Mitmachina Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Dzień dobry. Chciałem się poradzić, ponieważ planuję zakup pierwszego elektryka, który służyłby mi głównie do dojazdów do pracy i popołudniowych/weekendowych wyjazdów za miasto, do jakiś lasków itp. Jestem totalnie zielony w temacie, tyle co przeglądnąłem kilka modeli z najpopularniejszych polskich sklepów więc kompletnie nie kojarże producentów spoza tych najbardziej rozpoznawalnych typu romet, kross, kellys, giant itp. Fajnie jakby był też wizualnie spoko jak wiadomo to też ma się podobać, mój wzrost 186 cm, waga około 90kg Rozmiar ramy też jest dla mnie zagadką, obecnie posiadam normalnego Unibike Shadow z 2023 roku w największej ramie i trochę wydaje mi się, że mogłaby być mniejsza. Z góry dzięki za wszelką pomoc, pozdrawiam ! Cytuj
Mitmachina Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu Takie coś rzuciło mi się w oczy, nada się to to ? https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-raymon-fullray-130e-6-0-pd35547/ lub to https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-gasgas-tra-5-pd45011/ Cytuj
smw44199 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Po co Ci taka elektryczna ciężka kobyła z pełnym zawieszeniem? Ja bym raczej pomyślał nad czymś lżejszym któremu bliżej będzie do crossa niż do fulla Cytuj
Mitmachina Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu Jak wspominałem - laik sugerowałem się jakoś względami wizualnymi i tym, że jakieś opinie to miało zarówno na sklepach jak i yt. Czyli takie coś to przesada tak? Cytuj
PiotrWie Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Pisząc o wyglądzie co masz na myśli - chcesz wyglądać w mieście jak bojowy rowerzysta co wszystkich zjada na śniadanie ( coś jak by dojeżdżać do pracy Hummerem?). Jak chcesz wygodnie dojeżdżać do pracy to kup trekkinga - bo do tego raczej potrzebujesz błotników, świateł i jakiś bagażnik też by się przydał. W Centrum Rowerowym są w dobrej cenie rowery Tunturi, lekkie jak na elektryki i idealne do dojazdu do pracy. Za miasto do lasu też się nadają no chyba że chcesz jeździć po lesie między drzewami, bez dróg - wtedy jak najbardziej tylko full. 1 Cytuj
Mitmachina Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu Pisząc o wyglądzie - miałem na myśli, że po prostu wizualnie mi się spodobały. To jednak dość istotny aspekt, chyba mało kto kupiłby coś, co mu się nie podoba . Te o których napisałeś Tunturi - w ogóle mi nie podchodzą. Ogólnie rozglądałem się za czymś też jak Romet E-Rambler czy podobne modele, bez zawieszenia z tyłu. A co do bojowego rowerzysty - może aż tak to nie chociaż w sumie, niech widzą ! Cytuj
smw44199 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowane) Kolega dobrze radzi, w tym co proponujesz jak do tej pracy dojedziesz w kiepską pogodę będziesz wyglądał jak byś już był po niej 😁 Naturalnie, wygląd ma znaczenie, ale praktyczność i odpowiedni dobór roweru przede wszystkim 😉 Spróbuj ocenić obiektywnie, gdzie tym rowerem będziesz jeździł, ile kilometrów i wtedy wybieraj rower. Tutaj masz naprawdę duża baterię, pytanie czy jest sens wozić te kilogramy jak i tak tego nie wykorzystasz? No chyba, że oczekujesz potwierdzenia swojego wyboru, to już mogę to dla Ciebie zrobić: TAK, wybór super, możesz śmiało kupować 👍 😁 Edytowane 13 godzin temu przez smw44199 1 Cytuj
Mitmachina Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Niee niee nie chodzi o potwierdzenie, ja po prostu się rozglądam oraz jestem otwarty na wszelkie sugestie Faktem jest, że te rowery "suv" czy jak one się tam nazywają, te z bagażnikami i tak dalej - po prostu mi nie leżą i tyle . Co do praktyczności - potrzebuję sprzętu, którym pokonam miasto, nieduże, więc chodniki, skróty górki ścieżki, jadąc do pracy i z pracy, dodatkowo po pracy czy w weekend skoczyć w dłuższą trasę, nie rzadko zbaczając z asfaltów czy szutrów do jakiegoś lasu. Przede wszystkim chodzi mi o wygodę, bo nie ukrywam, że z moim obecnym unibike, jak kupowałem, przestrzeliłem, bo wiedziałem o rowerach tak 10x mniej niż teraz i wydaje mi się, że największa rama jest za duża. Jakie masz zdanie o ramblerach od rometa przykładowo? Warto się tym interesować czy to strata pieniędzy? Ogólnie chodzi mi też o eksploatację, dostępność części, łatwość w ładowaniu takiego sprzętu, nigdy nie miałem elektryka i nie wiem jak nawet się to robi czy wyjmuje się baterię i ładuje w domu czy trzeba "cały" rower ładować gdzieś z ładowarki itp. Jak zachowuje się taki rower w deszczu, czy można czy nie można takim jeździć. Tego typu pytania mnie głównie nurtują Cytuj
PiotrWie Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 9 godzin temu, Mitmachina napisał: A co do bojowego rowerzysty - może aż tak to nie chociaż w sumie, niech widzą ! Jak chcesz by myśleli że po pracy to sobie skaczesz na Śnieżkę to musisz kupić najlepiej Specializeda a w najgorszym wypadku Gianta lub Treka - bo na Gas-gada czy Raymona to uznają jak o kimś co zamiast 10-letniegi BMW X3 kupił Dacię Duster - ale g.. kupił. Albo chcesz rower do dojeżdżania do pracy albo do szpanu - na raz się nie da. A rowery z bagażnikiem i błotnikami to trekkingu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi