maleaw Napisano 20 Kwietnia Napisano 20 Kwietnia Siema! Szukam roweru elektrycznego głównie do miasta dla mojej żony. Główne kryteria to maksymalna wygoda (prosta pozycja i wygodne siodełko), bezawaryjność / bezobsługowość, wyjmowana bateria i jak największy możliwy zasięg. Byliśmy w sklepie i przejechała się na rowerze STORM E- DIAMOND 4.0 PRO, bardzo jej pasował jeżeli chodzi o wygodę. https://castor24.pl/pl/p/Rower-elektryczny-28-STORM-E-DIAMOND-4.0-PRO-Bafang-36-V-20%2C8-Ah-r.2026-/3354 Czy da się kupić coś lepszego w tej cenie? Rozważałem też rower na pasku Gatesa i z piastą planetarną, kojarzycie może jakieś ciekawe modele? Dzięki i pozdr, Cytuj
PiotrWie Napisano 20 Kwietnia Napisano 20 Kwietnia A po jakim mieście żona będzie jeździć? Bo jak najwyższy zasięg to niestety też największa waga, to ma sens w miastach typu La Paz czy Mexico City gdzie są spore różnice wysokości i przejazdy po pięćdziesiąt kilometrów w jedną stronę. Jeśli ma jeździć po pofałdowanym mieście po 30 - 50 km za jednym razem to przemyśl Simplona Chenoa 365 z Centrum Rowerowego - rower z wysokiej półki w głębokiej wyprzedaży. A jeśli na pasku to Simplon Kagu Enviolo - także rower wysokiej jakości. Ceny Simplonów w obecnej wyprzedaży w Centrum Rowerowym są nie do pobicia - wyprzedaż w Bike 24 to kilkanaście procent - tu powyżej 50. 1 Cytuj
maleaw Napisano 21 Kwietnia Autor Napisano 21 Kwietnia O stary dzięki za odpowiedź, ten Simplon Kagu to jest po prostu sztos, zamówiłem go. Zastanawia mnie tylko jak to możliwe, że jest taka przecena, nie do pobicia jest osprzęt z tego roweru w takiej cenie! Cytuj
PiotrWie Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia (edytowane) Myślę że Simplon miał trochę gotowych rowerów i nie chciał ich utylizować. Nie chciał też robić wyprzedaży na swojej stronie by nie popsuć sobie opinii jak np Canyon gdzie już od kilku lat wiadomo że jesienią i zimą będziesz mógł kupić rower ze sporym rabatem. Sprzedał więc wszystko hurtem na polski rynek który jest dla niego dość egzotyczny. Nie było wyprzedaży w sklepach zachodnich oprócz symbolicznej na Bike 24 Sam kupiłem model Chenoa E z Cues bo nie chcę paska ani przekładni planetarnej - jeżdżę z rowerem do Grecji i nie bardzo mi się uśmiecha przejazd z jakiejś wyspy co najmniej do Aten z powodu awarii ( wiem że rzadkiej, ale jednak się zdarzają.) Gdybym zawsze jeździł w zasięgu serwisów to pewnie też bym kupił z paskiem - były Chenoa ale już rozeszły się jak świeże bułeczki 😀 Edytowane 21 Kwietnia przez PiotrWie Cytuj
Jaco80 Napisano 21 Kwietnia Napisano 21 Kwietnia Piszecie że tak super przecenione, myślę sobie z 5000 zł a tu 11-12k za zwykły trekking elektryczny Toż mój full na Yamasze kosztował mniej Ten system na pasku taki drogi? Cytuj
PiotrWie Napisano 22 Kwietnia Napisano 22 Kwietnia Zobacz ile kosztuje niewiele zmieniony model z 2026r. To nie jest rower zbudowany na podzespołach sprzed lat które przeleżały na półce i obecnie producent je wyprzedaje za grosze ( Shimano skończyło produkcję czegokolwiek do MTB poza XTR i Deore XT w 2022r przechodząc na Cues a ilu producentów oferuje "najnowszy napęd Deore 1x10" ) tylko na wszystkim współczesnym w 2025. Gdyby to był full to jego cena oscylowała by w okolicy 30 tyś. "Zwykłe" trekkingi elektryczne potrafią kosztować ponad 20 - 25 tyś. Cytuj
maleaw Napisano 23 Kwietnia Autor Napisano 23 Kwietnia Cytat Zobacz ile kosztuje niewiele zmieniony model z 2026r. To nie jest rower zbudowany na podzespołach sprzed lat które przeleżały na półce i obecnie producent je wyprzedaje za grosze ( Shimano skończyło produkcję czegokolwiek do MTB poza XTR i Deore XT w 2022r przechodząc na Cues a ilu producentów oferuje "najnowszy napęd Deore 1x10" ) tylko na wszystkim współczesnym w 2025. Gdyby to był full to jego cena oscylowała by w okolicy 30 tyś. "Zwykłe" trekkingi elektryczne potrafią kosztować ponad 20 - 25 tyś. PiotrWie a miałeś może do czynienia z marką Rose? Jedziemy z żoną do sklepu w sobotę (ponad 300 km), żeby odebrać tego Simplona, ale wpadł nam w oko Rose Mayor Plus 3 i jest w tym samym sklepie. Rower ma nieco mniejszą baterię, ale jest za to przerzutka Enviolo Automatiq, mają też wersję na Rolhoffie, oprócz tego jest amortyzowana sztyca, fajne oświetlenie ze światłem stop i tracker GPS. Cena za oba rowery taka sama. https://www.rosebikes.com/p/rose-mayor-plus-3-2723474 Zastanawia mnie jednak kwestia gwarancji, serwisu i niezawodności tych rowerów - biorąc pod uwagę, że mamy 300 km do sklepu, jakiekolwiek naprawy gwarancyjne byłyby bardzooo problematyczne. Masz może doświadczenie z Enviolo Automatiq? Cytuj
PiotrWie Napisano 23 Kwietnia Napisano 23 Kwietnia Rose to dobra marka. Jeśli chodzi o awarie (raczej rzadkie) przekładni planetarnych to z nimi jest taki problem że ( poza najprostszymi Nexusami) nikt ci ich samodzielnie nie naprawi - nawet na gwarancji przyjmie i wyśle do wyspecjalizowanego warsztatu - najczęściej jest to jeden w kraju a bywa nawet na kilka krajów. Mniejsza bateria to nie problem - jest wystarczająca. Rolhoff ma opinię najlepszej przerzutki planetarnej jaka jest. 1 Cytuj
maleaw Napisano 26 Kwietnia Autor Napisano 26 Kwietnia Finalnie kupiłem Rose Mayor Plus 3 z przerzutką Enviolo Automatiq. Oglądałem na żywo też Simplona i pod względem jakości wykonania i dodatków, Rose to wyższy level, "user experience" to już bardziej poziom Riese Muller albo Gazelle, a cenowo wyszło tyle samo co Simplon. Poluje teraz na takiego dla siebie w wersji męskiej @Piotrwie dzięki za pomoc, to dzięki twojej pomocy natrafiłem na te rowery! Cytuj
PiotrWie Napisano 26 Kwietnia Napisano 26 Kwietnia Jak działa ten Enviolo Automatiq? Ma jakieś możliwości regulacji czy działa według "jedynej prawidłowej" kadencji? Ja jestem niskokadencyjny ( przez pierwsze 20 lat jeździłem z konieczności na twardo ( najbardziej miękkie przełożenie było 46 do 20 ) i nigdy nie przyzwyczaiłem się do wyższych kadencji - używam tak między 50 a 60. Pytam pod kątem ewentualnego ostatecznego roweru - jak już będę w stanie jeździć tylko po Wrocławiu - wtedy może i byłbym zadowolony z planetarnej przekładni. I nie piszcie mi żeby popracować nad kadencją - jakbym się teraz za to zabrał to akurat bym wypracował do trumny. Cytuj
maleaw Napisano 27 Kwietnia Autor Napisano 27 Kwietnia (edytowane) Przerzutka łączy się z systemem Boscha, więc na ekraniku ustawiasz sobie jaka kadencję chcesz, można też oddzielnie ustawić kadencję dla startu jak ruszasz z miejsca .Można też się połączyć apka przez smartphone. Ogólnie przerzutka super, wsiadasz I zapominasz o świecie, żona jest bardzo zadowolona. Mi się tak rower spodobam, że szukam teraz dla siebie wersji męskiej w dobrej cenie na Rolhofie ale na razie niestety nigdzie nie ma. Edytowane 27 Kwietnia przez maleaw Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi