Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Drodzy forumowicze,

poszukuję roweru, który będzie mi służył przede wszystkim do jazdy po mieście. Głównie jazda do pracy (niecałe 5 km od domu, jeden dość łagodny wiadukt po drodze).
le też raz na jakiś czas będę chciał się nim wybrać w jakieś wycieczki po mieście czy też poza miasto.

Mile widziane bagażnik (często jeżdżę z plecakiem) i błotniki.

Mam 190 cm wzrostu, szukam roweru męskiego.

Raczej lubię, jak kierownica jest względnie wysoko, gdy nie trzeba się pochylać.

Budżet to +/- 1500 złotych (im mniej tym lepiej ;) ). Jestem z Warszawy, mogę też podjechać do jakiegoś salonu w okolicy.

Będę wdzięczny za wszystkie porady :) 

Edytowane przez Rino
Napisano
2 godziny temu, chudzinki napisał:

Chyba tylko na wolnobiegu, a tego proponował Ci nie będę tym bardziej, że pewnie kawał chłopa z Ciebie.

Rozwiniesz?

Ten Lazaro wygląda ciekawie. Można zobaczyć go w jakiejś sieci?

Czy on jest do zamówienia tylko przez internet? 

Napisano

Nie mam pojęcia.

Wolnobieg poza ceną ma same wady: ze względu na budowę piasty marna wytrzymałość całego układu, mała rozpiętość przełożeń, cięższa wymiana.

Napisano

Ok, chyba pozostanę przy tym Lazaro.

Tylko mam wątpliwość, czy na pewno trekking to dobry wybór? Chyba dużo ciężej osiągnąć nim większą prędkość (25 km/h i więcej) niż na crossowym?

Napisano (edytowane)

Skoro  preferujesz pozycję "kanapowo- wyprostowaną" , to przy swoich parametrach MUSISZ zdawać sobie sprawę z oporu powietrza jaki będziesz stawiał ... 

A jest jeszcze i taki - też do przymierzenia się w Warszawie. Bagażnik do dołożenia bokiem.

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-miejski-tunturi-cx500-pd50438/

lub taki

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-miejski-kalkhoff-image-lite-pd48828/

Pseudoamortyzator (jak w senatore) zasadniczo nic nie daje poza zwiększeniem masy roweru, jak chcesz amortyzację to za 300 z hakiem sztyca pantografowa suntoura 

Edytowane przez Pablo59
Napisano
11 godzin temu, Rino napisał:

Tylko mam wątpliwość, czy na pewno trekking to dobry wybór? Chyba dużo ciężej osiągnąć nim większą prędkość (25 km/h i więcej) niż na crossowym?

W dniu 22.04.2026 o 08:53, Rino napisał:

Raczej lubię, jak kierownica jest względnie wysoko, gdy nie trzeba się pochylać.

Im pozycja bardziej wyprostowana tym efektywność pedałowania jest gorsza i większe opory powietrza, jak wspomniał przedmówca.

Ja się bardzo źle czuję na takich rowerach.

Musiałbyś się chyba przymierzyć do jakiegoś roweru żeby wyrobić sobie zdanie na ten temat...