chudzinki Napisano 21 Czerwca Napisano 21 Czerwca Spotkał się ktoś z przypadkiem żeby łożyska chodziły idealnie, luzu nie było, a przy mocniejszym kręceniu było czuć (żadnych odgłosów) pod nogą nierówną pracę? Wszystko pozostałe jest wykluczone, więc pozostał suport... Cytuj
chudzinki Napisano 22 Czerwca Autor Napisano 22 Czerwca A ktoś jest w stanie potwierdzić moje rozumowanie odnośnie linii łańcucha w korbie https://www.sram.com/en/service/models/fc-nx-1-c1 ? Jeżeli zamontowana jest zębatka 3 mm to linia jest 55 mm? Cytuj
olo850 Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca Nie jestem ekspertem, chyba podałeś za mało danych - pytanie czy masz oś DUB MTB czy DUB MTB Wide? W pierwszym przypadku 52mm, w drugim 55 mm. Cytuj
chudzinki Napisano 22 Czerwca Autor Napisano 22 Czerwca Założyłem, że skoro korba jest DM to będzie Wide (?), ale chciałem potwierdzenia 🙂. Cytuj
marcin_ostrów Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca (edytowane) Nie zawsze tak będzie . Są korby DUB z CL 52 i DUB wide z CL 55 . Oczywiście to tak umownie , bo można bawić się z non wide i zębatką 0 offset , tak samo 6mm offset i korba wide .. To że są DM nic nie mówi o wide/non wide Edytowane 22 Czerwca przez marcin_ostrów 1 Cytuj
chudzinki Napisano 22 Czerwca Autor Napisano 22 Czerwca A czarny kolor oznacza Wide? Bo mam czarną oś 😀. Nie chce mi się znowu odkręcać... Ale źle odczytuję tabelkę czy w rzeczywistości jest inaczej? Cytuj
marcin_ostrów Napisano 22 Czerwca Napisano 22 Czerwca Kolor to tylko sugestia Wide z offsetem 3 mm ma CL 55 1 Cytuj
chudzinki Napisano 22 Czerwca Autor Napisano 22 Czerwca (edytowane) Czarna i nie Wide 🙂. To teraz mam zagwozdkę czy zakładać MT511 z tą samą linią czy M6120 z 55 mm... Które mocowanie zębatek jest bardziej, że tak powiem, przyszłościowe? Oczywiście po wymianie suportu żeby nie było. Edytowane 22 Czerwca przez chudzinki Cytuj
olo850 Napisano 23 Czerwca Napisano 23 Czerwca Czyli teraz przeskakujemy z korb Srama na Shimano? Gubię się w rozważaniach. Mocowanie bardziej przyszłościowe w M6120 , ogólnie z tego co widziałem to Deore zawsze robiło lepsze wrażenie niż MT. 1 Cytuj
chudzinki Napisano 23 Czerwca Autor Napisano 23 Czerwca Tak @olo850. Postanowiłem przejść na suport Token Ninja, ale chciałem najpierw obadać jaka jest obecnie linia. Cytuj
chudzinki Napisano 23 Czerwca Autor Napisano 23 Czerwca Zakładając fakt, że najmniejsze zębatki mało używam i biorąc pod uwagę idealne działanie napędu przy 52 mm zdecydowałem się na MT511. Cytuj
marcin_ostrów Napisano 23 Czerwca Napisano 23 Czerwca Ale dlaczego taka decyzja ? Ciężkie toto , drogie .... Za 69€ masz karbonowe korby x1 na hibike , zwykły dub na 52 mm Cytuj
chudzinki Napisano 23 Czerwca Autor Napisano 23 Czerwca @marcin_ostrów W dniu 21.06.2026 o 20:47, chudzinki napisał: a przy mocniejszym kręceniu było czuć (żadnych odgłosów) pod nogą nierówną pracę? Nie chcę kolejnego pressfita, przynajmniej w tym rowerze... Cytuj
marcin_ostrów Napisano 23 Czerwca Napisano 23 Czerwca No to chyba ramę musisz zmienić Czy założysz skręcanego Tokena , czy zwykły suport , to nadal jest press fit . A inna inszość jaką korbę do tego założysz , czy to będzie DUB czy Shimano czy inne wynalazki z osią 30 mm... Cytuj
chudzinki Napisano 23 Czerwca Autor Napisano 23 Czerwca Pożyjemy, zobaczymy 🙂. Wada fabryczna to raczej nie jest, bo dłuuugi czas był spokój. Chyba mam pecha do suportu SRAM`a... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi