Domingo Napisano Niedziela o 19:43 Napisano Niedziela o 19:43 Hej, Od 9 lat mam TREK-a Procalibra 9.7. Poniżej link do dyskusji, którą prowadziliśmy w 2017 r. . Zmiany, które wprowadziłem w stosunku do wersji fabrycznej: krótszy mostek Ritchey 70 mm, obręcze karbonowe od Daveo z piastami DT Swiss 350, opony WOLFPACK Race/Speed, korbę 1X Shimano XT i do dziś rower nie przestaje mnie cieszyć. Nie wiem jak nowy IsoBow, złośliwie nazywany otwieraczem do butelek (jeździłem nowym Procalibrem krótko, tylko pod sklepem), ale starego IsoSpeed będę bronił jak niepodległości - uważam, że działa. Nadszedł czas na zmianę roweru. Obecnie rozważam 3 opcje, więc jeśli macie czas i ochotę, to proszę o komentarze, porady, opinie, sugestie. 1. MERIDA Big.Nine XT - link do czeskiej strony z uwagi na kolorystykę, która najbliżej od PL jest dostępna u naszych południowych sąsiadów. https://www.merida-bikes.com/cs-cz/bike/5767-7591/bignine-xt 2. CUBE Phenix C:68X Race. https://www.cube.eu/pl-pl/cube-phenix-c-68x-race-chromeblue-n-liquidblue/145600 3. ORIGINE Theoreme GTR - złożenie roweru od podstaw za pomocą konfiguratora francuskiego producenta. https://www.origine-cycles.com/en-GB/configurateur/velo-vtt-cross-country-2376570.html Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano wczoraj o 06:29 Mod Team Napisano wczoraj o 06:29 Geometrycznie najbardziej aktualna jest Merida, poza tym suport BSA. Cube ma zintegrowany kokpit i insert zamiast obejmy - nie dla każdego na plus, oraz zdaje się dyskusyjne pod względem uszczelnień koła (może wypowie się @cervandes ?) Origine (właśnie się dowiedziałem o istnieniu) podobnie jak hiszpański BH nie ma komina, i podobnie jak Orbea można go składać wedle uznania (a co z Trekiem do złożenia - za drogo ?). A propos Treka, to chyba za 2 dychy mają nowego 9.7 (widzę, że za 18 k, a może jest gdzieś taniej), a co z Supercalibrem, albo full'ami 120 mm ? Cytuj
cervandes Napisano wczoraj o 09:47 Napisano wczoraj o 09:47 @KrissDeValnor - naturalnie, już piszę. Jeśli w kołach są piasty Newmen Fade, to kręcą się znakomicie, brzmią przeciętnie, mają trzy zapadki i w moim przypadku trzeszczą, skrzypią i są okropnie niewdzięczne pod względem częstotliwości zaglądania do zapadek. Fade to bardzo lekka piasta, ale uszczelnienia są iluzoryczne. W swoich, co już parę razy opisywałem - decydowałem się ściągać bębenek co 1000km, czyścić, smarować i oglądać co tam się do cholery w środku dzieje. Za każdym razem bagno a po 5000km około wydało się, że łożysko po stronie nakrętki kasety stanęło. Zardzewiało i trup. Tzn nie do końca, bo zdjąłem w nim dekielek, zrobiłem mu kurację czyszcząco smarującą - ale i tak wynik 5000km dobrego traktowania to jakiś nieśmieszny żart. Podobnie traktowane koła DT Swiss zrobiły ze mną 40000km i kiedy bym nie zaglądał do środka (a robiłem to np dwa razy w roku) - to w środku czysto, pięknie, sucho. I żadne z łożysk w DT mnie nigdy nie zawiodło. Błędem inżynierów newmana jest to, że endcap po stronie kasety jest tulejką a nie tulejką z kołnierzem. Nie rozumiem dlaczego tak to wymyślili, przecież miejsca w środku jest w opór. W konsekwencji łożysko po stronie napędowej jest zwyczajnie gołe: Cytuj
Domingo Napisano wczoraj o 11:39 Autor Napisano wczoraj o 11:39 @KrissDeValnor Zintegrowany kokpit nie jest dla mnie obowiązkowy, ale wybrana Merida, podobnie jak Cube również ma go w standardzie - kierownica FSA SIC CF 1-piece cockpit, z mostkiem w rozmiarach S-L=60 mm. Ponadto zaletą Meridy dla mnie jest niski przekrok ramy. W CUBE na dzień dobry kierownica do wymiany, ponieważ w rozmiarze M zintegrowany mostek ma 80 mm - jeździłem i w fabrycznym wydaniu M-ka jest za długa, a S-ka za mała. FS na razie odpuszczam, podobnie jak TREK-a. Po dwóch rowerach z rzędu tej marki po prostu chciałbym spróbować czegoś innego. @cervandes Opis uszczelnień piasty w kołach stosowanych przez CUBE daje do myślenia ... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi