Wawrus Napisano 30 Kwietnia 2007 Napisano 30 Kwietnia 2007 Chce wymienić łańcuch. Stary jest zużyty co widać na zdjęciach. Ogniwa(te okręgi zaznaczone na zielono na zdjęciach) już się pościerały i są tak "poluzowane", że smar dosłownie wypływa mi z łańcucha(dlatego kaseta jest taka brudna). Ale do rzeczy Słyszałem że po wymienie łańcucha na nowy może on przeskakiwać, bo nie jest dopasowany do starej kasety. Wrzucam wiec fotki kasety i łańcucha abyście ocenili stan zużycia(kasety).Czy po zamontowaniu nowego łańcucha napęd nie bedzie mi przeskakiwał?
baksik22 Napisano 30 Kwietnia 2007 Napisano 30 Kwietnia 2007 Witaj strasznie masz wyjechany 5 bieg i tam będzie przeskakiwało musisz częściej zmieniać przełożenia i nie jeździć cały czas na 1 biegu tyle co do przeskakiwania to tak jak napisałem według mnie na 5 może przeskakiwać reszta nie wygląda na zjechaną Ale jeśli chcesz super działania to wymień od razu kasetę i łańcuch będzie lepiej a jak masz się denerwować bo coś ci zacznie przeskakiwać to chyba lepiej wydać te 50 zł więcej i cieszyć sie jazdą w 100%.
Wawrus Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Napisano 30 Kwietnia 2007 Faktycznie przez ostatnie kilka miesiecy jezdziłem głownie na 5.Wcześniej była to 6. A jeslibym wymienil kasete to i korbe bym musial? Albo jakbym kupił łańcuch a okazałoby sie, ze jednak przeskakuje to potem mógłbym ewentualnie dokupic kasete (łańcuch miałby powiedzmy 200km na starej kasecie)i wszystko byłoby ok? Po ilu km tak +/- łancuch sie dopasowuje? PS Baksik22 po czym rozpoznałeś ze to 5 bieg?? Jakieś znaki szególne???
Mr0wa_1991 Napisano 30 Kwietnia 2007 Napisano 30 Kwietnia 2007 O ile dobrze pamietam to jest tak ze nie zaklada sie nowej kasety pod stary lancuch bo lancuch momentalnie niszczy kasete... Ale o przeciwnych przypadkach nie slyszalem przeciwskazan... Tzn- oczywiscie- skakac moze... Ale mozesz chociaz sprawdzic czy da sie jakis czas na tym jezdzic a potem dozbierac na kasete i ja takze wymienic. Jesli sie myle - prosze zeby ktos mnie wyprowadzil z bledu bo sam sie zastanawiam nad wymiana lancucha i kasety. A korba... Jak mocno wyjechana no to zmien tarcze o ile masz wymienne... Jak nie no to korba chyba tez wejdzie na liste zakupow :/
Schwefel Napisano 30 Kwietnia 2007 Napisano 30 Kwietnia 2007 Jak już masz kupować nowy łańcuch to kup coś miękkiego, żeby się szybko ułożył z kasetą. Dla 8sp będzie to PC-38 a dla 9sp HG-53
Wawrus Napisano 1 Maja 2007 Autor Napisano 1 Maja 2007 Mam właśnie HG-53(Deore) i na taki sam zamierzam zmienić bo kaseta też jest Deore
Klosiu Napisano 1 Maja 2007 Napisano 1 Maja 2007 To jak wymienisz to napisz czy sie ulozyl i ile czasu to zajelo. Sam mam podobna sytuacje i zastanawiam sie, czy warto zmieniac sam lancuch czy od razu razem z kaseta.
MarcinN Napisano 1 Maja 2007 Napisano 1 Maja 2007 Jeśli chodzi o jakość działania to moim zdaniem lepiej jest wymienić od razu kasetę i łańcuch, a nie czekać aż nowy łańcuch ułoży się na starej kasecie, a potem i tak kupić nową. Jeśli macie hajs ty wymieniajcie wszystko za jednym razem. Co do blatów na korbie to wydaje mi się, że nie jest to jakoś potrzebne w końcu duża patelnia(44 lub 42T) ma sporo ząbków więc wyciera się wolniej, w dodatku z przodu zmienia się biegi rzadziej niż z tyłu, jeśli wymiana to nie całej korby, a tylko dużego blatu. Pozdrawiam.
Klosiu Napisano 1 Maja 2007 Napisano 1 Maja 2007 Hmm, moze faktycznie, tym bardziej ze widze w Cyklotourze, ze kaseta Tiagra 12-25 kosztuje tylko 60 pln. Taka chce teraz kupic, ostatnio zuwazylem ze w kasecie 11-32 nigdy nie uzywam koronek wiekszych niz 22 zeby, a Tiagra jest o 100g lzejsza.
radomir82 Napisano 1 Maja 2007 Napisano 1 Maja 2007 Tiagra to to samo co Deore, tylko że mniejsze koronki:-)
Wawrus Napisano 1 Maja 2007 Autor Napisano 1 Maja 2007 Ma ktoś może możliwośc wrzucenia fotek Tiagry albo czegoś o podobnym rozstawie ząbków. Tiagra różni się od Deore ilością zębatek w następujący sposób: 1 25 32 2 23 28 3 21 24 4 19 21 5 17 18 6 15 16 7 14 14 8 13 12 9 12 11 bieg/tiagra/deore
radomir82 Napisano 1 Maja 2007 Napisano 1 Maja 2007 A do czego Tobie fotki? Jest duża różnica w wielkości:-) Jeżeli koniecznie musisz mieć fotki, mogę wrzucić ale dopiero jutro:-)
Klosiu Napisano 1 Maja 2007 Napisano 1 Maja 2007 No tiagra wyglada jak kaseta szosowa . Bardziej szeroka, niz wysoka, hehe. http://www.probikes.pl/img/itm/big/434.jpg
Wawrus Napisano 2 Maja 2007 Autor Napisano 2 Maja 2007 A do czego Tobie fotki? Jest duża różnica w wielkości:-) Jeżeli koniecznie musisz mieć fotki, mogę wrzucić ale dopiero jutro:-) Ok to wrzuć.Bede czekał.
radomir82 Napisano 3 Maja 2007 Napisano 3 Maja 2007 Witam, niestety nie posiadam w tej chwili Tiagry 12-25, więc zrobiłem foty Tiagry 12-23 , w porównaniu z Deore oczywiście: http://www.imagic.pl/public/pview/37486/DSC01907.JPG http://www.imagic.pl/public/pview/37487/DSC01908.JPG http://www.imagic.pl/public/pview/37488/DSC01909.JPG Zdjęcia kiepskiej jakości, bo robione przy słabym świetle:-)
Wawrus Napisano 4 Maja 2007 Autor Napisano 4 Maja 2007 Dzięki. Dosyć sporo mniejsza jest ta Tiagra. Jeszcze się zastanowie. W miedzyczasie zjade jeszcze to co mam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.