petrus239 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Od 5 lat mam rower Merida eSpresso City 700 EQ z baterią Shimano BT-E8036. Od pół roku łańcuch zmieniłem na pasek Gates Carbon Drive CDX. W ciągu 5 lat przejechałem niewiele, bo 8000 km. Bateria zmniejszyła swoją pojemność do około 75%. Zastanawiam się czy jest możliwe takie eksploatowanie baterii, aby zapewnić jej dłuższą żywotność. Czy ładować do 100% ? Do jakiego poziomu rozładowywać baterię? (chyba nie do zera!!!) Czy ładować po każdorazowej jeździe, nawet po przejechaniu np. 20km? Chętnie poczytam refleksje innych uczestników forum (jestem tu początkującym i nie znalazłem poprzez wyszukiwarkę analogicznego tematu) na temat ekonomicznego sposobu używania baterii... Cytuj
Wojcio Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Teoria mówi: nie trzymać nabitej na 100%, nie wypróżniać poniżej 20%, nie przegrzewać. Ale przy takiej eksploatacji, to niby masz 100% pojemności dłużej, ale używasz 60%. Więc poza przechowywaniem z 60-80% ładunku w temperaturze pokojowej, ja więcej nie kombinuję, przed wycieczką dobijam do 100, a wypróżniam ile mi wyjdzie. Nie mam jednak jeszcze dużego przebiegu. Cytuj
petrus239 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Dziękuję. Wiem, że baterie BOSCHa mają wskażniki wbudowane w baterię. Schimano tego nie ma więc ilość % naładowania jest trochę intuicyjna, ewentualnie na podstawie rowerowego wyświetlacza... Cytuj
Jaco80 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Ja baterię Simplo 720 Wh Yamahy ładuję do 100% dopiero przed samą jazdą, zimą przechowywałem z naładowaniem ok 55%. Po zimie pojemność nic nie spadła, wręcz przeciwnie, w tym sezonie z baterii wyciskam więcej km niż w zeszłym sezonie w sumie nie wiem czemu... Na razie mam tylko przejechane 2100 km. Do zera spokojnie można rozładować przecież bateria jest do tego przystosowana, byle po jeździe podładować i nie zostawiać rozładowanej na zero... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi