pszczoly100 Napisano Poniedziałek o 11:31 Napisano Poniedziałek o 11:31 Witam. Szukam jakiegoś elektryka na dojazdy do pracy po asfalcie (w jedną stronę mam cały czas pod górkę). Mam 182 cm i 80 kg. Nie znam się kompletnie na rowerach elektrycznych więc proszę o pomoc. Znalazłem taki: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-viking-bike-urban-pro-sport-pd53959/ czy będzie dobry? Lub proszę o polecenie jakiegoś innego? Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
PiotrWie Napisano Poniedziałek o 18:22 Napisano Poniedziałek o 18:22 Ile masz kilometrów i jaką różnicę wysokości? Czy jesteś w stanie przejechać ten odcinek rowerem bez wspomagania - przy nadmiernym wysiłku? Cytuj
Wojcio Napisano Poniedziałek o 20:28 Napisano Poniedziałek o 20:28 Dobre pytania. Bo rower moim zdaniem okazyjny i ciekawy, ale dla amatora i nie każdemu będzie pasował. Pozycja turystyczna, lekki, sztywny - dla jednego to zalety, a dla innego wady. Ale cena super. Cytuj
pszczoly100 Napisano Wtorek o 05:40 Autor Napisano Wtorek o 05:40 (edytowane) Do pracy mam 6 km, co prawda mam jakiś stary rower z przerzutkami w piaście, ale jest strasznie ciężki i ciężko mi jechać. A myśli Pan że jeśli kupię lepszej klasy rower bez wspomagania lżej się jedzie? Po drugie nie jestem wymagający co do komfortu jazdy, ważne żebym pod górki miał lekko kręcić. Edytowane Wtorek o 05:47 przez pszczoly100 Cytuj
PiotrWie Napisano Wtorek o 07:27 Napisano Wtorek o 07:27 Na pewno lżejszym rowerem spokojnie dasz radę. Ale na całoroczne dojazdy do pracy powinieneś mieć błotniki i bagażnik więc super lekki nie będzie - trekkingi mają te 14 - 15 kg co najmniej. Linkowany rower jak najbardziej spełnia wymagania - ewentualnie trochę droższa ale silniejsza Winora E-Flitzer też z Centrum Rowerowego. Zważ ten rower który masz - czasem stare rowery z przekładnią planetarną potrafią ważyć ponad 20 kg. Ale za 3 - 4 tyś nie kupisz lekkiego trekkinga a jednym z tych dwóch elektryków będzie dojeżdżał do pracy bez przepocenia - jest to konkretny plus. Cytuj
Wojcio Napisano Wtorek o 07:28 Napisano Wtorek o 07:28 Nie mam wątpliwości, że sprawny, lekki rower, z zewnętrzną przerzutką, szybkimi oponami i ogólnie dobrze utrzymany pozwala jechać po płaskim z wysiłkiem tak niewielkim, jak marsz - jak chodzisz to jedziesz. Więc jest szansa, że jak zmienisz swój rower na inny analogowy za 4500, to będzie jeździło się lżej. Ale.... górka to inna sprawa - oczywiście lekki rower i odpowiednie przełożenia pomagają (jak masz teraz np. trzybiegową piastę, to na podjazdach to nie robi rewolucji, a z zakresem biegów współczesnych MTB to powoli, ale się jedzie), ale trzeba masę na górę wciągnąć. Jak masz na trasie podjazd 10% i chcesz jechać ok 10km/h (a to o połowę mniej od tego, co jest lekką jazdą na płaskim) to na sam podjazd potrzebna jest moc 300W - a to dla amatora dużo. Dla wielu to i 5km/h będzie powyżej możliwości. I wtedy wchodzi prąd i pozwala dojechać bez zadyszki. A na płaskim to Twoje np. 100W jest już super mocą do miłej jazdy. Czy masz takie podjazdy (10% to już stromo)? A może jeszcze większe? Ten rower, który zaproponowałeś może na takich podjazdach wymagać sporego wkładu od kolarza - moment 30Nm nie pociągnie pod większą górkę. Ile masz lat? Czy znasz swoje VO2max albo TDP? Ja nawet nie myślę, by do pracy albo turystyki nizinnej kupować elektryka - mam płasko. Ale w górach na prąd już się przesiadłem i przyznam - polubiłem. Cytuj
pszczoly100 Napisano Wtorek o 07:37 Autor Napisano Wtorek o 07:37 (edytowane) Mi tylko zależy na tym abym dojechał do pracy bez zasapania, co prawda daję radę i rowerem analogowym ale nie dość że się spocę to i zadyszany jestem, ponieważ akurat do pracy mam większą część drogi pod górkę, nie znam ile procent, ale te 6 km jadę w 25 min, a wracam w 15 min. Naprawdę nie zależy mi na komforcie (jedynie abym miał lekko jechać pod górki), aha na trasie mam jeden wiadukt i myślę że on ma z 10%. Edytowane Wtorek o 07:39 przez pszczoly100 Cytuj
PiotrWie Napisano Wtorek o 07:54 Napisano Wtorek o 07:54 Myślę że Winora E-Flitzer będzie idealna 40 Nm w silniku Mahle powinno spokojnie wystarczyć. Cytuj
Wojcio Napisano Wtorek o 08:01 Napisano Wtorek o 08:01 O! I tu się zgodzę - to lepszy wybór - trochę mocniejszy silnik, jest dobre oświetlenie. Na Twój wzrost jest w centrum rowerowym wersja z napędem Cues. Super. Mam nadzieję, że masz warunki do ładowania, bo bateria jest ładowana w rowerze a nie oddzielnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi