RowerowyPL Napisano Środa o 10:01 Napisano Środa o 10:01 Cześć, poniżej przesyłam moją wiadomość wysłaną do serwisu bo to ona właśnie oddaje najlepiej co się stało ze sztycą. "Dzień dobry, piszę z problemem w moim rowerze Trek. Zauważyłem dzisiaj że sztyca (dropper) pracuje głośniej, podczas podnoszenia/opuszczania głośniej słychać pracę powietrza. Oprócz tego gdy siądę na siodełku sztyca minimalnie opada w dół, wydając dźwięk podobny do uciekania powietrza z piłki. Rower jest na gwarancji, i mam czas na serwis do września, na razie to nie stanowi (według mnie) jakiegoś problemu lecz zastanawiam się co może być przyczyną. Osobiście w rowerze nic nie robiłem.'' Ja szczerze podejrzewam zapowietrzenie się systemu lub uszkodzenie kardridża (kartusza) jak zwał tak zwał. Proszę o jakąś poradę co faktycznie może być tu problemem. Cytuj
RabbitHood Napisano Środa o 10:08 Napisano Środa o 10:08 (edytowane) Standardowe oznaki (nie ważne czy w dropperze czy w każdym innym zastosowaniu) - sprężyna powietrzna "siada" - długo nie pożyje. Do wymiany. Teraz dopiero zauważyłem, że może chodzić o widelec - sytuacja podobna, coś nie jest szczelnego - ewentualnie możesz spróbować dopompować wideł. Edytowane Środa o 10:12 przez RabbitHood Cytuj
RowerowyPL Napisano Środa o 10:13 Autor Napisano Środa o 10:13 @RabbitHoodpytanie czemu, jestem strasznym amatorem i dbam o ten rower jak własne dziecko. Oprócz dokręcenia śrubek podsiodłowych i konserwacji amortyzatora z przodu nic nigdy nie robiłem. Jakość mówili, jakość.... Cytuj
KSikorski Napisano Środa o 12:31 Napisano Środa o 12:31 Trzeba wymienić wkład sztycy. W Bontragerach wkład jest jednorazowy, nierozbieralny. Wpływ na taką sytuację może mieć podnoszenie roweru za siodło gdy sztyca jest wsunięta lub po prostu statystyka jakości produkcji wkładu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi