowania.

HMB do HMB jest nie równe, mniej więcej tak jak rower rowerowi.

Wszystko zależy jakiej firmy stosujesz HMB i w jakiej postaci (płyn, tabletki).

Bardzo dobre i sprawdzone jest hi-tec/a, Trec również ma dobre jednak zostaje trochę w tyle.

Jeśli kupujesz HMB to tylko w płynie nigdy w tabletkach i nie sugeruj się cenom.

Do pełnej sesji potrzebujesz więc minimum 2 butelki + dobre białko.

Po co brać sam antykatabolik nie biorąc białka?

To tak jak byś brał samą taurynę bez kreatyny.

Cena orientacyjna kuracji to min 400zł plus odpowiednia dieta i dobrze rozpisane ćwiczenia.

To tak w skrócie :)

Napisano

też w sumie chciałbym poprawić rzeźbę nóg... ale odchodząc od tematu.. mając 17 lat trenuję dopiero pierwszy sezon, 3 tyś km metalową kolarzówką i jeżdżę na normalnych pedałach bez butów specjalnych... właśnie tu było o SPD. czy to dużo zmienia i da się dobrze trenować bez tego?

Napisano

Chesz rzezbic a masz co?

Banal ale niestety jak tluszcz zacznie znikac to kosci zostana :)

Na rozwieniecie miesni twarde silowe podjazdy.

Na gubienie tluszczu dlugie krecenie w tlenie.

Napisano

Moim zdaniem tylko jazda, jazda jeszcze raz jazda!! Oczywiście chyba że chces osiągnąc rzeźbe w 2 tygodnie :P Zacznij jeżdzić po lasach, wszystkich górkach, jak najszybciej i będzie dobrze.... chyba :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...