tomgda Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Hey.Od któtkiego czasu (nie nod samego początku) irytuje mnie przeskakiwanie łańcucha co jakiś w miare systematyczny czas.Powstaje przy normalnej jeździe chyba że zjeżdzam z górki i kręce korbą to wtedy nie. Sprawa jest o tyle dziwna że cały napęd jest nowy: -kaseta sram PG-850 -łańcuch sram PC-38 o ile dobrze pamiętam -przerzutka przerzutka tył sram 5.0 -korba deore m530 Przeskok jest wyczuwalny z tyłu więc korbe wykluczam. Przerzutke raczej też bo wszystko jest ładnie prosto włącznie z hakiem od ramy i nic sie nie działo. Zostaje kaseta i łańcuch. Ale co może być nie tak skoro sprzęt jest nowy, nie zjechany,i niby kompatybilny :/ Może jakieś ogniwo w łańcuchu jest skrzywione albo nie wiem
marcin1212 Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 A nie rozkuwałeś łancucha?? jak sie go za słabo zepnie to tak potem sie dzieje.
tomgda Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 A nie rozkuwałeś łancucha??jak sie go za słabo zepnie to tak potem sie dzieje. właśnie musiałem raz rozpinać spinke bo źle przełożyłem łańcuch ale potem ponownie spieła sie ładnie i mocno. Więc spinka do wymiany ?
Wojcimił Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 A skróciłeś już łańcuch może? To raczej nie wina spinki. Ona ma za zadanie tylko spiąć łańcuch.
tomgda Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 nie skracałem łańcucha bo był przeznaczony do kaset 8 rzędowych. Tym bardziej że z przodu mam 48T. Mimo wszystko na jakim kolwiek przełożeniu jade dalej występuje przeskok.przerzutke przerzutkę regulowałem nawet w trakcie jazdy pokrętełkiem regulującym naciąg i nic Chopie! Przeczytoj posta nim wyślysz i poprow błędy Odi
Wojcimił Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Sprawdź czy z masz napięty łańcuch. Z przodu i z tyłu wrzuc na najwiekszą zębatke. Jeżeli przerzutku nie jest rozciągnięta do końca mozesz skrócic o 2-3 ogniwa. Mi przeskakiwało tyle ze w starym napędzie i skrócenie pomogło. Koledze w nowym tes skrócenie pomogło. Wiesz... mój łańcuch jak był nowy też był przeznaczony pod 7 biegów z tyłu a był i tak za długi .
tomgda Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 łańcuch jest dosyć naciągnięty jak na mój gust. Próbowałem na różnych kombinacjach ułożenia łańcucha jechać i dalej to samo.Dodam jeszcze że wcześniej nic sie nie działo.Dopiero od jakiegoś czasu.Może to jednak spinka
Wojcimił Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Brdzo wątpie zeby to była spina. Spróbuj jednak skrócic ten łańcuch o 1-2 ogniwa i zobaczysz jak wtedy będzie chodził. Skoro mówisz, że wszystkie komponenty są kompatybilne i że tak ci się nie działo wczoeśniej to wskazuje na łańcuch. Jak mozesz to wrzuc flotke wtedy gdy łańcuch jest na najwyzszych zębatkach
tomgda Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 znaczy z przodu na największej i z tyłu na największej ? :wink: Teraz jestem w pracy to wrzuce fote jak wróce do domu :wink: Wydaje mi sie jdnak jak tak patrze teraz nie wisi tak luźno ten łańcuch.Jest dosyć naciągnięt.Mimo wsztko skróce o dwa ogniwa jak wróce. (hmm tylko będzie problem z rozkuciem bo nie mam przyżądów do tego )
Wojcimił Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Tak z przedu na najwieksze j na najwiekszej z tyłu. Teoretycznie tak nie mozna, ale tak mozna sprawdzic naciag łańcucha. U mnie sprawa wyglda tak. Na upartego mógłbym jeszcze skrócic ale po co. Do skróceia wystarczy Ci młotek i gwóźdź. Najlepiej rozepnij spinke i od niej rozkuwaj .
marcin_ostrów Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 tomqda, na moje oko któreś ogniwko jest za mocno ściśnięte. Weź łańcuch w łapki, i powoli ogniwko po ogniwku posprawdzej czy nie haczy. Jak znajdziesz, to powyginaj lewo/prawo, przesmaruj. I zwróciłbym uwagę na okolice spinki . M
tomgda Napisano 8 Czerwca 2007 Autor Napisano 8 Czerwca 2007 Tak z przedu na najwieksze j na najwiekszej z tyłu. Teoretycznie tak nie mozna, ale tak mozna sprawdzic naciag łańcucha. U mnie sprawa wyglda tak. Na upartego mógłbym jeszcze skrócic ale po co. Do skróceia wystarczy Ci młotek i gwóźdź. Najlepiej rozepnij spinke i od niej rozkuwaj . ocho tak to ja nie mam :eek: Widze że u Ciebie przerzutka prawie dotyka widełek.U mnie minimalnie sie tylko odgina.Jednak masz racje.Łańcuch jest za słabo naciągnięty. Trzebe będzie skrócić Tylko pewnie ze 3 albo 4 ogniwa odjąć
Wojcimił Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Wg. mnie gdyby ogniwko było za mocno ściśnięte to by nie przeskakiwało na wszystkich przełożeniach. U mnie pocztkowo łańcuch miał 114 ogniw teraz ma 104. Tyle w sumie skróciłem przez 1 sezon. Najpierw skróć o najmniej jak sie da(chyba 2) a jak nadal bedzie przeskakiwac to skróć o 4 a nawet 6.
majster Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 a zastanawiałeś się czy to nie wina ramy? może jest mało sztywna bocznie na łożyskach (są po dwa łożyska z każdej strony w tylnych widełkach na dole) i przez to zmienia się linia łańcucha? może niska (względnie) cena ramy przekłada się na jakość łożysk, albo całości? chyba trudno to ocenić.
radomir82 Napisano 8 Czerwca 2007 Napisano 8 Czerwca 2007 Wrzuć z przodu na średnią tarczę, z tyłu mniej więcej na środeczek kręć korbą do tyłu i słuchaj czy nie pojawia się "cyknięcie", jeżeli coś takiego usłyszysz to na pewno coś z łańcuchem (albo za mocno znitowany, albo któraś boczna blaszka się tobie rozpina:-)
tomgda Napisano 9 Czerwca 2007 Autor Napisano 9 Czerwca 2007 że przez rame to dosyć oryginalny pogląd :wink: Już po sprawie skróciłem łańcuch o 3 ogniwa i działa ładnie.Pozdrowienia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.