Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

małe ramy to dla mnie norma. Nowe otworki i nitonakrętki to standard. Wkładanie bidonów pod kątem to codzienność.

Ale fulla jeszcze nie miałem i sobie go składam przerabiając gotowca :) Sytuacja przy dwóch Cannibal XC (do tej pory się sprawdzały najlepiej) wygląda jak na zdjęciu 1. Do tych koszyków bidony wchodzą ekstremalnie ciasno i jak widać przód bidony podnoszony był i zapierał się o blokadę (której i tak pewnie nie będę używał, więc whatever) dampera. Kombinując urżnąłem mu czubek (zdjecie 2) i to jakby rozwiązuje problem. Trzyma dobrze, wkładać się na sucho bez problemu da, powinno być ok. Nawet 0,75 wchodzi w to miejsce jak się uprzeć, sprawdzałem.

Ale może są jakieś koszyki, które trzymają bidon bardzo bardzo blisko ramy, przy rurze i pozwolą uzyskać dodatkowe 2-3mm luzu? Pewnie ze śrubami o niziutkich łbach dodatkowo. Camelbacki mnie nie interesują. Dwa bidony w małej ramie FS to było jedno z podstawowych kryteriów wyboru roweru.

bidony_przed.jpg

bidony_po.jpg

Napisano (edytowane)

Niski jest camelbak podium 450ml, ale jeśli jest wykluczony w warunkach wstępnych to również niski (lecz o nieco większej średnicy) jest zefal sense pro 500ml.

Edycja: dopiero teraz doczytałem, że chodzi o koszyki, nie bidony.

Edytowane przez KSikorski
Napisano

Ten jest mały? Zobacz mojego! Tylko jeden bidon i to nieduży wchodzi w ramę wymyśliłem mocowanie drugiego na mocowanym do ramy Fidlocku nad ramą. Wbrew pozorom nie przeszkadza. Sorry, nie mam lepszych fotek. Na pierwszej widać mocowanie a na kolejnych jest bidon (jak go dostrzeżesz). Dla Ciebie to może być trzeci. 

IMG_4153.jpeg

IMG_5618.jpeg

IMG_4740.jpeg

Napisano

Fidlock to ostateczność bo potrzebne są dedykowane bidony a nie pierwszy lepszy z szafki. Czyli lepiej niż mam nie będzie :) Ten rower jest wyjątkowo duży jak na to na czym normalnie jeżdżę ale analiza tabelek mówi mi, że będzie mi się jeździć tak jak na każdym, który dobie wytypowałem. Czyli bardzo dobrze :D

Na razie jakieś do bocznego wkładania widziałem w ilości 1000, ale mało gdzie widać z boku jak to właściwie wygląda. Każdy skupia się na łatwości wkładania i wyjmowania bidonu a to w sumie nie jest problemem przy Cannibalach. Chodzi tylko o to, żeby fizycznie bidon oddalić od dampera. Standardowy bidon :D

Nawiasem mówiąc właśnie ze względu na dwa bidony z Canyona rozważałem tylko Luxa w XS (Young Hero w dobrej cenie). Ale wyszło mi, że będzie droższy niż inne a przy tym za bardzo podobny do mojego hardtaila, który z kolei jest za bardzo podobny do mojego terenowego gravela. Inne z miejscem na dwa bidony w małym to poza różnymi butikowymi (drogimi) opcjami był KTM Scarp i Lapierre XR/XRM. Ale Superior miał 140/130mm przód/tył więc różni się od tego co mam bardziej a w końcu miałem ogarnąć nowy rower a nie taki sam.

Na zdjęciach wszystkie te rowery wyglądały jak "identyczna ilość miejsca na bidony" ale niekoniecznie tak jest. W Superiorze tak naprawdę wlazłby i litrowy bidon na dolnej rurze, ale pokrętło przy damperze przeszkadza. Dodatkowe mocowanie na górnej rurze to też opcja, ale zawsze lepiej gdy jest to opcja na ewentualny trzeci a nie drugi :)