Jaco80 Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Jak w temacie, mam wrażenie że pokrętło rebound nie działa w moim amortyzatorze. Klikać klika, ale kompletnie nie ma żadnej różnicy w tłumieniu odbicia niezależnie od pozycji pokrętła. Jeździć się da bo tłumienie stanęło gdzieś tak na pośredniej pozycji. Na co zwrócić uwagę przy rozbieraniu tłumika? Za mało oleju? Coś się zacięło? Jest tak w zasadzie od nowości. Cytuj
Galvatron Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Tu masz instrukcje serwisową: https://www.sram.com/globalassets/document-hierarchy/service-manuals/rockshox/front-suspension/2022-2023-domain-service-manual.pdf Najlepiej jednak oddaj go do serwisu, bo możesz sobie nie poradzić z naprawą zepsutego obwodu odbicia. Cytuj
Jaco80 Napisano 3 Kwietnia Autor Napisano 3 Kwietnia (edytowane) Dzięki instrukcje znam bo robiłem z niej serwis 50h Amor jest na tyle tani a tłumik na tyle prosty ze raczej zajrzę tam sam przy okazji serwisu 200h, może wtedy wyjaśni się czemu się zacięło. Ale jeszcze jedno mi przyszło do głowy ze może jest za mało oleju w tłumiku - sprawdzę i dam znać. Albo po sezonie oddam na gwarancję (jeszcze jest) bo teraz mi się nie uśmiecha... Cel tematu jest taki że może ktoś się z tym zetknął w tłumiku motion control i naprowadzi na przyczynę. No w razie czego zawsze można w tego Domaina wstawić tłumik charger tylko nie wiem czy ma to sens dla mnie jako amatora. Edytowane 3 Kwietnia przez Jaco80 Cytuj
Jaco80 Napisano 16 Maja Autor Napisano 16 Maja (edytowane) Przyjrzałem się tłumikowi Motion Control po zdemontowaniu. W środku po 100h jazdy było czysto jak po wyjściu z fabryki. Olej czysty i tyle ile trzeba, uszczelki jak nowe. Widać pod światło jak się zaworek w tłoku otwiera i zamyka podczas kręcenia reboundem. Tak że nie wiem o co chodzi. Dalej nie drążę bo zamiast Motion Control zamontowałem już Charger 2.1 RC2. W nim regulacja rebound jest bardzo wyraźnie odczuwalna, ale jeszcze nie jeździłem, ciekawe jaka będzie różnica... Edytowane 16 Maja przez Jaco80 Cytuj
Jaco80 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu (edytowane) Pewnie to pisze dla siebie i rzeczy oczywiste ale kurczę wymiana tłumika w Domainie z motion control na charger 2.1 rc2, przejście na tubeless w obu kołach (nowe Assegai + DHR 2) i obniżenie ciśnień na 1.3 i 1.5 bar zmieniły mojego Gasa nie do poznania. Niebo a ziemia w wybieraniu drobnicy i korzeni w porównaniu do MC i dętkach na wyższym ciśnieniu. Oczywiście w bujdy typu że nic nie czuć drobnicy (mityczne wybieranie liści) na dobrym setupie pod plush nie wierzyłem bo drobnicę pod kołem jak najbardziej czuć ale w sposób bardzo przyjemny, miękki i nie męczący. I jak wcześniej narzekałem na ręce po 30-50 km po górach czy lesie i korzeniach tak teraz ręce nie bolą wcale... Dobrze wydana kasa, aż się chce znów bardziej jeździć... PS A konwersja na tubeless poszła jak po maśle, użyłem taśmy Epat 1S3300 34 mm - 30 zł za 66m... Edytowane 10 godzin temu przez Jaco80 2 Cytuj
Patron920 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu dzięki, właśnie myślę nad swoim bajkiem żeby poprawić amor i oponki. Mówisz nie bać się własnoręcznego serwisu amorka? Jakieś praktyczne porady na pierwszy raz - żeby czegoś nie popsuć? Mam RS Domain Air 160mm E-Bike. Niestety nieprzyjemnie dobija do końca na twardych lądowaniach i ciekawy jestem czy tokenów można dołożyć. Po twoim wpisie myślę też czy tłumika nie wymienić, bo nie ma szału z wybieraniem małych nierówności i trochę ręce cierpią podczas jazdy... Co ciekawe, jeżdżę na dętkach z 18/20 psi (1.24/1.38 bar) - Maxxis Dissector 29x2.6" 120TPI EXO+ / 3C Maxx Terra. Mniej się nie da, bo już dobija do felgi i zaczyna pływać na zakrętach czy wybiciach/lądowaniach niebezpiecznie. Nie wiem czy w mojej sytuacji mleko by coś pomogło, myślisz? dodam, że rower ciężki - E-Bike full 2024 - waży 27kg... Cytuj
Jaco80 Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu (edytowane) To bardzo niskie ciśnienie jak na dętki i ebike, chyba że jesteś baardzo lekki. Na mleku dużo mniej nie zejdziesz raczej ale opona bez dętki powinna się lepiej układać na nierównościach i nie ryzykujesz przebicia dętki rantem felgi przy dobiciu. Ja na dętkach miałem 1.8-2.0 stąd ta różnica w wybieraniu. Co do amora to serwis 50h to banał, wymiana na chargera też o ile jest kompatybilny z amorem co sprawdzisz na stronie RS - Trailhead po wpisaniu nr seryjnego. Mały serwis to po prostu odkręcenie dwóch śrub na dole widelca, ściągniecie goleni, czyszczenie i weryfikacja gąbek olejowych, wymiana oleju w lagach i ew, weryfikacja i wymiana uszczelek kurzowych. Założenie Chargera do Domaina to ściągniecie dolnych goleni, wywalenie z prawej goleni flaków Motion Control i po prostu wsadzenie i wkręcenie od góry Chargera który jest osobną zamkniętą konstrukcją. Zakładasz golenie wlewasz nowy olej przykręcasz dolne sruby i gotowe. Na stronie Srama masz pełne serwisówki do każdego amora + masa tutoriali na YT. Jak chcesz zakładać Chargera to po prostu połącz to z serwisem 50h. Co do tokenów to w serwisówce musisz sprawdzić ile max można włożyć. Charger 2.1 rc2 wygląda tak, on prostu przechodzi przez całą pusta goleń, no i masz tez w nim 2 regulacje szybkiej i wolnej kompresji co powinno utwardzić amor przy mocnych strzałach. Problem taki ze Charger 2.1 w wersji do Domaina kosztuje więcej niż cały Domain w promce xD Ja dałem 950 zł w Niemcach. Ale całość i tak wychodzi dużo taniej niż ZEB a niewiele mu wtedy do ZEBa brakuje. PS: Jaki masz rower? Edytowane 9 godzin temu przez Jaco80 1 Cytuj
Patron920 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowane) Scott Patron 920 z 2024 roku i wstyd przyznać 9500km bez serwisu amorka (czyli liczę jakieś 475 godzin jazdy - 90% las, korzenie, naturalne singielki, bike park, hopy). Jakoś jeszcze daje radę, ale chyba pora się za niego zabrać. 🫣 https://www.scott.pl/produkt/1649/12156/Rower-Patron-eRide-920-Blue Edytowane 7 godzin temu przez Patron920 Cytuj
Jaco80 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu No to najwyższy czas na pełny serwis przodu i tyłu i to w serwisie bo z tyłu serwis samego dampera juz nie jest prosty. Jak ci zrobią pełny serwis to potem mały serwis przodu i tyłu ogarniesz sobie sam. W tej chwili po prostu zarzynasz zawieszenie, bo w tym czasie powinno mieć 2 duże serwisy i z 10 małych... 1 Cytuj
Patron920 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu No i zmobilizowałeś, masz rację, czas najwyższy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi