Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 
Chciałbym przyszłym roku, jakoś koniec marca maksymalnie, zakupić rower jak w temacie. Od tego postu zaczynam zbierać wszelakie informację na ten temat - przyznaję, że wcześniej tego nie robiłem. Jedyną rzeczą jaką wychwyciłem u Sprintów na YT, to to, że liczy się tylko i wyłącznie silnik Bosh, ale jaki? Nie znam modeli, nie wiem na co mam nawet patrzeć.
Będzie to drugi po MTB, a trzeci ogólnie rower, który ma mi sprawiać jeszcze większą frajdę. Niestety zdrowie mi trochę podupadło i nie trenując nie jestem w stanie czerpać przyjemności z przejażdżek tak jak kiedyś. Dlatego i full na plecy i elektryk żeby wspomagać moją słabą wydolność płuc.
Nie mam tutaj terenu do zjazdów, na 100 km jestem w stanie zrobić 1500/1800m przewyższeń, za to znajdzie się wiele km leśnych dróg, z korzeniami i bez, z małym podjazdem jak i dużym, szutry premium, masa tego. W obecnej chwili jest mi ciężko wykręcić 40km na raz, na elektryku chciałbym przynajmniej podwoić te trasę.
Jaki model roweru polecacie? Jaki silnik elektryczny? Jak wygląda serwis takiej maszyny? Na co mam zwrócić uwagę patrząc właśnie na silnik czy też zawieszenie? 

Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam serdecznie :)

Napisano

Liczy się całość. Nie ma sensu kupować ani dobrego silnika + słabe wyposażenie, ani na odwrót. Nie skreślałbym innych silników niż Bosch, tym bardziej, że w tym budżecie w ogóle trudno jest dostać sensownego elektryka z pełnym zawieszeniem, bo większość kosztuje co najmniej ok. 20 000 zł.

Z rowerów dostępnych stacjonarnie chyba najsensowniejszy będzie Rockrider E-FEEL 700S 29":

https://www.decathlon.pl/p/rower-elektryczny-gorski-mtb-all-mountain-rockrider-e-feel-700s-29/_/R-p-330291?mc=8615085

Napisano (edytowane)

1500-1800 przewyższenia  - to i muszą zjazdy być :)... , na 80-100km i 1000up wydaje się, że wystarczy Ci SL (wysoka kadencja, lekki do ~20kg,) np silnik Bosch SX lub TQ-HPR 50 -starszy, 60 nowszy, im bardziej popularny producent silnika "tym łatwiej go naprawisz". Szukaj na przecenach (raczej EU) - patrz na ramę i silnik, zawias zawsze możesz łatwo wymienić, a jak nie będziesz ostro cisnął po górach w dół, to podstawowy zawias wystarczy.

Edytowane przez emski
  • +1 pomógł 1
Napisano

Wygląda to tak, że kompletnie nie zależy mi na nowym sprzęcie. Trochę tego towaru naprzerzucałem u siebie i z czasem wiem, że człowiek tylko stratny jest bo i tak zmieniał od razu fabrykę na to co chciał mieć. Do tego rynek strasznie się zmienił. Możecie przesyłać mi sprzęty do ok 20 tyś, a nóż może trafi się fajna sztuka z drugiej ręki.

Zależy mi na ukierunkowaniu się co do modelu silnika - jakieś dwa/trzy co by były niezawodne, na których byłbym wstanie przejechać do 100km, poszaleć pod górkę jak i z górki. Na komponentach coś tam się znam, ale roweru z pełnym zawieszeniem nie miałem, dlatego mała podpowiedź co do zawiasu też byłaby mile widziana. 

Wczoraj miałem chwile to zajrzałem na bikediscount, rzucił mi się w oczy np. ten cube https://www.bike-discount.de/de/cube-stereo-hybrid-one44-pro-800-vulcan-n-orange
albo taki facus https://www.bike-discount.de/de/focus-sam2-6.7-slategrey

Napisano

z tanich marek cube/radon/focus

ja mam yamahę i jestem zadowolony, ale z tego co widzę, to boscha łatwiej kupić używanego czy baterię jak coś padnie. Pod tym względem wg. mnie lepszy.

