chudzinki Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Piszę w dziale Suntour, bo Giant`a bądź inne nie ma... Giant zaleca olej Mobil SHC 627 zarówno na gąbki jak i do komory. Mam np. RS 15wt, ale nigdzie nie mogę znaleźć jego specyfikacji. RS to niby Torco Racing 20, ale ten ma zupełnie inne parametry niż Mobil. Myślicie, że jest sens kupować Mobil czy użyć RS? Zakładam, że to ma małe znaczenie, ale chętnie poczytam kogoś mądrzejszego w tej kwestii. Cytuj
Dokumosa Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) Na RS się świat nie kończy. Masz np. oleje do amortyzatorów motorex czy motul. Dobierz coś podobnej lepkości kinematycznej i tyle. Rock Shox 15Wt 42,8 cSt@40ºC,. w przypadku SHC 672 150 cSt@40ºC Edytowane 5 godzin temu przez Dokumosa Cytuj
chudzinki Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu @Dokumosa, nie chodzi mi o sam fakt dobrania, bo czy kupię tego Mobila czy coś podobnego to użyję go zapewne tylko do Cresta. Pytanie na ile te parametry są istotne do takiego amortyzatora? 🙂 Cytuj
Dokumosa Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Jeśli to olej tylko do uszczelnienia komory powietrznej to bywa różnie - w RS stosuje się oleje o minimalnej lepkości bo uszczelnienia są przyzwoite a niska lepkość nie przymula pracy, natomiast w Suntourach stosuje się oleje o cholernie dużej lepkości (przekładniowe) bo na mniej lepkich uszczelki się wywijały i rozszczelniała się komora. 150 cSt@40ºC sugeruje, że w warunkach (temperatura) zbliżonych do roboczych w amortyzatorze jest to "gęsty" specyfik. 1 Cytuj
chudzinki Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu I do gąbek. Mobil 627 ma 100 przy 40 st., ale to i tak sporo więcej niż RS 15wt...Dobra, to pewnie wezmę Maxima PLUSH Heavy, bo ten Mobil to jakiś taki nieosiągalny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi