Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam rower szosowy z hamulcami Tiagra BR-4700. Od początku użytkowania, zawsze nie dawało mi spokoju to, że jest bardzo mało prześwitu między ramieniem hamulca a oponą. Moim zdaniem jest to chyba wina samej ramy. Wczoraj podczas jazdy momentami nawet dochodziło do chwilowego obcierania opony o hamulce. Pytanie, czy jest sposób żeby trochę ten dystans zwiększyć? Jakaś regulacja? Mam opony Continental Ultra Sport 700x28C i wspomniane hamulce Tiagra BR-4700. Koła to Vision Team 35. Wszystkie komponenty takie same jak przy zakupie roweru, czyli żadnych modyfikacji.

Będę wdzięczny za rzeczowe porady

IMG_20260308_113620.jpg

IMG_20260308_113614.jpg

Napisano

Rower zakupiłem w firmie Pafaro, oni te rowery składają od podstaw, ram nie produkują więc raczej wiedzieli jakie opony zamontować skoro to ich autorski pomysł. Wymieniając opony wsadziłem takie same jak były 1 do 1

Napisano (edytowane)
Cytat

Rower zakupiłem w firmie Pafaro

1.Pisałeś już do producenta?

2.Pomiar suwmiarką ile realnie mm ma szerokość/wysokość opona i porównanie z dany i katalogowymi "Tiagra BR-4700" -  mają ograniczony maksymalny prześwit

zalecane opony/obręcze do BR-4700

image.png.1911034e81568b7f438d531b30f2337a.png

Cytat

Moim zdaniem jest to chyba wina samej ramy

3.Sprawdzane było czy koło nie ma bicia i taki prześwit jest na całym obwodzie koła? 

Do 0.5-1mm powinno się uzyskać po przez poluzowanie śruby montażowej szczeki i ustawienie "maks. w górę", a później regulacja wysokości klocków.

image.png.8a7df2a51ff7dfec4dbeab46cb97aefb.png

Cytat

więc raczej wiedzieli jakie opony zamontować skoro to ich autorski pomysł

Producent tak złożył, aby dobrze wyglądało na papierze i się sprzedało. 

A najlepiej:
Jeżeli jest zapas pomiędzy opona-rama to najlepiej powinny być zamontowane: Shimano 105 BR‑R7000
(najlepiej sprawdzić przy odkręconych szczekach - dodatkowo sprawdzając jak układa się całe koło - centryczność w ramie)

Jeżeli brak prześwitu obecna opona-rama to zmiana opony na mniejszy rozmiar. 

image.png

Edytowane przez StrayRider
poprawa z opisu do widelca-przednich szczęk
Napisano (edytowane)

Na zdjęciu wygląda dramatycznie...

Mikroskopijny prześwit dobrze wygląda na rowerach torowych, które co najwyżej zawijają kurz na oponę. 

Stare standardy ram bardzo często nie pozwalają na 28,  i sam hamulec nie dużo zmienia, 

Bywa tak że konkretna opona jest wyższa albo niższa,  bo rozmiar  kalibrowany przez producenta to szerokość...  może jest jakaś 28 która w taką ramę wchodzi dobrze, ale jak widać nie  ta ze zdjęcia.

Ilość gumy np na trwałych oponach turystycznych  oraz najlżejszych do ścigania na środku jest różna.
Czasami po prostu tak już jest niewiadomo dlaczego. Mam w rowerach Continental Grand Prix Poly, i Grandprix Classic, obie 25 ale ta druga jest jak balon i ma wysokość jak 28 - a waży tylko 230 g.  I musiałem robić przekładkę bo w ramie Gianta było jak na zdjęciu, i ciągle szurały nieczystości piasek albo lepkie listeczki jakieś takie jakie lecą z niektórych drzew kwiateczki...

Nie cieniowałbym ani śruby ani ramy ani hamulca "pilnikiem". Reklamacja - oddanie roweru, albo akceptacja i jazda na 25, da się a pozostawienie 28 z przodu daje - to co najważniejsze - odrobinę więcej bezpieczeństwa i mikro komfort dla rąk przy jednak niższym ciśnieniu. Z przodu 6 a z tyłu 8b da się przeżyć :) 

Edytowane przez itr