Slvv Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja Witam Szukam roweru szosowego endurance za około 10k PLN. Dodam, że nigdy na szosie do tej pory nie jeździłem. Na tą chwilę mocno się zastanawiam nad Canyon Endurance CF 7 (karbonowe koła - u konkurencji raczej w tym segmencie cenowym jest alu?). https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-szosowe/endurance-bikes/endurace/cf/endurace-cf-7/4427.html?dwvar_4427_pv_rahmenfarbe=R129_P01 Jest ktoś w stanie wyrazić opinię o tym modelu? Ewentualnie zaproponować coś innego w kategorii endurance ? Wzrost 179 cm, waga około 80kg (czy rozmiar M w/w Canyona byłby odpowiedni?). Cytuj
nossy Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja Co do samej oferty czyli relacja cena/jakość/osprzęt to jest to bardzo dobra oferta i trudno będzie znaleźć coś lepszego w tej cenie. Rozmiar- Canyon ma te rozmiary dość dziwne , przy moim 176cm i 79/80noga m-ka była mi za wysoka , ale na długość dobra , a dedykowana S-ka zdecydowanie za mała. Nie odnajduje się na ich geometriach i tyle. Testowałem ten rower w rozmiarze m w wersji z ultegra di2 oraz w rozmiarze s, z mechaniczną 105, ale na kołach alu, oponach conti gp5000 (dętka). Moja spostrzeżenia po jazdach w górach i po płaskim. Rower fajnie podjeżdża i tutaj jest nawet dość wygodny. Natomiast cała reszta to już nie moja bajka. Rama dość mocno przenosi drgania, tak jakby była dość sztywna co jest dziwne bo ten rower nie jest zbyt dynamiczny, jak na enduranca prowadzi się mało stabilnie na płaskim, a na zjazdach w stosunku do tcr'a, madone to już sorki, ale dramat. Karbonowy kokpit dla wielu wygody dla mnie okazał się bardzo niewygodny, dość mocno zmęczył mnie na zjazdach. Na tej samej trasie madone okazał sie rowerem dużo bardziej komfortowym i lepiej prowadzącym się na zjazdach, w zakrętach. Być może nie wcelowałem w ustawienia, być może geo nie dla mnie...nie wiem. Oczywiście to tylko moje prywatne spostrzeżenia, być może gdybym miał ten rower na pół roku/rok to bym się jakoś odnalazł z ustawieniami. Co nie zmienia faktu, że była cała grupa sprzętów na które wsiadałem i po małych korektach wiedziałem , że to jest to. Niemniej jednak są ludzie (nawet chyba na forum) zadowoleni z tego roweru-każdy z nas ma inne oczekiwania, preferencje, przyzwyczajenia no i budowę. Niemniej jednak dla mnie wyposażeniowo za tą kasę rower kompletny- oczywiście ktoś zaraz wrzuci , że lepiej kupić coś na 105di2, a karbonowe koła sprawić sobie później. Ma to sens choć wszystko zależy od budżetu. di2 nie wpływa na jakość jazdy tak jak dobre karbonowe koła. Cytuj
Chociemir Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja (edytowane) Rower miał premierę kilka dni temu, a Ty już go testowałeś i to jeszcze w dwóch wersjach? I do tego z karbonowym kokpitem, który w tej serii nie występuje? Edytowane 16 Maja przez Chociemir 1 Cytuj
nossy Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja (edytowane) @ChociemirDziękuje za zwrócenie uwagi i przepraszam za wprowadzenie w błąd autora wątku, testowałem oczywiście poprzednią wersję....jeszcze raz sorki. W takim razie pozostaje aktualne tylko pierwsze zdanie. Trzeba będzie przetestować za karę w przyszłym sezonie. Edytowane 16 Maja przez nossy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi