Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Postanowiłem złożyć koła na gorsze ale utwardzone nawierzchnie. Generalnie jazda po mieście, czasem kostka, czasem jakiś szuter w parku, czasem dziurawy chodnik, żadne off-road. Chodzi o coś co dobrze będzie zachowywało się w zróżnicowanych warunkach (ale bez ekstremy) a z drugiej pozwoli na dobrą dynamikę. Jeżdżę dość agresywnie (w ramach swoich możliwości).

Pomyślałem o oponach 35mm z minimalnym bieżnikiem (w deszczu raczej nie jeżdżę). Niskie opory/waga mile widziane. Co myślicie/proponujecie kupić?

Obręcze - prawdziwe schody zaczynają się tutaj. Jak rozumiem, dla dobrego podparcia takiej opony obręcze powinny mieć 20+ mm szerokości. Pod tarcze trochę ofert jest ale ja mam hamulce szczękowe (roweru nie chce zmieniać), no i piasty pod 36h. Znalazłem takie:

https://allegro.pl/produkt/obrecz-rowerowa-remerx-28-622mm-36-h-hamulec-v-brake-e6a27344-a05e-485f-b215-66d61707a87b

https://allegro.pl/oferta/force-obrecz-prime-622-21-36-otworow-v-brake-srebrna-28-29-18466567679

Nie wiem czy to nie jest to samo tylko pod inna nazwą. Jeździł ktoś na ich produktach? Jakieś inne propozycje?

Napisano

Jeśli chodzi o 19mm to wybór większy. Ja na razie chciałbym iść w kierunku 21mm. Zna ktoś jakieś sensowne obręcze? Czy te które podałem wydają się w miarę ok?

Przypominam: hamulce szczękowe, 36h, 622/21.