Napisano

Dokładnie tylko te marki z nowych sztuk mi się wyświetlają. Powyżej 20 tyś, ale nawet i granica 20 tyś bynajmniej dla mnie, to już trochę głowa boli, ale co kto lubi i kogo na co stać :) 
@grzech1991 a jaki dokładnie masz silnik i baterie? Jakie dystanse jesteś w stanie na nim wykręcić?

W specyfikacji tych rowerów doczytałem, ze w silnikach Bosha jest gen4 i gen5 - wiadomo, że im nowsze tym lepsze (a zarazem droższe), ale jaka jest różnica między tymi generacjami? 
Miałem okazję kilka razy w górach pozjeżdżać elektrykiem, ale kompletnie nie wdrażałem się w jego temat, a ciekawi mnie teraz kwestia jak taki rower zachowuje się podczas normalnej jazdy na wyłączonym silniku? Zapewne jest ciężej pedałować. 

Napisano (edytowane)

Focus jest całkiem OK, natomiast XCR w Ghoście to nieporozumienie (sprzęt z pogranicza atrapy).

Jeśli jesteś na tyle wysoki, to tu masz przecenionego Radona Randera na Boschu, w rozmiarach L i XL:

https://www.bike-discount.de/de/radon-render-10.0-750-2

https://www.bike-discount.de/de/radon-render-10.0-hd-750-2

Droższa wersja ma lepszy tłumik w widelcu (GRIP2 va FIT4), hamulce (Magura MT7 vs MT5) i napęd (X01 AXS vs mechaniczna przerzutka X01 z manetką GX, którą warto zmienić na X01).

AXS jest bardziej kłopotliwy, ale hamulce i tłumik GRIP2 przemawiają za droższą wersją.

Edytowane przez Galvatron
Napisano
15 godzin temu, martinnoo napisał:

a jaki dokładnie masz silnik i baterie? Jakie dystanse jesteś w stanie na nim wykręcić?

mam giant trance x+ 2022 advanced 3, 625 albo 630wh + syncdrive pro 2, na tamte czasy to chyba top

trudno mi powiedzieć, na auto ok. 60km to zrobisz rzadko nim jeźdzę, bo elektryk to raczej w góry dla mnie, a nie do miasta.

W specyfikacji tych rowerów doczytałem, ze w silnikach Bosha jest gen4 i gen5 - wiadomo, że im nowsze tym lepsze (a zarazem droższe), ale jaka jest różnica między tymi generacjami? 

generalnie gen5 to ulepszony gen4, jak różnica w cenie nie jest wielka to bym dopłacił. Fajnie się prezentuje kiox 400

Miałem okazję kilka razy w górach pozjeżdżać elektrykiem, ale kompletnie nie wdrażałem się w jego temat, a ciekawi mnie teraz kwestia jak taki rower zachowuje się podczas normalnej jazdy na wyłączonym silniku? Zapewne jest ciężej pedałować. 

do zjazdów elektryk to średni temat, cześć wyciągów go nie weźmie bo za ciężki. Na wyłączonym silniku opory są ogromne, dopiero włączenie wspomagania na minimum niweluje wagę roweru. Ja nie byłem w stanie na wyłączonym podjechać pod ostre wzniesienie.

Napisano (edytowane)
16 godzin temu, martinnoo napisał:

Bosha jest gen4 i gen5 - wiadomo, że im nowsze tym lepsze (a zarazem droższe), ale jaka jest różnica między tymi generacjami? 

Gen5 ma większą moc maksymalną i jest sporo cichszy - lepiej dołożyć grosza.

Bez silnika można jak najbardziej jechać, Bosch gen 4/5 nie ma dodatkowych oporów, ale uciągnąć ciężki rower full na oponach 2.6 to trzeba mieć moc w nogach. Natomiast nie demonizujmy - spokojnie da się.

