Miro1970 Napisano 11 Stycznia Napisano 11 Stycznia (edytowane) W ramie mam mocowanie FM, ale chcę mieć prostą kierownicę. Wobec tego chcę dać zacisk Cues z serii 6000 lub 8000 ze zintegrowanym mocowanie FM, a do tego klamkę na prostą kierę z tej samej serii 6000 lub 8000. Mógłbym dać oczywiście zacisk MTB, ale wtedy wiadomo konieczny adapter mocowania. Słabo do szosowej ramy dawać zacisk MTB. Będzie to działać? Czy są jakieś różnice w nacisku/ciśnieniu? Czy te zaciski Cues 6000/8000 w wersjach z mocowaniami FM i PM różnią się mocowaniami i kształtem tylko? Jest Apex sprzed 2 lat, który ma dwie wersje, dwa gotowe zestawy: zacisk FM + klamka oraz zacisk FM + klamkomanetka. Ale niezbyt pasuje mi stylistyka, no i klamka w nim jest bardzo podstawowa. Edytowane 11 Stycznia przez Miro1970 Cytuj
marcin_ostrów Napisano 11 Stycznia Napisano 11 Stycznia Mało to zacisków MTB na FM ? M7110, 8110 ... Cytuj
Greg1 Napisano 11 Stycznia Napisano 11 Stycznia Ja trochę nie rozumiem pytania autora bo w tytule pisze: "zacisk szosowy + klamka mtb" a w treści posta: "chcę dać zacisk Cues z serii 6000 lub 8000 ze zintegrowanym mocowanie FM, a do tego klamkę na prostą kierę z tej samej serii 6000 lub 8000" więc będzie to komplet z tej samej serii, tak? Cytuj
marcin_ostrów Napisano 11 Stycznia Napisano 11 Stycznia (edytowane) Zdaje się że dla autora zacisk szosowy = FM . A w rzeczywistości można łączyć wszystkie zaciski FM , obojętnie czy jest na nim napisane 105, SLX czy Cues z klamkami mtb . O, na szybko https://www.olx.pl/d/oferta/zacisk-hamulca-shimano-deore-xt-br-m8110-flat-mount-mozliwy-komplet-CID767-ID18L4G6.html , są swie sztuki , do tego klamki mtb i temat z głowy Edytowane 11 Stycznia przez marcin_ostrów 1 Cytuj
Miro1970 Napisano 11 Stycznia Autor Napisano 11 Stycznia (edytowane) Tak, posłużyłem się skrótem myślowym. FM = szosowy. Nie sądziłem, że hamulce dedykowane do MTB mogą mieć mocowanie FM. A bardziej mi chodziło o to, czy istnieje jakiś technologiczny podział na zaciski dedykowane do klamek i do klamkomanetek. Różnica w ciśnieniu płynu czy coś takiego. Tak jak są różne ciągi linek w szosowych i górskich przerzutkach/manetkach. Dzięki za trop z tym XT, to rzeczywiście rozwiązuje problem. Ale furtki z Cuesem nie zamykam z pewnych względów użytkowych. Czyli, jak rozumiem, @marcin_ostrów, do jakiegokolwiek zacisku Shimano (pomijając mocowanie) mogę dać jakiekolwiek klamki Shimano? Edytowane 11 Stycznia przez Miro1970 Cytuj
marcin_ostrów Napisano 11 Stycznia Napisano 11 Stycznia Warto pomyśleć o klamkach z servo wave , ale generalnie rzecz biorąc będzie działać 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi