owner Napisano 6 Lipca Napisano 6 Lipca (edytowane) Witam złamałem rzepkę podczas wywrotki na rowerze. Był to turystyczny wypad więc nie miałem na sobie rządnej ochronnej odzieży. Mam założony popręg Webera i 3 druty kirschnera po wieloodlamowym złamaniu z przemieszczeniem. Jestem na etapie ortezy od tygodnia a wcześniej 6 tyg longeta gipsowa . I moje pytanie brzmi czy ktoś kiedyś to przechodził. Bo psychicznie mnie dobija rehabilitacja. Mam ortezę ustawiona na 30° i ciągle obrzęk kolana który rozpiera podczas zginania mimo wykonywania ćwiczeń. Jestem zdruzgotany ta kontuzja i przez myśl przechodzi mi że nie wrócę już do pełni sprawności 😫 Edytowane 6 Lipca przez owner Cytuj
Sol Napisano Wtorek o 12:32 Napisano Wtorek o 12:32 Nie przechodziłem złamania rzepki, ale zerwanie (a w zasadzie przecięcie) więzadła owszem. Zespolone cerklażem, parę tygodni usztywnienia ortezą, potem powolny powrót do normalności. Z naciskiem na powolny. Przy takiego rodzaju kontuzjach nie ma co oczekiwać, że zaraz po zdjęciu ortezy kolano wróci do normalności jakby nic się nie stało. U mnie rehabiltacja trwała parę miesięcy, a po usunięciu cerklażu jeszcze z miesiąc. Teraz jest ok. Poczekałbym więc z wnioskami aż minie więcej czasu - no i jakby co o rokowania pytał przede wszystkim fizjoterapeutę lub lekarza. Cytuj
owner Napisano Wtorek o 13:44 Autor Napisano Wtorek o 13:44 Sol dzięki za odpowiedź. Ja po 2 tyg ćwiczenia jak wykonuje to z lekkim bólem do zgięcia 50° dochodzę. Natomiast do chodzenia 40 bo bardziej akceptowalne. Martwię się bo ludzie po forach pisza ze w miesiąc do 90 stopni dochodzą. Tyle że u mnie ciągle obrzęk się trzyma i to też przeszkadza. Mam wizytę za 2tyg i ortopedy to się go zapytam czy to prawidłowy przebieg rehabilitacji Cytuj
leejoonidas Napisano Wtorek o 14:35 Napisano Wtorek o 14:35 (edytowane) Jak problem ze zgięciem i rozpieranie wewnątrz to pewnie woda w kolanie blokuje to zgięcie, po ściągnięciu wody powinno być lepiej. Zgięcie blokuje czworogłowy uda który jest nierozciągnięty, zrolować mięsień i od razu popuści i poprawi się zgięcie. Najlepszy roler do tego celu to taki ręczny jak wałek do ciasta, przewałkować mięsień i powinno popuścić trochę, jeżyk również do tego celu się nadaje ale musi być bardzo twardy. Zdjęcie poniżej. Edytowane Wtorek o 14:40 przez leejoonidas Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi