Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, odpowietrzałem wczoraj pierwszy raz hamulce. Skończyłem całą procedurę i ostatnia śrubka mi się przekręciła :( Wydawało mi się, że wcale mocno nie przekręciłem ale kto wie, może chwila nieuwagi. Problem jest taki, że nie rozumiem efektu bo gwint trzyma, przekręciło się jakby to kółeczko które jest pod tą tulejką na śrubkę. I teraz kręcąc w prawo i w lewo śrubka się kręci razem z tą okrągłą podkładką z numerami, tak jakby jej gwint się zerwał. Jak hamuje to nic nie wycieka, by wykręcić mam problem bo nie wiem jak zatrzymać tą okrągłą podkładkę przed obracaniem. Ktoś wytłumaczy jak to konstrukcyjnie jest rozwiązane i co by można zrobić, nie zmogę znaleźć schematu od srama gdzie ta konstrukcja byłaby opisana.

737a6390-475b-4fa5-ae25-862624be7685.jpeg

Napisano

Przypuszczam, że nie jest to przykręcone na fest, więc może kawałek gumy i palcami przytrzymać?

Odnośnie budowy, to można szukać po numerze modelu z hasłem exploded view lub service manual.

Napisano

Niestety nie ma opcji, w jednym serwisie mi powiedzieli za jak śruba trzyma i nie cieknie to jeździć bo jak się to ruszy to cała klamkomanetka co wymiany. Trochę się boje ze mi w trakcie jazdy puści 😕

Napisano

Jeżeli to lewa klamka, to zakładam, że obsługuje tył. Jak nie robisz górskich zjazdów, to bez tylnego hamulca da się sensownie zatrzymać. Przedni o wiele skuteczniej hamuje, choć nie tak dobrze jak oba na raz.
Także jak nawet puści, to będzie jak wrócić. Trochę dziwnie się jeździ bez jednego hamulca ale generalnie nie ma problemu, trzeba tylko bardziej uważać i lepiej planować hamowanie.

Napisano

Wczoraj ogarnąłem chyba co dokładnie się stało i jak to dzial. Ten ring dociska uszczelkę zapewne uszczelniając system. Gwint na gnieździe się spłaszczył dlatego się kręci w prawo i lewo. Jak docisne śrubkę to udaje się się gwint chwycić. Na ten moment nic nie cieknie, nie odpowietrze ale będę tak jeździł. Nie sądzę że puści całość od razu, będę widział że się saczy i hamulec zaczyna działać gorzej, a w przyszłym roku i tak miałem w planach wymienić na elektronikę :)