piter26 Napisano wczoraj o 12:14 Napisano wczoraj o 12:14 Cześć, jakiś czas temu kupiłem Polygona Heista X7 w następującej konfiguracji: Manetki : SHIMANO DEORE SL-5100, 1x11 SPEED TRIGGER Kaseta : SUNRACE CSMX8, 11-SPEED 11-46 Przerzutka tylna : SHIMANO DEORE RD-M5100 DIRECT ATTACH Mechanizm korbowy : PROWHEEL CHARM 36T 2-PIECE-CRANK, MAX CHAINRING: 38T I stwierdziłem, że napęd jest za miękki i na asfalcie trochę brakuje mu prędkości. Wymieniłem blat w korbie na 40T : https://pl.aliexpress.com/item/1005005552388779.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.10.62fc1c24DIVHx1&gatewayAdapt=glo2pol no i jest lepiej ale, w tym momenie używanie zębatek 36,40,46 powoduje że łańcuch strasznie "trzeszczy". Da się to jakoś wyregulować ? Cytuj
KSikorski Napisano wczoraj o 12:21 Napisano wczoraj o 12:21 Czy wydłużyłeś łańcuch po wymianie blatu? Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 12:30 Napisano wczoraj o 12:30 Najbardziej prawdopodobną przyczynę zasugerował @KSikorski. Ja zapytam o: 14 minut temu, piter26 napisał: Wymieniłem blat w korbie na 40T : Weszła bez problemu czy na styk? Bo producent podaje max. 38. Cytuj
piter26 Napisano wczoraj o 12:35 Autor Napisano wczoraj o 12:35 Tak zapomniałem napisać, że zmieniłem łańcuch na dłuższy. 5 minut temu, chudzinki napisał: Najbardziej prawdopodobną przyczynę zasugerował @KSikorski. Ja zapytam o: Weszła bez problemu czy na styk? Bo producent podaje max. 38. Nie wiem dlaczego oni podają że tam wchodzi max 38. W sklepie sprint też twierdzili, że wejdzie maks 38. Założyłem 40T i tam jest jeszcze sporo miejsca 42 też wejdzie bez problemu. 16 minut temu, KSikorski napisał: Czy wydłużyłeś łańcuch po wymianie blatu? Tak zmieniłem łańcuch na dłuższy. Zapomniałem o tym napisać . 1 Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 12:43 Napisano wczoraj o 12:43 (edytowane) Dobrze poprowadziłeś łańcuch w wózku przerzutki? Odległość kółka prowadzącego od największej zębatki? @piter26 a nie słychać go po prostu na przedniej zębatce, która z założenia jest głośniejsza? Edytowane wczoraj o 12:52 przez chudzinki Cytuj
piter26 Napisano wczoraj o 12:46 Autor Napisano wczoraj o 12:46 1 minutę temu, chudzinki napisał: Dobrze poprowadziłeś łańcuch w wózku przerzutki? Odległość kółka prowadzącego od największej zębatki? Łańcuch jest dobrze poprowadzony, ale jutro będę grzebał przy rowerze to sprawdzę jeszcze raz. Cytuj
KSikorski Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Na kasecie 46 nie da się ustalić długości łańcucha wg instrukcji dla tej przerzutki, instrukcja przewiduje jedynie kasetę 51. Ustawić śrubę B tak by na koronce 46 znacznik był mniej więcej tak gdzie by był wyrównany z koronką 51, a następnie długość łańcucha dobierać na najmniejszej koronce kasety- tak by był maksymalnie długi, ale jednocześnie napinał wózek. Cytuj
chudzinki Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu No tak! Jakiś czas temu pisałem przecież na forum o niekompatybilności (wg specyfikacji) tego napędu... Ja bym mimo wszystko zrobił wszystko pod 51 i patrzył co się wtedy dzieje z łańcuchem. No chyba, że nie to jest problemem 🙂. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi