Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kupiłem rower Canyon Neuron 7. i dopiero teraz zdałem sobie sprawę , że potrzebuje pompki do amortyzatorów tak samo jak innych narzędzi.

Czy znacie/ polecacie jakiś zestaw narzędzi która jest mi potrzebna do tego roweru ?

Wcześniej nigdy nie używałem choćby takiej pompki

Napisano (edytowane)

Zakup zestawu nie ma sensu. Kup pojedyncze narzędzia, które będziesz akurat potrzebować. Baza na start:

• pompka do amorów, 
  • zestaw imbusów - najlepiej dobrej klasy, 
  • łyżki do opon, 
  • pompka do kół, 

Potem jak będziesz szedł dalej:

• skuwacz do łańcucha, 
  • klucz do kaset + bacik, 
  • klucz dynamometryczny, jeżeli będziesz samodzielnie serwisował sobie zawieszenia to się przyda, 
  • klucz do suportu,
  • klucz do tarcz hamulcowych, 
  • zestaw do odpowietrzania hamulców,

Moim zdaniem sens ma kupowanie na raty. Przychodzi moment żeby cos zrobisz kupujesz potrzebne narzędzie. W ten sposób całość rozkłada się w czasie a Ty możesz kupić lepszej jakości narzędzia. Poza tym dzięki temu masz DOKŁADNIE to czego potrzebujesz. 

Edytowane przez Eathan
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Też myślę, że nie warto szukać "zestawu" a samemu skompletować. I w niektórych asortymentach po dwie sztuki - do domu i w trasę:

Pompka - podłogowa i mini.

Imbusy - pojedyncze i w lekkim multitoolu.

Z pojedynczych jeszcze norzyce do pancerzy i linek - ale może przesadzam...

A! I jeszcze jakieś ściereczki (jednorazowe i nie), odtłuszczacz do napędu, zmywacz do łańcucha a jak ktoś esteta, to szampon do ramy i spray do nabłyszczania :) . I w podręcznym (nie mówię, żeby koniecznie wozić) kuferku warto mieć choć parę klocków, spinkę do łańcucha, dętkę i (jak mleko to jeszcze trochę mleka) i odpowiednie łatki. Do tego coś, co pozwoli zawiesić rower - idealnie stojak serwisowy, ale mały stojak, który pozwala kręcić pedałami albo utrzyma rower po zdjęciu koła, choć i w ostateczności sznurek na huśtawce :) . A i suwmiarka (do tarcz i klocków) oraz sprawdzian do łańcucha - poczytaj rozważania na tym forum, bo to temat istotny. 

Edytowane przez Wojcio