nieborak Napisano Środa o 18:35 Napisano Środa o 18:35 Cześć, obecnie składam składaka na kołach 16", napęd 1x9, kaseta 11-28, korba 36T. Czyli w sumie taka sama rozpiętość jak moim MTB 29". Ale mam wątpliwości co do wielkości przedniej zębatki. Czy nie lepiej dać większą (40, 42)? Jednak mała koła łatwiej rozbujać, a przeglądając zdjęcia gotowych składaków, to niektórzy montują nawet 52T. Ma ktoś może doświadczenie w temacie małych kół? Przeznaczenie to głównie miasto - drogi rowerowe, chodnik, może czasami lekki, płaski teren. I może przy okazji zapytam o kompatybilność przerzutki Cues U4010 ze zwykłą kasetą HG i manetką R440. Zadziała to czy tylko pod LG? Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Środa o 18:59 Napisano Środa o 18:59 Nie znalazłem kalkulatora dla kół 16", bo najmniejsze to 20". Nawet przy tych kołach, korba 36T i najtwardszy bieg 11T przy kadencji 100RPM daje zastraszającą prędkość... 30km/h. Przy kołach 16" i kadencji około 80RPM, pewnie byś jechał z 20km/h na najtwardszym biegu. Przecież koła mają kluczowe znaczenie. Nawet wysokość opony ma wpływ na przełożenie, a Ty porównujesz ten sam napęd między kołami 29" i 16". Moja sugestia: sprawdź co montują producenci fabrycznie i zrób mniej więcej to samo. Cytuj
uzurpator Napisano Środa o 19:39 Napisano Środa o 19:39 Godzinę temu, nieborak napisał: Cześć, obecnie składam składaka na kołach 16", napęd 1x9, kaseta 11-28, korba 36T. Czyli w sumie taka sama rozpiętość jak moim MTB 29". Ale mam wątpliwości co do wielkości przedniej zębatki. Czy nie lepiej dać większą (40, 42)? Jednak mała koła łatwiej rozbujać, a przeglądając zdjęcia gotowych składaków, to niektórzy montują nawet 52T. Ma ktoś może doświadczenie w temacie małych kół? Przeznaczenie to głównie miasto - drogi rowerowe, chodnik, może czasami lekki, płaski teren. I może przy okazji zapytam o kompatybilność przerzutki Cues U4010 ze zwykłą kasetą HG i manetką R440. Zadziała to czy tylko pod LG? Koło 16" ma średnicę - pi*drzwi, 450mm. Koło 29" ma średnicę pi*drzwi 750mm. Stosunek 1.6. Więc jeżeli w 29" wystarcza Ci 36, to na 16" potrzebować będziesz zębatki 57T Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi