Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

jakiś czas temu kupiłem Polygona Heista X7 w następującej konfiguracji:

Manetki SHIMANO DEORE SL-5100, 1x11 SPEED TRIGGER

Kaseta SUNRACE CSMX8, 11-SPEED 11-46

Przerzutka tylna SHIMANO DEORE RD-M5100 DIRECT ATTACH

Mechanizm korbowy PROWHEEL CHARM 36T 2-PIECE-CRANK, MAX CHAINRING: 38T

I stwierdziłem, że napęd jest za miękki i na asfalcie trochę brakuje mu prędkości. Wymieniłem blat w korbie na 40T :

https://pl.aliexpress.com/item/1005005552388779.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.10.62fc1c24DIVHx1&gatewayAdapt=glo2pol

no i jest lepiej ale, w tym momenie używanie zębatek 36,40,46 powoduje że łańcuch strasznie "trzeszczy". Da się to jakoś wyregulować ?

Napisano

Najbardziej prawdopodobną przyczynę zasugerował @KSikorski. 

Ja zapytam o:

14 minut temu, piter26 napisał:

Wymieniłem blat w korbie na 40T :

Weszła bez problemu czy na styk? Bo producent podaje max. 38.

Napisano

Tak zapomniałem napisać, że zmieniłem łańcuch na dłuższy.

5 minut temu, chudzinki napisał:

Najbardziej prawdopodobną przyczynę zasugerował @KSikorski. 

Ja zapytam o:

Weszła bez problemu czy na styk? Bo producent podaje max. 38.

Nie wiem dlaczego oni podają że tam wchodzi max 38. W sklepie sprint też twierdzili, że wejdzie maks 38. Założyłem 40T i tam jest jeszcze sporo miejsca 42 też wejdzie bez problemu.

16 minut temu, KSikorski napisał:

Czy wydłużyłeś łańcuch po wymianie blatu?

Tak zmieniłem łańcuch na dłuższy. Zapomniałem o tym napisać .

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Dobrze poprowadziłeś łańcuch w wózku przerzutki? Odległość kółka prowadzącego od największej zębatki?

@piter26 a nie słychać go po prostu na przedniej zębatce, która z założenia jest głośniejsza?

Edytowane przez chudzinki
Napisano
1 minutę temu, chudzinki napisał:

Dobrze poprowadziłeś łańcuch w wózku przerzutki? Odległość kółka prowadzącego od największej zębatki?

Łańcuch jest dobrze poprowadzony, ale jutro będę grzebał przy rowerze to sprawdzę jeszcze raz.

Napisano

Na kasecie 46 nie da się ustalić długości łańcucha wg instrukcji dla tej przerzutki, instrukcja przewiduje jedynie kasetę 51. Ustawić śrubę B tak by na koronce 46 znacznik był mniej więcej tak gdzie by był wyrównany z koronką 51, a następnie długość łańcucha dobierać na najmniejszej koronce kasety- tak by był maksymalnie długi, ale jednocześnie napinał wózek.

Napisano

No tak! Jakiś czas temu pisałem przecież na forum o niekompatybilności (wg specyfikacji) tego napędu...

Ja bym mimo wszystko zrobił wszystko pod 51 i patrzył co się wtedy dzieje z łańcuchem. No chyba, że nie to jest problemem 🙂.