Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No okej, dziękuje za odpowiedź, chociaż domyślam się, że troche sobie żartujesz, bo to jest już chybe ekstremum zużycia, jak czytałem to coś pisali o jakiś płetwach rekina, i takie coś zauważyłem (na dużym blacie). 

Wszystko wynika z tego, że zczaiłem się że łańcuch jest wyciągniety 0.75% no i zamówiłem nowy, ale nie chce żeby się szybko wyciągnał, więc chciałbym ocenić stan korby, oraz kasety, z kasetą troche cieżej jak rzetelnie ocenić jej stan i kiedy wymieniać?

Napisano (edytowane)

Nie, nie jest zjechana - po prostu farba ci zeszła. Zacznij zastanawiać się nad wymianą jak zęby będą miały kształt "zęba rekina". Szpilki od Marvelo nadają się na przerobienie ich np na tarczę zegara.

sharktoothchainring.jpg

Edytowane przez RabbitHood
Napisano (edytowane)

Jak chcesz się upewnić to można użyć przyrządu:
https://uniortools.com/pol/product/1658-2P-wskaźnik-zużycia-zębatki

Procedura sprawdzenia:
https://www.youtube.com/watch?v=h3A0prTXs4s

A, że jesteśmy narodem kombinatorów to możesz sobie przyrząd zrobić z nowego łańcucha lub z bacika do kaset. Co do oceny wzrokowej . . . większy błąd pomiarowy? Osobiście i tak używam nowego łańcucha do weryfikacji zębów, jest OK - szejk łańcucha > zakładam > woskuje lub oliwka - zależy od wyznania. Cenowo najtaniej, czasowo dłużej w przypadku wymiany blatów. 

P.S.
Pamiętaj tylko że powinno się napinać łańcuch w kierunku działania sił. W Kasecie standardowo "do przodu", natomiast w korbie "do tyłu"

Edytowane przez GT500s
Napisano

1. No to jak popatrzysz u mnie @RabbitHood po lewej na dużą tarcze to takie rekinowate zaczynają się robić.

2. @GT500s Mam nowy łańcuch jak go użyć do weryfikacji ? czy tylko sprawdze kasete, czy tez moge tak sprawdzić tarcze korby? 

Aha w sumie napisałes że w korbie napisać do tyłu, czyli też sprawdzę nowym łańcuchem?

3. Zakładanie łancucha widziałem (kupiłem też spinki, bo podobno defaultowe shimano ma slabe, kupilem lancuch 105 do ultegry ale podobno moze byc) 

Ogólnie planuje go wyshejkować w benzynie ekstrakcyjnej 3 razy po 2 minuty, dac wyschnac i po paru godzinach nalozyc bike7 pro wax bo jest popularny, nalozyc raz na kazde ogniwo, nastepnie poczekac kilka h czy dzien i znowu na kazde ogniwo, a potem co 200-300 km. Czy to dobra procedura, czytalem mnostwo o tych smarach, planuje tylko po suchym jezdzic to chyba spoko, ale ile ludzi tyle opini, jak sie obchodzic z woskiem, zeby dbac o naped, oraz o czystość?

Napisano

image.png.13b059dc9da861e0d9ca26f843509d9e.png

Poproś osobę żeby przytrzymała ramię korby i ciągnęła po ukosie w dół, osoba druga sprawdza czy ostatnie ogniwo, a najlepiej 3 ostatnie ogniwa swobodnie wchodzą na zęby i z nich schodzą.

UWAGA! to partyzantka i jak łańcuch się wypnie to możecie sobie zrobić kuku. Im więcej łańcucha będzie na zębach tym mniejsze prawdopodobieństwo urazu!

Napisano

wielkie dzieki, 
w ogóle sie okazało jak podjechalem do serwisu ze łozyska (na pewno z przodu a pewnie i ztylu) i tez lozyska bembenka sa do wymiany

wiec zamowilem w sklepie z lozyskami takie wymiary jak potrzeba

zrobilem research z manus ai - wszyskto mi wytlumaczyl bacik, klucz do kaset, wybijak, praska (domowa zrobiona z nakretek sruby, stare lozysko)

i teraz sie zadstanawiam czy moge bembenek nasmarować Finish Line Ceramic Wet Lube
https://www.centrumrowerowe.pl/olej-do-lancucha-finish-line-ceramic-wet-lube-pd2532/?v_Id=20279&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=Cj0KCQjwp7jOBhDGARIsABe7C4fUT_eoynfSC5mOYYLdma0byeanQwu___iNT9wdZAzxmGBfcW2FqTMaAgmFEALw_wcB

a jezeli chodzi o piaste os i lozysko na zewnatrz to czym moge nasmarowac zamiast tych dobrych tam, ŁT-43 styknie?

Napisano

wymieniłem wszystkie łozyska w kołach (4) i 2 w bębenku była to ciężka praca bez narzędzi (praski do łozysk, i zestawu do ich wybicia)
dużo sie nauczyłem
o drubie regulacyjnej na kole (tej z imbusem) o kątrze, o szczypca do segerów, itd itp, użyłem smaru ŁT 43 niestety nie jest to super smar ale już zostawie
koła to fulcrum racing 6

ogolniew kołach i bębenku widziałem filmiki że wewnętrzna strona łożysk ma usuniete uszczelki, przed montażem mechanicy je chyba usuwają i tam daja miedzy ten element dystanoswy tez taki naparstek dobrego smaru przez co jest taka przestrzen w srodku wspolna dla dwoch lozysk , przestrzen smarowa

ja swoje łożyska maszynowe 2rs nie otworzyłem czyli wlozylem z 2 stron z uszczelkami i bardzo oszczędnie smaru dałem, a na zapadki ceramic wax chain lub (polalem)

zapadki chodza dosc głoscno bym poweidzał bardoz glosno.

prosze o porade czy dobrze zrobiłem, z przodu jest cichutko, z tylu trudno mi oceniac, 

bębenke był "nadżarty" kasetą, ale nic nie piłowałem,

co do skrecania koła to czy to jest tak żę: 1. krece tą sruba co ma imbus (co kasuje luz) aż brakie luzu, i troszke cofam, a potem dokręcam kontre, mocno ale nie na pałe, i ona ten minimalny luz powinna skasować

i jaka siła na oko dokręcać kasete? bo też nie wiem czy dobrze dokrecilem czy nie za mocno,
Pozdro rowerowe świry, mega jestem dumny z tego druciarstwa i samodzielnej wymiany łożysk, zrobienia bacika samemu zaista zabawa.

Napisano

Co do smaru jak pisałem co człowiek to inne wyznanie, dobrze że się tam znalazł. Łożyska maszynowe według mnie nie powinno się dodatkowo smarować, w środku wg mnie powinno znajdować się 30~50% smaru i tyle producenci aplikują. Churning łożysk następuje gdy jest za dużo smaru. Osobiście przy serwisie łożysk maszynowych zaaplikowałbym smar na same bieżnie do równego czyli żeby wyżłobienie było w smarze - wrzucam kulki i zamykam. Co do luzów, jest materiał na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=gyQe1Rxtrls

ogólnie jeżeli na stole piasta ma mini luz to nie znaczy, że luz będzie na założonym kole.

Bębenek kiedyś się zużyje i się go wymieni jak wszystko inne, na obecną chwilę zalecam korzystanie z pogody :) .