Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest tu może ktoś kto używa / używał i ma jakieś porównanie do czegoś innego? 

Chodzi mi przede wszystkim o dokładność i czytelność mapy. 

Napisano

@chudzinki od niedawna też szukałem jakiejś sensownej nawi z dodatkami. W tym temacie jestem totalnym laikiem, do tej pory tylko prosty licznik i czasami zapisanie śladu w Locus, (jazda na czuja, od czasu do czasu sprawdzając lokalizację na mapie) po śladzie czy na nawi nie jeździłem. Stwierdziłem że czas z tym skończyć 😅

Chciałem coś niezbyt drogiego, typu budżetowe Igp czy Magene. 

O Brytonie kiedyś ktoś wspominał że jest całkiem niezły, przypomniałem sobie o tej firmie szukając innych 😉

Najpierw pomyślałem o Rider 550, ale że różnica aż tak wielka nie była finalnie zamówiłem właśnie 650e.

Na razie czekam na dostawę, o sprzęcie co nieco można dowiedzieć się z bikeradar:

https://www.bikeradar.com/reviews/training/gps-computers/bryton-rider-650

• +1 pomógł 1
Napisano
8 godzin temu, chudzinki napisał:

Wczoraj doszedł.

Szybko, jeśli z tamtego sklepu. Mój jeszcze w drodze, może jutro będzie do odbioru. Pierwsze testy i tak w weekend.

Napisano (edytowane)

Dzisiaj sprawdzę jeszcze z plikiem GPX, ale wczoraj testowałem na trasie wyrysowanej w appce Active i jest zonk.

Telefon niepodłączony i po zboczeniu z kursu cały czas pokazuje na ekranie żeby połączyć z telefonem, ale jest to tak upierdliwe, że nic nie widać na ekranie.

Jak przy GPX`ie będzie to samo, a pewnie będzie to zwracam pomimo, że cała reszta jest bardzo fajnie zrobiona.

@smw44199, a da się iGS630S ustawić tak żeby nie przeliczał trasy tylko pokazywał np. kreskę naprowadzającą do zaplanowanej wcześniej trasy, jak np. Geoid?

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Przy wgranym śladzie podobno daje sobie radę bez telefonu.

Też wolałbym gdyby był samowystarczalny, niestety nie do końca jest jeśli ma wszystko działać.

S510 wg opisu i opinii nie potrzebuje pomocy. Ale wspinając się w ten sposób dojdziemy do najwyższego Garmina 😆

Napisano
58 minut temu, chudzinki napisał:

@smw44199, a da się iGS630S ustawić tak żeby nie przeliczał trasy tylko pokazywał np. kreskę naprowadzającą do zaplanowanej wcześniej trasy, jak np. Geoid?

Jak zboczysz z trasy, pokazuje strzałkę w którym kierunku jechać i po ok 1km przelicza na nowo trasę

• Smutny 1
Napisano
18 godzin temu, wojtt80 napisał:

Przy wgranym śladzie podobno daje sobie radę bez telefonu.

Niestety nie... Jest ta sama sytuacja, czyli ciągle woła o połączenie z telefonem zasłaniając ekran. Jest co prawda linia naprowadzająca, ale trzeba ciągle wpatrywać się w ekran żeby to ogarnąć.

Ja zwracam.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Chyba Cię trochę w błąd wprowadziłem (nie przeczytałem pytania, ze zrozumieniem😁). Jak zaimportuję sobie trasę np z bikerouter do 630s i nawiguje po trasie, to po zboczeniu z trasy nie przelicza jej na nowo, tylko wskazuje strzałkę, jak ponownie na nią wrócić. Jak zaplanuję z apki trasę lub z licznika wyznaczę jazdę do punktu docelowego, to po zboczeniu z trasy po ok 1km planuje ją ponownie

Edytowane przez smw44199
  • +1 pomógł 1
Napisano
27 minut temu, chudzinki napisał:

Niestety nie... Jest ta sama sytuacja, czyli ciągle woła o połączenie z telefonem zasłaniając ekran. Jest co prawda linia naprowadzająca, ale trzeba ciągle wpatrywać się w ekran żeby to ogarnąć.

Trochę szkoda, niestety czegoś musi brakować. Inaczej kto kupi wyższy model😉

U mnie większość jazd i tak odbywa się z tel, tym bardziej tych dłuższych.

Jeśli potrzebujesz navi, która nie wymaga tel do wykorzystania części funkcji to chyba musisz celować wyżej.

• +1 pomógł 1
Napisano
2 godziny temu, smw44199 napisał:

Jak zaimportuję sobie trasę np z bikerouter do 630s i nawiguje po trasie, to po zboczeniu z trasy nie przelicza jej na nowo, tylko wskazuje strzałkę, jak ponownie na nią wrócić.

I czegoś takiego oczekuję!

@smw44199 nie chce mi się szukać, a skoro masz to zapytam Ciebie 🙂: można przesuwać mapę żeby zobaczyć całą trasę? Można wgrywać swoje mapy? A jeżeli nie to jak oceniasz pokrycie ścieżek w swoim regionie porównując np. do OSM?

Napisano

Mapy to OSM, możesz stworzyć i wgrać swoje:

https://www.pepper.pl/dyskusji/igpsport-bsc300-informacje-o-mapach-1046955

Przesuwać jej nie możesz, możesz tylko zbliżyć lub oddalić (kilka poziomów, aż do podglądu całej trasy na wyświetlaczu). Jeżeli chodzi o pokrycie i jakość map, dla mnie bez zastrzeżeń

Jak chcesz, żebym coś konkretnie przetestował, to daj znać, bo każdy czegoś innego oczekuje od nawigacji 😉

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Pierwsze koty za płoty. Zrobiłem krótki wioskowy test:

-prowadzenie po śladzie z aplikacją wg mnie poprawnie, nic nie przycina. Zmiana trasy i robi korektę, nie cofa do śladu, czas przeliczenia ok 200m spacerowym tempem 👍

- bez aplikacji po śladzie do momentu zmiany trasy👍 

- jak zjechałem z trasy, informuje że jestem poza trasą i

W dniu 9.04.2026 o 13:52, chudzinki napisał:

Telefon niepodłączony i po zboczeniu z kursu cały czas pokazuje na ekranie żeby połączyć z telefonem, ale jest to tak upierdliwe, że nic nie widać na ekranie.

Też mi się to wyświetlało. Ale można to wyłączyć w jednym z okienek z powiadomieniami. Zostaje info że jestem poza trasą i tyle, mapa leci dalej. Na trasę można wrócić po mapie do zaznaczonej trasy. Kreski żadnej nie widziałem;)

Pierwsze spostrzeżenia. Na plus jeszcze mapa w aplikacji bryton

@chudzinki po pierwszym włączeniu zrobiłem aktualizację.

Edytowane przez wojtt80
Korekta
Napisano

Mój już spakowany do wysyłki, ale Twoja wypowiedź dała mi do myślenia... 

@wojtt80, ja nie aktualizowałem.

Cytat

Też mi się to wyświetlało. Ale można to wyłączyć w jednym z okienek z powiadomieniami. Zostaje info że jestem poza trasą i tyle, mapa leci dalej

Czy jesteś w stanie powiedzieć czy możliwość wyłączenia pojawiła się dopiero po aktualizacji? Pojawia się to już w pierwszym monicie? Można to zrobić przyciskiem czy trzeba dotykowo? 

Napisano

@chudzinki aktualizację zrobiłem podczas pierwszego uruchomienia. W aplikacji pojawiło się info że jest dostępna dla tego urządzenia. 

Jeszcze błądzę po ustawieniach, znalazłem to z ekranu, dotykowo.

Jest tam kilka opcji z  powiadomieniami, jutro może uda mi się coś pojeździć to jeszcze sprawdzę.

Całkiem intuicyjne to to nie jest😆

Napisano
22 godziny temu, wojtt80 napisał:

Też mi się to wyświetlało. Ale można to wyłączyć w jednym z okienek z powiadomieniami. Zostaje info że jestem poza trasą i tyle, mapa leci dalej. Na trasę można wrócić po mapie do zaznaczonej trasy. Kreski żadnej nie widziałem;)

No i jednak tak kolorowo nie jest. Trasa ok 60km, z tel 👍. Bez połączenia nie było powiadomienia pierwsze kilka minut po zjeździe z zaplanowanej trasy, później się pojawiło. Wiało okropnie i nie chciało mi się walczyć z ustawieniami w trakcie jazdy.

Ogólnie prowadzenie dobre, zapis trasy też. Widoczność na wyświetlaczu dobra, nie za ciemno nie za jasno. Dotyk w rękawiczkach z paskiem gumowym bez problemu.