Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam Cube LTD Hardtrail zakupiony w 2008 roku. Szczeniak przegryzł linki od hamulców i rower od dłuższego czasu stoi nieużywany. W serwisie dostałem informację, że należy wymienić całe hamulce, kasetę i łańcuch. 

Proszę o poradę i sugestie co do części:

Albtus BR-MT200 przód i tył

https://e-rower.pl/hydrauliczne/5391-22063-altus-br-mt200-czarny-4524667881483.html#/71-przod_tyl-tyl

Łańcuch Shimano CN-HG93

https://e-rower.pl/lancuchy/3304-lancuch-cn-hg93-4524667040798.html

Kaseta Shimano CS-HG201 9rz

https://e-rower.pl/kasety-i-wolnobiegi/5368-cs-hg201-9rz-4524667637189.html#/1781-ilosc_zebow-11_36

Czy powinienem coś jeszcze wymienić po takim czasie (przerzutki)? 

2PXL_20260413_093112433.jpg

2PXL_20260413_090051846.jpg

Napisano

Hamulce MT200 są tak tanie, że fakt, serwis może nie chcieć się bawić w wymianę samych przewodów, płukanie itd. A do tego uszczelki są już wiekowe. Do tego z nowymi dostaniesz nowe klocki.

Raczej nie po czasie, a po przebiegu. Sam czas, bez jazdy źle wpływa na gumę - dętki - tym bym po 18 latach nie ufał. Opony - pewnie trochę stwardniałe - jak bieżnik zdrowy i nie są popękane to można jeździć.

Natomiast inne elementy - tu się liczy zużycie (no chyba, że zardzewiały) - jaki on ma przebieg od początku? Jak nie duży to nie ma powodu do wymiany przerzutek. Natomiast warto zobaczyć, jak działają linki.

• +1 pomógł 1
Napisano
Godzinę temu, Wojcio napisał:

Hamulce MT200 są tak tanie, że fakt, serwis może nie chcieć się bawić w wymianę samych przewodów, płukanie itd. A do tego uszczelki są już wiekowe. Do tego z nowymi dostaniesz nowe klocki.

Raczej nie po czasie, a po przebiegu. Sam czas, bez jazdy źle wpływa na gumę - dętki - tym bym po 18 latach nie ufał. Opony - pewnie trochę stwardniałe - jak bieżnik zdrowy i nie są popękane to można jeździć.

Natomiast inne elementy - tu się liczy zużycie (no chyba, że zardzewiały) - jaki on ma przebieg od początku? Jak nie duży to nie ma powodu do wymiany przerzutek. Natomiast warto zobaczyć, jak działają linki.

Ciężko jest mi ocenić przebieg, przez pierwsze 10 lat był regularnie jeżdżony (może 10 godzin tygodniowo średnio przez okres wakacyjny) , od 4 lat wcale. Rdzy nie widać, linki od przerzutek całe. Sprawdzali w serwisie całość, mówili żeby wymieniać tylko to co wymieniłem. A te części wybrane są ok? Coś polecisz innego ewentualnie, inny sklep? Opony mogę też wymienić. 

Godzinę temu, RabbitHood napisał:

Pierwsze co bym zrobił to wywalił przednie zębatki i założył 1NV. Drugie wymienił hamulce (tak jak Wojcio pisze).

Co to jest 1NV? Masz może link ? I opinia co do wybranych części jeżeli można.

Napisano

Proszę o doradzenie jaki model wybrać. Trafiłem na Deore MT500 , chyba będzie to duża różnica. Czy w takim wypadku powinienem zmienić też tarcze? Prośba o polecenie, nie znam się na częściach. Jazda będzie głównie po mieście. Budżet początkowo chciałem jak najtaniej, ale jeżeli warto zainwestować w ten rower to chętnie to zrobię.