saym0n Napisano Niedziela o 09:50 Napisano Niedziela o 09:50 Kupiłem tydzień temu Radon DEFT 8.0 800 i stwierdziłem, że jednak chciałbym jakieś błotniki ale z tego co widzę to trudny temat i wcale nie taki tani. Raczej interesuje mnie coś w małym rozmiarze lub średnim może ktoś coś polecić? Przód -Fox 38 Performance, chciałem wziąć od foxa oryginał ale mocowanie podobno lubi się urwać. Może ktoś coś polecić? Ja na ten moment mam dwa typy ale zdecydować się nie mogę: Pierwszy https://visionvelo.eu/product/fox-38-universal-mudguard/ Drugi https://www.bike-discount.de/en/rapidracerproducts-proguard-front-bolt-on-v2-standard Cytuj
NerfMe Napisano Niedziela o 11:15 Napisano Niedziela o 11:15 Szczerze polecam SKS Mudrocker. Przód się trzyma bez problemu, w zasadzie go nie zdejmuje. Tył po tygodniu tyrania w Alpach raz się lekko obniżył. Trzeba było odrobinę poprawić. Ochrona przed błotem bardzo dobra. Cytuj
saym0n Napisano Niedziela o 11:25 Autor Napisano Niedziela o 11:25 A którą wersję wybrałeś? Jaka wielkość? Tą na śrubki czy tą na rzepy? Widzę dość pozytywne opinie o nich właśnie, nie chcę też za bardzo ingerować w wygląd roweru. Jednak jeżdżenie bez jest mało komfortowe, piasek w twarz i włosach jest irytujący 😅 Cytuj
NerfMe Napisano Niedziela o 14:04 Napisano Niedziela o 14:04 https://www.rowertour.com/p/g0288727/zestaw-blotnikow-sks-mudrocker?gad_source=1&gad_campaignid=19932282626&gclid=Cj0KCQjwkMjOBhC5ARIsADIdb3erCof6kIZH9_-fP4EA4KHpIlNao28pQFD_dHaPai9VYVDmjUbUUpAaAiQmEALw_wcB Jeden jest na przód, drugi na tył. Ten na przód możesz przykręcić poprzez załączony adapter i oprócz tego przymocować za pomocą dołączonych pasków na rzepy do lag widelca, wtedy się trzyma jak wściekły. Nie znam innej wersji tego błotnika. Cytuj
saym0n Napisano Niedziela o 15:01 Autor Napisano Niedziela o 15:01 Ja cały czas myliłem RapidRacerProducts ProGuard z SKS GERMANY Mudrocker 😅 Teraz to już serio nie wiem nic. Któreś na pewno musze wybrać z tych trzech opcji Cytuj
NerfMe Napisano Niedziela o 15:45 Napisano Niedziela o 15:45 Bierz Mudrockery i się nie zastanawiaj. Tu przykład działania przedniego, tylniego wtedy nie wziąłem niestety.... Cytuj
Jaco80 Napisano Niedziela o 17:05 Napisano Niedziela o 17:05 (edytowane) Na tył bierz dzielony Mucky Nutz. Ma o wiele sensowniejsze dzielenie od Mudguarda który jest tak długi że nie wiem po co jeszcze dokładka. A w Nutzu ściągasz dokładkę kiedy chcesz i masz fajny krótki błotnik który tak nie szpeci roweru. Edytowane Niedziela o 17:06 przez Jaco80 Cytuj
NerfMe Napisano Niedziela o 17:42 Napisano Niedziela o 17:42 Po co ściągać dokładkę w takim błotniku? Błotnik zakładamy jak przewidujemy bagno, a krótki błotnik niewiele chroni. Cytuj
Jaco80 Napisano Niedziela o 17:55 Napisano Niedziela o 17:55 (edytowane) Bo dużo prościej dopiąć samą dokładkę niż cały błotnik, przynajmniej mi. Ja zamiast zakładać całe błotniki jak jest syf dopinam dokładkę a błotniki mam cały rok. Jeden klik i gotowe. Edytowane Niedziela o 17:57 przez Jaco80 Cytuj
saym0n Napisano Niedziela o 18:09 Autor Napisano Niedziela o 18:09 Jaco80 ma rację z tym odpinaniem fajna opcja, ale Mudrockery są w zestawie dwa w fajnej cenie. Pomyślę przez weekend jeszcze i coś wybiorę dzięki za wasze opinie. Niektórzy już ze mnie cisną, że błotniki do tego roweru chcę montować 🤣 Cytuj
NerfMe Napisano Niedziela o 18:45 Napisano Niedziela o 18:45 (edytowane) Jeśli ten tylny Mucky Nutz ma tak beznadziejne mocowanie jak przedni, który dzisiaj montowałem w rowerze dziewczyny, to faktycznie zakładanie tego jest upierdliwe. W Mudrockerach założenie tylnego błotnika to kwestia zapięcia bardzo dużych, silikonowanych od strony ramy i porządnie wykonanych 4 rzepów. Zajmuje dwie minuty. Co do dokładki do tylnego błotnika, pełna zgoda, blotnik jest tak długi że zupełnie jej nie potrzeba Ogólnie strasznie się zdziwiłem jak montowałem Mucky Nutza, w komplecie miał jakieś najtańsze wąskie tasiemki, w porównaniu do tych z SKS to przepaść. Przed decyzją, może spójrz na filmy z montażu tych błotników. To trochę wyjaśnia opinie, że kolega @Jaco80 nie zdejmuje błotnika. Ciekawi mnie też jak to się trzyma w terenie na tak wąskich rzepach, bez żadnej wstawki antypoślizgowej. Edytowane Niedziela o 18:49 przez NerfMe Cytuj
Jaco80 Napisano Niedziela o 19:19 Napisano Niedziela o 19:19 (edytowane) To racja, rzepy w Mudrockerze są dużo lepsze. Ale zawsze można je zmienić Jakby Mudrocker miał dzielenie w tym miejscu co Mucky to byłby błotnikiem idealnym. No i też Mudrocker jest tańszy. Edytowane Niedziela o 19:21 przez Jaco80 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi