piter26 Napisano Środa o 12:14 Napisano Środa o 12:14 Cześć, jakiś czas temu kupiłem Polygona Heista X7 w następującej konfiguracji: Manetki : SHIMANO DEORE SL-5100, 1x11 SPEED TRIGGER Kaseta : SUNRACE CSMX8, 11-SPEED 11-46 Przerzutka tylna : SHIMANO DEORE RD-M5100 DIRECT ATTACH Mechanizm korbowy : PROWHEEL CHARM 36T 2-PIECE-CRANK, MAX CHAINRING: 38T I stwierdziłem, że napęd jest za miękki i na asfalcie trochę brakuje mu prędkości. Wymieniłem blat w korbie na 40T : https://pl.aliexpress.com/item/1005005552388779.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.10.62fc1c24DIVHx1&gatewayAdapt=glo2pol no i jest lepiej ale, w tym momenie używanie zębatek 36,40,46 powoduje że łańcuch strasznie "trzeszczy". Da się to jakoś wyregulować ? Cytuj
KSikorski Napisano Środa o 12:21 Napisano Środa o 12:21 Czy wydłużyłeś łańcuch po wymianie blatu? Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 12:30 Napisano Środa o 12:30 Najbardziej prawdopodobną przyczynę zasugerował @KSikorski. Ja zapytam o: 14 minut temu, piter26 napisał: Wymieniłem blat w korbie na 40T : Weszła bez problemu czy na styk? Bo producent podaje max. 38. Cytuj
piter26 Napisano Środa o 12:35 Autor Napisano Środa o 12:35 Tak zapomniałem napisać, że zmieniłem łańcuch na dłuższy. 5 minut temu, chudzinki napisał: Najbardziej prawdopodobną przyczynę zasugerował @KSikorski. Ja zapytam o: Weszła bez problemu czy na styk? Bo producent podaje max. 38. Nie wiem dlaczego oni podają że tam wchodzi max 38. W sklepie sprint też twierdzili, że wejdzie maks 38. Założyłem 40T i tam jest jeszcze sporo miejsca 42 też wejdzie bez problemu. 16 minut temu, KSikorski napisał: Czy wydłużyłeś łańcuch po wymianie blatu? Tak zmieniłem łańcuch na dłuższy. Zapomniałem o tym napisać . 1 Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 12:43 Napisano Środa o 12:43 (edytowane) Dobrze poprowadziłeś łańcuch w wózku przerzutki? Odległość kółka prowadzącego od największej zębatki? @piter26 a nie słychać go po prostu na przedniej zębatce, która z założenia jest głośniejsza? Edytowane Środa o 12:52 przez chudzinki Cytuj
piter26 Napisano Środa o 12:46 Autor Napisano Środa o 12:46 1 minutę temu, chudzinki napisał: Dobrze poprowadziłeś łańcuch w wózku przerzutki? Odległość kółka prowadzącego od największej zębatki? Łańcuch jest dobrze poprowadzony, ale jutro będę grzebał przy rowerze to sprawdzę jeszcze raz. Cytuj
KSikorski Napisano Środa o 14:55 Napisano Środa o 14:55 Na kasecie 46 nie da się ustalić długości łańcucha wg instrukcji dla tej przerzutki, instrukcja przewiduje jedynie kasetę 51. Ustawić śrubę B tak by na koronce 46 znacznik był mniej więcej tak gdzie by był wyrównany z koronką 51, a następnie długość łańcucha dobierać na najmniejszej koronce kasety- tak by był maksymalnie długi, ale jednocześnie napinał wózek. Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 15:11 Napisano Środa o 15:11 No tak! Jakiś czas temu pisałem przecież na forum o niekompatybilności (wg specyfikacji) tego napędu... Ja bym mimo wszystko zrobił wszystko pod 51 i patrzył co się wtedy dzieje z łańcuchem. No chyba, że nie to jest problemem 🙂. Cytuj
piter26 Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Pobawiłem się i udało mi się wyregulować tak żeby działało z zębatką 40. Śrubą regulacyjną b jest wykręcona praktycznie na maksa i tak ledwo udało się ustawić zębatkę zgodnie ze znacznikiem. Jeżeli ta przerzutka faktycznie jest zrobiona tylko pod kastę 11-51 ta trochę bez sensu. Cytuj
KSikorski Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Ona jest tylko do zakresu 51t. Tak ją zaprojektowano, ot co. Cytuj
piter26 Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Nie no spoko. Tylko dlaczego producenci dają kasetę nie zgodną ze specyfikacją przerzutki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi