Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Potrzebuję pomocy mam rower Polygon Tambora G4 - padł mi bębenek oraz łożyska po wizycie u sklepach rowerowych usłyszałem że brak takich bębenków i nie naprawią- na stronie obręcz opisana  ALLOY DOUBLE WALL FV H: 19 622X23 32H TLR- kaseta microshift 10.  Jakie obręcze nowe kupić i jaki bębenek zamienny bo się nie znam z góry dziekuje

Napisano

10-11-12? To chyba te sztuczne 12 z najmniejszą koronką 11?

Jeśli to shimanowskie standardy, to chodzi o tzw. bębenek HG, czyli 7-11 rzędowe napędy (plus ten 12 rzędowy, ale nie microspline). Tylko że jeśli to rower gravel lub szosa, to chodzi o HG-road (1,85 mm dłuższe wypusty na kasetę).

Generalnie nt. tej kasety w Twoim rowerze znalazłem w sieci (i nie AI-generated), że "Kaseta jest kompatybilna ze standardowymi piastami HG i łańcuchami 10-rzędowymi.". 

Nie wiem, jaki bębenek mają sprzedawane koła. Ale opis "Tył piasty Shimano" sugerowałby HG, ale czy HG-road czy HG klasyczny pod mtb to nie wiem, chociaż wymiar osi (12x142) pasowałby do bębenka szosowego (bo to osie tzw. road boost).

Spytaj się gościa, w jakim rowerze to było, jaka kaseta tam leżała na tym bębenku, w tym kole, to będziesz miał pewność, że to zagada z Twoim rowerem. Ale jak miałbym obstawiać po rozmiarze osi oraz szerokości obręczy, to powinien być bębenek zgodny z tym, czego szukasz.