Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 
szukam roweru jak w temacie. Póki co najbliżej mi do Haibike trekking 5 ale w sklepach już końcówki i zastanawiam się nad alternatywami. Byłem w dużym sklepie rowerowym i przymierzałem Husquarne, którą to ten sklep mocno promuje. Była całkiem spoko ale coś nie mam zaufania do tego produktu. Pomimo wzrostu 168 lepiej mi się jednak siedzi na rozmiarach M niż S. 
Może podpowiecie, na który rower warto zwrócić uwagę. Myślę o silniku centralnym.

Napisano

Według mnie w obecnej chwili prawie bezkonkurencyjny jest Simplon Chenoa 365 w Centrum rowerowym - karbonowa rama, powietrzny widelec, dobre koła DT Swiss, opony Schwalbe Mondial, wygodna pozycja wsiadania i zsiadania. Jedynie zastrzeżenie mam do hamulców - mogli dać przynajminej MT 5 na czterech tłokach.

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-simplon-chenoa-365-e-pd52198/?v_Id=285762

Niestety lepszy Chenoa:E który tam kupiłem w marcu za 11900 obecnie kosztuje 14900 - jak się zorientowali jak ludzie kupują to co kilka tygodni podnosili cenę o 1000 zł.

• +1 pomógł 1
Napisano

@PiotrWie bardzo ciekawa propozycja. Aż zastanawia mnie skąd tak niska cena w tym sklepie. Inna sprawa że w nie bardzo mogę znaleźć ten model w jakimkolwiek innym polskim sklepie. A na zagranicznych cena to 4-5k euro. 

Napisano

@ParryCox ten sklep wykupywał duże partie towaru w atrakcyjnych cenach z całej Europy. Różnie bywa z dostawami i respektowaniem roszczeń gwarancyjnych/rękojmi, moja mama kupiła elektryka i wszystko ok. Możesz chyba tez odebrać w sklepie - najpewniejszy sposób. W tym podlinkowanym rowerze zwróć uwagę na stosunkowo małą baterię sparowaną z "dużym" silnikiem, nie wiem jakich zasięgów oczekujesz. 

Napisano (edytowane)

Dla Simplona Polski rynek to prawdopodobnie kompletna egzotyka - więc sprzedali całość nadwyżek tutaj by nie psuć sobie wyprzedażami innych rynków ( na tzw zachodzie nie było wyprzedaży, płynnie modele 2025 przeszły w 2026) . Ja zrobiłem już ok 1000 km i wszystko jest w porządku. 

A co do zasięgu - zależy gdzie jeździsz i czego oczekujesz - ja mam 800Wh i jak byłem w Grecji to po 112 km zostało mi 31% ale tam było 2300 m.  przewyższenia. Jak wróciłem zrobiłem wokół domu ok 200 km i mam jeszcze 59% baterii - ale tu mam na te 200 km ok 1000m. A im większa bateria tym cięższa - jeśli na tę 100 km nie będzie dużych przewyższeń i chcesz przynajmniej część włożyć "od siebie" to spokojnie wystarczy. A łatwiej jeździć na rowerze o wadze ok 22 kg niż takim pod 30kg.

Edytowane przez PiotrWie
Napisano (edytowane)

A po co mi wspomaganie na płaskim czy z góry skoro bez niego jeżdżę ponad 25/h? Mi wspomaganie potrzebne pod górę, aplikacja wskazuje 15% silnika i 85% mojego. Ale moja żona która ma mniej więcej 50% na 50% na 750 Wh zrobi ok 160 - 180 km. A autor pisał o 80 - 100 przy normalnym i lekkim wspomaganiu czyli takim jakiego ona używa - na 10,7 tyś km ma 111 na off, 5089 na eco, 4093 na tour , 86 na sport i 337 na turbo - i te dwa ostatnie głównie w Grecji gdzie znaki o podjeździe 12 - 15 % są na porządku dziennym.

Jak ktoś jeździ 75 % silnik 25% on to już niech lepiej sobie kupi chińczyka z manetką i nie udaje że jeździ rowerem 😀

Edytowane przez PiotrWie