PawelW84 Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia Cześć Ostatnio wymieniałem pierścień ratchet z 36 na 54 zęby w moich piastach DT Swiss 350 i 240. Po montażu zauważyłem, że te z bębenkiem Shimano Road, po rozpędzeniu koła na stojaku, ciągną ze sobą korbę. Natomiast efekt ten nie występuje przy bębenku Sram XD. Do tego kaseta na bębenku Srama kręci się zdecydowanie lżej niż te na bębenkach Shimano. Zdemontowałem wszystkie bębenki i sprawdziłem w nich łożyska. Wszystkie kręciły się gładko ale te w bębenkach Shimano zdecydowanie ciężej niż te w Sram. Zamówiłem nowe tulejki dystansowe piasty, ale okazało się że te stare trzymają idealnie wymiar nowych, więc zgniecenie i zapadnięcie się bębenka do wnętrza piasty wykluczyłem. Zamówiłem nowy bębenek Shimano i przyrównałem do moich starych. Różnica w pracy była wyraźna na korzyść nowego. Zauważyłem również, że we wnętrzu nowego bębenka tulejka między łożyskami rusza się luźno, natomiast w moich bębenkach nie idzie jej ruszyć palcem. Udało mi się przesunąć ją dopiero kluczem. Zluzowałem delikatnie zewnętrzne łożysko bębenka (od endcapa) małym gumowym młoteczkiem i pobijakiem (niestety po wewnętrznej bieżni). Wszystko wróciło do normy. Stare bębenki po montażu przestały ciągnąć korbę i obracają się teraz lekko ( ale dalej nie tak lekko jak SRAM XD ) Pytanie co tu się mogło stać, że zewnętrzne łożysko wcisnęło się za głęboko do bębenka ? Za mocno dokręcam koła ? O ile przy 350 z QR jest to prawdopodobne to 240 na sztywnej osi zawsze dokręcałem kluczem dynamometrycznym z momentem 20 Nm, tak jak było to nabite na ośce DT Swiss Miał ktoś podobny przypadek ? Cytuj
gnomon Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia (edytowane) ja tam nie dokrecam na wiecej niz 15Nm.... Nie wiem czemu na wielu oskach jest podane te 20Nm....mam kola na 350s i 240s i nigdze nie ciągnie mi łańcucha, w s umie mam 7 różnych kół. Dokrecam na około 14Nm MAx..... w sumie np na Oskach Maxle podane sa monety typu 13Nm max - raz kupując nowy rower, tak mi dokrecili ośke, że w serwisie musieli ja wkrętakami wyjmować. Edytowane 21 Kwietnia przez gnomon 1 Cytuj
PawelW84 Napisano 21 Kwietnia Autor Napisano 21 Kwietnia Tak ośki Maxle, które u mnie chodzą z bębenkiem Sram zawsze dokręcałem zgodnie z tym co jest na nich nabite, czyli chyba 10 lub 12 Nm i jak widać tam ten problem nie występuje Tu sugerowałem cię tym co jest nabite na oście czyli 15-20Nm. No i prawdopodobnie wyszły tego efekty. Cytuj
PawelW84 Napisano 21 Kwietnia Autor Napisano 21 Kwietnia (edytowane) Kurcze dziś po dłuższej jeździe ponownie sprawdziłem jak chodzi tylna piasta DT Swiss 350 i niestety bębenek znów ciągnie łańcuch. @gnomon mógłbyś sprawdzić jak to wygląda u ciebie z zarzuconym blatem i najmniejsza koronka ? (Na innych nie ciągnie) Nagrałem Filmik jak to dokładnie wygląda u mnie https://www.veed.io/view/214c6407-b130-4c23-814c-db0787d8f209?source=%2Fnarzedzia%2Fudostepnij-wideo&panel= Edytowane 21 Kwietnia przez PawelW84 Cytuj
gnomon Napisano 22 Kwietnia Napisano 22 Kwietnia Na pierwszym rowerze z brzegu ffwd ryot na 240s - korby stoja w miejscu. 1 Cytuj
PawelW84 Napisano 23 Kwietnia Autor Napisano 23 Kwietnia Kurcze a u mnie ciągnie pedały 😕 Tak jak na tym filmiku https://packaged-media.redd.it/tvwyen3iwh9e1/pb/m2-res_720p.mp4?m=DASHPlaylist.mpd&var=sgpssan&v=1&e=1776938400&s=e10f6fd57614f6789a170285ccc640020c60d3ca Cytuj
gnomon Napisano 23 Kwietnia Napisano 23 Kwietnia Zauważ, ze tu sytuacja jest identyko do tej, kiedy jedziesz na młynku i najwiekszej zebatce z tyłu, przełożenie dla nog jest najlżejsze...a tu jest dokładnie odwrotnie...ale tak samo dla perspektywy koła, najmniejsza koronka kasety to młynek...i najłatwiej jest pociagnąc łancuchem za korby, bo przełożenie jest najlepsze tj najlżejsze dla koła. Moj test robilem na 11 - 50. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi