Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej, 

ostatnio zauważyłem  że koło biło na boki(prawo oraz lewo). Kupiłem zatem klucz do nypli i  zwyczajnie  je wycentrowałem. 

Obecnie nie widzę bicia na boki.  Problem polega na tym że  nie jestem w tym doświadczony. Nie jestem serwisantem.

Najbardziej obawiam się o napięcie szprych ponieważ nie mam tensometru. 

Mój rower to Merrida Crossway 300 i koła są fabryczne. Nigdy nic w nich nie zmieniałem. Rower jak ostatnio zajrzałem 

pochodzi z 2021 roku. Czy mam się czego obawiać? Szprychy pękną w trakcie jazdy? Koło będzie schodziło na boki mimo że wydaje sie dobrze wycentrowane?

Wiedzę na temat centrowania  czerpałem z angielskiego oraz polskiego yt.  

Edytowane przez RowerowyElf
Napisano

Sprawdź na ucho - szarpnij każdą szprychą - powinny wydawać podobny ton dla każdej ze stron (zasadniczo dla strony hamulca tarczowego z przodu i kasety z tyłu będzie to wyższa częstotliwość, niż dla drugiej strony). Oczywiście nie będzie to zawsze idealnie ten sam ton, po prostu tony w miarę zbliżone, nie typu oktawa w dół czy w górę.

Druga metoda - weź szprychy parami (krzyżami) i je ponaciągaj palcami, te pary powinny mniej więcej tak samo być wyczuwalne w naciągu. Zresztą jeśli dokształcałeś się na yt, to pewnie o tych dwóch metodach też musiałeś obejrzeć. 

Generalnie musiałbyś naprawdę bardzo to naciągnąć, żeby ryzyko jakiegoś strzału było duże. Jeśli tylko dociągnąłeś lekko zcentrowane koło, to powinno być ok. Owszem, należałoby sprawdzić, czy nie kombinować z naciąganiem jednej versus luzowaniem drugiej strony, ale naprawdę to nie rocket science, a wytrzymałość szprych jest większa niż ich naciąg w kole.

Napisano (edytowane)

Na ucho tego sie zrobić nie da. Ja może sluchu nie mam. A może to przez to że koła są przeważnie  zaplatane na krzyże ;-)) i nie jest to ot struna. Kiedys próbowalem tej metody ;-)) najprostszy tensometr prawde powie. 

A kluczem do trwałego wycentrowania koła jest równy naciąg każdejze stron, wszystkich szprych.

Edytowane przez gnomon