Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. 

Planuję zakup roweru na kołach 28-29". Do tej pory użytkowałem rowery cross, które uzupełniałem o stopkę, błotniki i ewentualnie bagażnik. Problem w tym, że ciężko mi dopasować jakieś odpowiadające mi rozwiązanie. Brałem pod uwagę również rowery MTB (choćby Trek Merlin 5) jednak jakoś nie jestem przekonany do nich z uwagi na potencjalnie większe opory podczas jazdy niż na dotychczasowym crossie (Northec Caledon DB AC). Przeglądając nadal ofertę Trek`a, natrafiłem na rowery dual sport na sztywnym widelcu, a grzebiąc dalej i oglądając ofertę sklepów stacjonarnych, odkryłem Cube Editor PRO na pasku napędowym https://www.cube.eu/pl-pl/cube-editor-pro-mineralblue-n-chrome/155200. Przeglądając wiadomości o tym rowerze, coraz bardziej skłaniam się do jego zakupu, ale... Jeśli możecie, napiszcie:

- czym się ten rower różni od normalnego crossa oprócz sztywnego widelca, czy faktycznie ma tak wielki wpływ na komfort jazdy w terenie, po twardych szutrach?

- Czy przekładania 8 rzędowa przy tym pasku znacząco wpływa na prędkość i opór roweru? Nie znam tego systemu, a jeżdżę z prędkościami średnio 20-25km/h.

- Czy możecie zaproponować jakieś inne marki z paskiem w tym pułapie cenowym (ok 4500zł)?

- Czy Cube jako rower jest w ogóle warty polecenia?

Pasek biorę pod uwagę ze względu na całoroczną eksploatację roweru, także w zimie, kiedy to łańcuch szybko zmienia barwy na czerwonawe i wymaga nieustannego czyszczenia. Ponadto, zauważyłem, że moje aktualne tarczówki, dostają od tłuszczu z łańcucha mocno po tyłku w tylnym kole, które nieustannie wymaga regeneracji klocków... :(

Proszę o odpowiedzi podparte faktyczną wiedzą i doświadczeniem, a nie zasadą, że kolega to ma i mu nie pasuje bo nie pasuje. Z góry wielkie dzięki.   

Napisano

Mam rower na pasku z przekładnią Alfine 8. To VORTRIEB z Centrum rowerowego za 1800 (ja płaciłem 1500) z napędem przerobionym na pasek (rama jest do tego fabrycznie przystosowana) co kosztowało kolejne 1500, bo kupiłem elementy serii CDX. Kupiłem jesienią, jeździłem do pracy całą zimę. Wnioski - pasek cichy, bezproblemowy. Testy z Internetu pokazują, że pasek daje większy opór niż łańcuch przy niskich mocach, ale przyrost strat w funkcji mocy jest wolniejszy i ok 200W się wyrównuje. Co do przekładni. To jej sprawność jest niższa niż przerzutki, poza 5 biegiem, który jest bezpośredni i akurat mi daje ok 20km/h po płaskim. Wcześniej miałem Nexusa 8, tam jest mniej łożysk a więcej tulei i mocne ciśnięcie dawało wrażenie narastającego oporu. Jednak do jazdy dojazdowej, nie na wielkie odległości i na czas, takie rozwiązanie jest ok. Za kurierem na motoro/rowerze osiągam prędkości ponad 38km/h.

VORTRIEB ma widelec aluminiowy. Na asfalt ok, w teren, z oponą 38c nie polecam. W drugim rowerze mam widelec karbonowy i z odpowiednią napompowaną oponą 50c nie mam problemów z jazdą po drogach leśnych i gruntowych. Czy to opona czy materiał widelca ma większe znaczenie - nie wiem. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Niestety zimą leję wodę z daleka od tarcz i problem mimo wszystko narasta. W dużym zasoleniu drogi i chodnika, a u nas zimą sypią tak, że sól na języku czuć więc po nawet 3km łańcuch muszę spłukać bo jest tragedia. Jak grubiej nie poleję oliwkami, to po 8h pracy łańcuch jest rudy.

p.s. Uwielbiam Thorgala :)