Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

W ramie mam mocowanie FM, ale chcę mieć prostą kierownicę. Wobec tego chcę dać zacisk Cues z serii 6000 lub 8000 ze zintegrowanym mocowanie FM, a do tego klamkę na prostą kierę z tej samej serii 6000 lub 8000. 

Mógłbym dać oczywiście zacisk MTB, ale wtedy wiadomo konieczny adapter mocowania. Słabo do szosowej ramy dawać zacisk MTB.

Będzie to działać? Czy są jakieś różnice w nacisku/ciśnieniu? Czy te zaciski Cues 6000/8000 w wersjach z mocowaniami FM i PM różnią się mocowaniami i kształtem tylko?

Jest Apex sprzed 2 lat, który ma dwie wersje, dwa gotowe zestawy: zacisk FM + klamka oraz zacisk FM + klamkomanetka. Ale niezbyt pasuje mi stylistyka, no i klamka w nim jest bardzo podstawowa.

Edytowane przez Miro1970
Napisano

Ja trochę nie rozumiem pytania autora bo w tytule pisze: "zacisk szosowy + klamka mtb" a w treści posta: "chcę dać zacisk Cues z serii 6000 lub 8000 ze zintegrowanym mocowanie FM, a do tego klamkę na prostą kierę z tej samej serii 6000 lub 8000" więc będzie to komplet z tej samej serii, tak?

Napisano (edytowane)

Zdaje się że dla autora zacisk szosowy = FM :) . A w rzeczywistości można łączyć wszystkie zaciski FM , obojętnie czy jest na nim napisane 105, SLX czy Cues z klamkami mtb . 

O, na szybko 

https://www.olx.pl/d/oferta/zacisk-hamulca-shimano-deore-xt-br-m8110-flat-mount-mozliwy-komplet-CID767-ID18L4G6.html  , są swie sztuki , do tego klamki mtb i temat z głowy :)

Edytowane przez marcin_ostrów
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Tak, posłużyłem się skrótem myślowym. FM = szosowy. Nie sądziłem, że hamulce dedykowane do MTB mogą mieć mocowanie FM.

A bardziej mi chodziło o to, czy istnieje jakiś technologiczny podział na zaciski dedykowane do klamek i do klamkomanetek. Różnica w ciśnieniu płynu czy coś takiego. Tak jak są różne ciągi linek w szosowych i górskich przerzutkach/manetkach.

Dzięki za trop z tym XT, to rzeczywiście rozwiązuje problem.

Ale furtki z Cuesem nie zamykam z pewnych względów użytkowych.

Czyli, jak rozumiem, @marcin_ostrów, do jakiegokolwiek zacisku Shimano (pomijając mocowanie) mogę dać jakiekolwiek klamki Shimano?

Edytowane przez Miro1970