Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jak myjecie e-bika?

Ciągle się zastanawiam nad myjką, którą stosuję. Większość mówi, że nie, ale z drugiej strony, z odległości i pod skosem, ciśnienie nie jest duże. To właściwie jakby deszcz (przykład tutaj).
Silnik staram się omijać, czyszczę go później szmatką.

No i łańcuch. Środek do czyszczenia czy lepiej nafta i pędzelek ? Ja ostatnio czyściłem naftą, a nakładam wosk do łańcuchów, który nie łapie tak brudu.

Edytowane przez SanchoPancha
Napisano (edytowane)

Jest jedna podstawowa prawda, "myjka + rower" to głupota do kwadratu, w wypadku jeeb-bajka do do sześcianu, i nic więcej dodawać nie trzeba. Moczsz rower ze zwykłego szlaufa, zmiotka do mycia auta + wiaderko z jaimś detergentem, potem ciśnieniem co najwyżej z owego szlaucha spłukujesz i w 5min masz rower w bezpieczny dla niego ogarnięty. Jak się zlecą mędrkowi co to będę twierdzić że trzeba wiedzieć gdzie psikać myjką, że można ylko z daleka itp to odłóż ich rady na półkę, poważnie. 

Edytowane przez Mentos
Napisano (edytowane)
Cytat
Od 5 lat używam myjki ciśnieniowej.
Przestrzegam tych zasad co na filmiku i wszytko jest ok.
Oczywiście po taki myciu suszenie i smarowanie.
Łańcuch i kaseta na koniec jest „wypolerowana”.

^- to cytat z linka.

Ta myjka z pewnej odległości, to ma naprawdę mega-słaby i do tego rozproszony prysk wody. Do tego zwykła woda, bez dodatków.
Dlatego się zastanawiam czy to aż takie szkodliwe.

Myłem parę razy, a raczej spłukałem tylko kurz z roweru. Bo w deszczu nie jeżdżę i dużo brudu nie ma.
Ale jak coś to zrezygnuję i przejdę na wiaderko jak radzisz.

Edytowane przez SanchoPancha
Napisano

Wąż ogrodowy do zmoczenia, potem Muc-Off Nano Tech Bike Cleaner, po pięciu minutach wystarczy spłukać wężem i rower lśni jak z salonu. Tą metodą myję kompleksowo, łącznie z napędem. 
Jeśli brud szczególnie wżarty, to po pryśnięciu Muc-Off przecieram ręczną szczotką.