Miro1970 Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia W dniu 30.03.2026 o 22:09, chester_jds napisał: Tylko, że znów rama na stare standardy osi (QR), więc za dużego upgradu w kołach nie zrobisz, bo coraz mniej będzie dobrych piast na ten standard Ja mam w dwóch rowerach QR. W jednym piasty DT350, w drugim Novatec 791/792. End capy i po sprawie. Nie wiem, czy QR nie są za cienkie na 140 kg, ale kiedyś nie było sztywnych osi i ciężkie osoby też jeździły. Poza tym ta rama stalowa Nicasio + jest bardzo fajna w tej cenie. Osobno też ją można kupić. Cytuj
chester_jds Napisano 1 Kwietnia Napisano 1 Kwietnia @Miro1970 wydaje mi się, że sama oś nie jest problemem. Uniesie. I faktycznie, konwersja z/do 135 na/z 142 mm jest relatywnie prosta, o ile piasta ma wymienne kapturki. To nie mtb, gdzie ze 135 mm nie zrobisz 148. Cytuj
Topor96 Napisano 10 Maja Autor Napisano 10 Maja Oddawałem teraz rower do serwisu i polecono mi rower ORBEA Terra H30 (1x12), podobno rower jest homologowany na 140kg. I w aspekcie gwarancji Orbea ma bardzo pro konsumenckie podejście. Dlatego zastanawiam się czy nie wybrać ORBEA Terra H30 (1x12) z ramą aluminiową, lub jak znajdę w dobrej cenie na ramie karbonowej. Co uważacie na taki rower? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi