Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam rower z napędem 1x11 (pojedynczy blat z przodu) i fabryczną korbą o standardzie SRAM Direct Mount. Szukam blatu do korby 38T, ale fabrycznie jest tam offset 6 mm, przez co ciężko cokolwiek znaleźć. Zastanawiam się nad zębatką z offsetem 3 mm. Czy taka zmiana mocno pogorszy linię łańcucha i szybko zużyje napęd w turystyce? Ktoś testował?

Napisano
9 godzin temu, flak napisał:

Czy taka zmiana mocno pogorszy linię łańcucha i szybko zużyje napęd w turystyce?

Testowałem w drugą stronę, czyli miałem fabrycznie 3mm, a bez upewnienia się kupiłem 6mm. Działa, nie widzę większego zużycia.
Obawiałbym się jedynie jakbyś ciągle wisiał na największych koronkach, wtedy może trochę spaść komfort i trwałość. Jak wisisz dużo na najmniejszych, to spodziewałbym się lekkiej poprawy.
Ale to moje nieco laickie podejście, bo jedynie w mieszczuchu z przekładnią planetarną zwracam uwagę na linię łańcucha, bo przy takim układzie ma to bezpośrednie przełożenie na zużycie.

• +1 pomógł 1
Napisano

Jestem absolutnie przekonany, że linię łańcucha w napędach 1x należy świadomie dostosować do własnego zapotrzebowania. Kręcisz na małych koronkach najczęściej - to ustawiasz LŁ większą kosztem jakości pracy na najlżejszych przełożeniach. Kręcisz często na dużych koronkach kasety - poświęcasz te mniejsze. Zmierz obecną linię łańcucha i kup dokładnie taką zębatkę jaką potrzebujesz w swoim zastosowaniu.

• +1 pomógł 1
Napisano
12 godzin temu, mateoJazz napisał:

u chinola znajdziesz bez problemu: Decka GXP 6mm Offset 32-38T do SRAM XX1 Eagle

Są zarówno offsety 6mm jaki i 3 mm 

Dzięki, też patrzyłem ale polowałem na markę zrrace bo wydaje mi się lepsza, a ona 38t w offsecie 6mm nie robi. Ten link co podałeś, akurat brak 38T w offsecie 6, ale gdzieś tam znalazłem jakąś markę też. 

11 godzin temu, marcin_ostrów napisał:

O, nawet dwa znalazłem . 38 t 6 mm

IMG20260731092026.jpg

hmm to chyba nie byle jakie blaty, a ja potrzebuje coś budżetowego mocno. Jak drogo chcesz za nie?