Michal88ddz Napisano 8 Maja Napisano 8 Maja Cześć, chciałem prosić o poradę w doborze wkładusuportu do roweru Cannondale Scalpel HT3. Przy przebiegu 3000 km suport był wyciskany i wciskany ponownie bo trzeszczał, a teraz przy 6200 znowu trzeszczy i postanowiłem wymienić na nowy. Zamówiłem taki: https://allegro.pl/oferta/suport-race-face-pf30-83-mm-18457447658 czy może polecacie inne, które dłużej wytrzymają bez trzasków? Czy to normalne, że co 3000 km trzeba serwisować suport? link do roweru: https://www.cannondalebikes.pl/rowery/gorskie/xc-race/scalpel-ht/scalpel-ht-carbon-3-c25301u Cytuj
cervandes Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja Rozwarzyłbym Tokena Ninja, skręcanego. Zdaje się, że takiego szukasz: https://bikefast.pl/product-pol-3736-Suport-TOKEN-NINJA-TF4630-PF30-MUFA-46-MM-PRESSFIT.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gad_campaignid=17416386717&gbraid=0AAAAABbiHvESeLrjn6eECv3wX8AgivFKV&gclid=CjwKCAjwtvvPBhBuEiwAPMijr3r4r92de8Z8TsEMXn8pLad6gT1piuQ-EL8_bqoYRoxLKjn66PdtLRoCB-oQAvD_BwE Cytuj
karczk Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja (edytowane) @Michal88ddz 1) Jakość suportu, montaż, zabezpieczanie przed wodą 2) Dużo zależy od precyzji z jaką masz wykonany pressfit - średnica otworu, osiowość, oraz czy nie jest jajowata. Zbyt luźny/ciasny pressfit, bez wchodzenia w szczegóły, spowoduje szybsze zużycie łożysk. Podczas wymiany warto zrobić pomiary średnicy mikrometrem lub dokładną suwmiarką (o dokładności co najmniej 0,02 milimetra, z rozdzielczością 0,01 mm) - w kilku miejscach, z obu stron. Dzięki temu będziesz wiedział na czym stoisz i jak można spróbować to rozwiązać, o ile coś będzie odbiegać od "normy". Bazując na sprawdzianach typu "GO NOGO", 45,95 mm powinno wchodzić z lekkim pchnięciem, a 46,00 mm nie powinno dać się wcisnąć. To obrazuje w jakim zakresie powinien być wykonany otwór w ramie. Jeśli np. będziesz miał za ciasny pressfit to nieważne co zrobisz w 1) to i tak suport szybko padnie 🙃 Edytowane 9 Maja przez karczk Cytuj
Michal88ddz Napisano 20 Maja Autor Napisano 20 Maja W serwisie zamontowano mi nowy suport Race Face. Jednak przy pedałowaniu 100% mocy prawa strona nadal skrzypi Blokuje amortyzator, staję na pedałach podczas pedałowania i w momencie jak wciskam prawy pedał to jest krótkie skrzypnięcie. Strasznie to denerwuje. Pomyślałem, że może warto wyczyścić i dokręcić blat? Czy żeby zdjąć korbę wystarczy użyć imbusa czy wymagany jest specjalny ściągacz? W ogóle skrzypienie z prawej, napędowej strony oznacza na pewno suport? Cytuj
chudzinki Napisano 20 Maja Napisano 20 Maja (edytowane) Może pedał. Pokaż drugą stronę korby, ale pewnie tam jest nakrętka na imbus połączona ze ściągaczem. Najlepiej to poszukać manuala żeby wiedzieć choćby z jaką siłą później dokręcić. Edytowane 20 Maja przez chudzinki Cytuj
kumas000p Napisano 21 Maja Napisano 21 Maja U mnie podobnie trzeszczy jak pedałuje czy to na stojąco czy to na siedząco zmieniłem suport z BB52 na BB801 nowy łańcuch Shimano 7100 i dalej to samo a ponadto jak stoję koło roweru i ciągnę tylne koło do przodu i do tyłu to też skrzypi Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi