Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłem tydzień temu Radon DEFT 8.0 800 i stwierdziłem, że jednak chciałbym jakieś błotniki ale z tego co widzę to trudny temat i wcale nie taki tani. Raczej interesuje mnie coś w małym rozmiarze lub średnim może ktoś coś polecić? Przód -Fox 38 Performance, chciałem wziąć od foxa oryginał ale mocowanie podobno lubi się urwać. Może ktoś coś polecić? Ja na ten moment mam  dwa typy ale zdecydować się nie mogę:

Pierwszy https://visionvelo.eu/product/fox-38-universal-mudguard/

Drugi https://www.bike-discount.de/en/rapidracerproducts-proguard-front-bolt-on-v2-standard

Napisano

Szczerze polecam SKS Mudrocker. Przód się trzyma bez problemu, w zasadzie go nie zdejmuje. Tył po tygodniu tyrania w Alpach raz się lekko obniżył. Trzeba było odrobinę poprawić. Ochrona przed błotem bardzo dobra. 

Napisano

A którą wersję wybrałeś? Jaka wielkość? Tą na śrubki czy tą na rzepy? Widzę dość pozytywne opinie o nich właśnie, nie chcę też za bardzo ingerować w wygląd roweru. Jednak jeżdżenie bez jest mało komfortowe, piasek w twarz i włosach jest irytujący 😅

Napisano

https://www.rowertour.com/p/g0288727/zestaw-blotnikow-sks-mudrocker?gad_source=1&gad_campaignid=19932282626&gclid=Cj0KCQjwkMjOBhC5ARIsADIdb3erCof6kIZH9_-fP4EA4KHpIlNao28pQFD_dHaPai9VYVDmjUbUUpAaAiQmEALw_wcB

Jeden jest na przód, drugi na tył. Ten na przód możesz przykręcić poprzez załączony adapter i oprócz tego przymocować za pomocą dołączonych pasków na rzepy do lag widelca, wtedy się trzyma jak wściekły. Nie znam innej wersji tego błotnika.

Napisano (edytowane)

Na tył bierz dzielony Mucky Nutz. Ma o wiele sensowniejsze dzielenie od Mudguarda który jest tak długi że nie wiem po co jeszcze dokładka. A w Nutzu ściągasz dokładkę kiedy chcesz i masz fajny krótki błotnik który tak nie szpeci roweru. 

big_blotnik-rowerowy-tylny-mucky-nutz-mugguard-black7.jpg

Edytowane przez Jaco80
Napisano (edytowane)

Bo dużo prościej dopiąć samą dokładkę niż cały błotnik, przynajmniej mi. Ja zamiast zakładać całe błotniki jak jest syf dopinam dokładkę a błotniki mam cały rok. Jeden klik i gotowe.

Edytowane przez Jaco80
Napisano

Jaco80 ma rację z tym odpinaniem fajna opcja, ale Mudrockery są w zestawie dwa w fajnej cenie. Pomyślę przez weekend jeszcze i coś wybiorę dzięki za wasze opinie.

Niektórzy już ze mnie cisną, że błotniki do tego roweru chcę montować 🤣

Napisano (edytowane)

Jeśli ten tylny Mucky Nutz ma tak beznadziejne mocowanie jak przedni, który dzisiaj montowałem w rowerze dziewczyny, to faktycznie zakładanie tego jest upierdliwe. W Mudrockerach założenie tylnego błotnika to kwestia zapięcia bardzo dużych, silikonowanych od strony ramy i porządnie wykonanych 4 rzepów. Zajmuje dwie minuty. 

Co do dokładki do tylnego błotnika, pełna zgoda, blotnik jest tak długi że zupełnie jej nie potrzeba ;)

Ogólnie strasznie się zdziwiłem jak montowałem Mucky Nutza, w komplecie miał jakieś najtańsze wąskie tasiemki, w porównaniu do tych z SKS to przepaść. Przed decyzją, może spójrz na filmy z montażu tych błotników. To trochę wyjaśnia opinie, że kolega @Jaco80 nie zdejmuje błotnika.

Ciekawi mnie też jak to się trzyma w terenie na tak wąskich rzepach, bez żadnej wstawki antypoślizgowej.

Edytowane przez NerfMe
Napisano (edytowane)

To racja, rzepy w Mudrockerze są dużo lepsze. Ale zawsze można je zmienić ;) Jakby Mudrocker miał dzielenie w tym miejscu co Mucky to byłby błotnikiem idealnym. No i też Mudrocker jest tańszy.

Edytowane przez Jaco80