Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! 😊

Szukam swojego pierwszego fulla do MTB i chciałabym prosić o Wasze opinie oraz doświadczenia.

Mam 155 cm wzrostu i 73 cm przekroku. Jeżdżę głównie po singletrackach, lubię zjazdy, hopy i chcę coraz bardziej rozwijać technikę, ale zależy mi też na tym, żeby rower dobrze podjeżdżał. Jeżdżę często z grupą, w której sporo osób ma elektryki, więc nie chcę kupić zbyt ciężkiego i ospałego roweru.

Budżet to około 10-16 tys. zł.

Biorę pod uwagę m.in.: • Merida One-Forty 700 • Lapierre Zesty CF SE • ewentualnie inne modele, jeśli uważacie, że będą lepsze dla osoby mojego wzrostu. 

Aktualnie jeżdżę na MTB specializet Chisel xs. 

Co byście polecili z własnego doświadczenia? Chętnie poznam też mniej oczywiste propozycje. Zależy mi przede wszystkim na rowerze dobrze dopasowanym do niskiej osoby, a nie tylko z dobrą specyfikacją. Jednak lubuje się w deore. Sram? ale jednak ta wyższa półka. Dzięki! 

Napisano

Zestawienie prostej Meridy z mocno drogimi szpejami alektronicznymi w tym Lapierre tylko dlatego, że jest za "pół darmo" to dość oryginalny pomysł na eksploatację. Na pewno nie tanią.  Poszukał bym innej opcji podobnej do tej Meridy. 

• +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano
15 godzin temu, PaniMTB napisał:

Jeżdżę głównie po singletrackach, lubię zjazdy, hopy i chcę coraz bardziej rozwijać technikę,

W takim razie przy niskim wzroście zapomnij o pełnym 29nerze. Po wychyleniu tyłka nad tylne koło będziesz haczyć o oponę. Szukaj mulleta.

Napisano

Od tego trzeba zacząć, że jak się jeżdzi w ekipie z elektrykami to ciężko na dłuższą metę utrzymać się na analogu. Trzeba mieć ogromną siłę woli albo filozofię tradycyjnego roweru. I tu rodzi się pytanie czy to ma być rower na dłużej czy nie. Jak na dłużej bo taka wola to uderzył bym do Speca z modelem Stumpjumper 15 Comp. Minusy to cena i z tego co kojarzę nie da się tam w razie czego wstawić nie elektronicznej przerzutki. Opcja nr 2 to uderzyć do Gianta i tam coś wybrać o ile jest taka opcja w najmniejszych rozmiarach. Z Giantem nie ma cudów ale nie ma też szajsu na dłuższą metę. Plus to są mullety. Trek Fuel EX 8 ma w S-ce średnie koło z tyłu. 

Ten Lapierre Zesty 9.9 to trzeba by naocznie z lupą zbadać i w sumie jest to wystarczająca opcja. Przy kobiecie z tym wzrostem i wagą Fox 34 da radę a nawet jak nie to nowy amor kosztuje tyle co nic. W ogóle ciężko pod taki wzrost a kupowanie lochy z 180 mm skoku co służyć ma bikeparkowo to całkiem strzał w kolano dla tak drobnej osoby. 

• Mod Team
Napisano

Trzeba zdecydować co jest priorytetem; zjazdy i hopki czy podjazdy i szybka jazda po płaskim/pod górkę. A jak chodzi o jazdę z elektrykami; sporo jeździłem ze znajomym co ma elektryka i to właśnie elektryk musi się dopasować do analoga, czyli jechać wolniej. Na analogu nie ma szans dotrzymać tempa osobie na elektryku, która nie będzie się ograniczać z prędkością.