Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, wytypowałem sobie dwa rowery które spełnią moją zachciankę jeżdżenia szybciej niż na MTB po drogach oraz w razie potrzeby pozwolą na zjechanie z asfaltu. Powiedzmy 80% asfalt, 20% leciutki teren.

zawodnik nr 1: Giant Contend AR 2 z 2025 roku (https://sprint-rowery.pl/rower-szosowy-giant-contend-ar-2-2025?sku=1024020118&gad_source=1&gad_campaignid=22316498131&gbraid=0AAAAADF938MIIVw00dEOyDvEe0sVNyEOV&gclid=CjwKCAjw857RBhAgEiwAI-1yKGoilvsD_hBe53V4CgFNuLSD9kQWoygYBJ7HJ-1oBaY-NSGb_6_o6BoCmZcQAvD_BwE)

zawodnik nr 2: Canyon Endurace Allroad https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-szosowe/endurance-bikes/endurace/allroad/endurace-allroad/4477.html?dwvar_4477_pv_rahmenfarbe=R138_P01

zawodnik nr 3 (gravel dla hm konkurencji): Fuji Jari 1.3 https://www.greenbike.pl/rower-gravel-fuji-jari-13-grx-p-8251.html

Mam ogromny problem z ostateczną decyzją, wszystkie mi się równie mocno podobają i jednocześnie każdy inny jest. Czy któryś z nich wg Was wysuwa się na prowadzenie kwestia jakości oraz pod kątem mojego użytkowania? Rozmiar i wygoda mi pasuje w każdym, ale też nie mam możliwości dłuższego nimi jeżdżenia, raczej przymierzenie. Cena jest praktycznie ta sama w sklepie co mam zamiar kupić. 

Napisano

Nie jeździłem na wszystkich więc nie mam porównania....ale mam contenda ar, który służy mi jako Gravel/lekka szutrówka poza sezonem (na sezon szosa "na karbonie"). W contendzie mam opony 36c i jako lekki Gravel sprawuje mi się świetnie. Testowałem go również z ustawieniem szosowym, czyli lekkie alu koła i dobre lekkie i szybkie opony. Wiadomo nie ma odejścia Propela, czy Tcr'a, ale mimo to byłem zaskoczony jak ten rower jedzie. Przez sezon jako szosy używała go też moja druga połowa- bardzo zadowolona z komfortu. ( z tego co widzę w ar2 jest już karbonowa sztyca dfuse, która serio sporo daje). Jak na alu nie jest też żle wagowo. Oczywiście do pełni szczęścia warto tam wymienić chociaż opony na coś szybszego. Jako endurancowy road+ świetny rower, trudno mi się z nim rozstać....

Napisano

Wszystkich cena jest za około 5k w sklepie który mam blisko siebie. Używki odrzuciłem bo nie zorientuje się nawet jakby ktoś chciał mnie oszukać. 

Napisano

Alta wygląda na bardzo ładny, estetyczny rower, zintegrowane kable.....tylko ta waga 11,2 kg (dla największego rozmiaru). Pewnie wynika to z ciężkich opon i kół. W contedzie na wstępie chyba okolice 10kg i karbonowa sztyca.  Mój ar3 miał w rozm. M 10,4kg gdzie same opony ważyły 1kg. Po zmianie opon i kół waga grubo poniżej 10kg. Zaciekawiła mnie waga Canyona. 10,8kg gdzie podana waga kół to 3581 gram. Czy oni podają tą wagę jako gotowego zestawu z oponami i tarczami, czy samych kół? 

Napisano

Z tego co wiem to jest waga gotowego zestawu z oponami i tarczami. 

co do Krossa - jest ładny, kształtny (chociaż malowanie mi się nie podoba), ale właśnie nic nie oferuje ponad te dwa moim zdaniem + jest cięższy.