Edytowane przez Patron920
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, Galvatron napisał:

Jeśli jesteś na tyle wysoki, to tu masz przecenionego Radona Randera na Boschu, w rozmiarach L i XL:

https://www.bike-discount.de/de/radon-render-10.0-750-2

https://www.bike-discount.de/de/radon-render-10.0-hd-750-2

Droższa wersja ma lepszy tłumik w widelcu (GRIP2 va FIT4), hamulce (Magura MT7 vs MT5) i napęd (X01 AXS vs mechaniczna przerzutka X01 z manetką GX, którą warto zmienić na X01).

AXS jest bardziej kłopotliwy, ale hamulce i tłumik GRIP2 przemawiają za droższą wersją.

Nie chciałem przechodzić od razu w rozmiary bo to jeszcze nie ten etap, chciałem najpierw łyknąć tematu, ale jeśli już mowa o tym, to mam 175cm.
Radon jest świetny - komponenty, wizualnie sztos, rama mi siadła, ale im dalej w las tym zaczynają się schodki. Ty zapewne patrzysz na ten rower już pod względem napierdzielania z góry i pod górę. AXS pewnie fajny bajer, ale stanowczo zostałbym przy tańszej wersji, może nie tyle co tańszej, ale przy standardowej mechanicznej przerzutce. Wracając do schodków i Radona. Po moim poście, resztę dnia spędziłem na gen4 i gen5 i tu jest pies pogrzebany. Po wielu artykułach i filmikach z recenzją padło na gen5 (względem gen4 to niebo a ziemia, z tego co się dowiedziałem, to szykują aktualizację, która ma jeszcze bardziej ulepszyć jego działanie).
Chyba wole mieć korzyści z dopłaty do tej generacji Bosha i zatrzymać się np na osprzęcie XT niż dopłacać do złotych lagów albo sztycy.
Piszę to tylko po mojej analizie, jeśli się mylę, to wyprowadźcie mnie z tego toku myślenia.

Edytowane przez martinnoo
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, martinnoo napisał:

Chyba wole mieć korzyści z dopłaty do tej generacji Bosha i zatrzymać się np na osprzęcie XT niż dopłacać do złotych lagów albo sztycy.

masz rację 

latam od roku na Scott Patron 920 na Bosch gen 4 i jedyne co bym zmienił, to motor właśnie na gen 5. Ale i tak jest sztos.

Edytowane przez Patron920
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Znajomy ma Scotta Lumen eRide 920 Carbon black z silnikiem TQ HPR50 / 50Nm / TQ 360Wh - jestem zszokowany ile za niego dał, patrząc teraz gdy się orientuje w temacie, to dla mnie nie wart ceny. Ogólnie jest zadowolony, zresztą za dużo do szczęścia mu nie jest potrzebne. Przy jego jeździe jest w stanie zrobić 80km na baterii. 

@Patron920 ten Twój Patron całkiem fajniutki jest, teraz wiem skąd wzięła się nazwa użytkownika :D 

@ na tą chwile z nowych, gdzie pkt.1 to przede wszystkim gen5, takie sztuki mnie zainteresowały:

1. https://www.bike-discount.de/de/focus-jam2-6.9-steelgrey
2. https://www.bike-discount.de/de/cube-stereo-hybrid-one44-hpc-slx-800-nebula-n-white-1

Napisano

Masz budżet który niebezpiecznie zbliża się do początkowych Avinoxów :) Nie wiem czy nie poszedłbym w tym kierunku, nawet kosztem zmienienia zawiechy jak Ci nie będzie wystarczałą . Ale pisząc o warunkach użytkowania , są duże szanse że wystarczy :)

Napisano (edytowane)
Cytat

Masz budżet który niebezpiecznie zbliża się do początkowych Avinoxów :) Nie wiem czy nie poszedłbym w tym kierunku, nawet kosztem zmienienia zawiechy jak Ci nie będzie wystarczałą . Ale pisząc o warunkach użytkowania , są duże szanse że wystarczy :)

Wybacz Marcin, ale nie za bardzo rozumiem Twojego posta. :( 

@ Dla objaśnienia raz jeszcze, by było Wam wszystkim łatwiej mnie zrozumieć i mi doradzić. Chciałbym wykorzystać silnik/baterię w 100% - jak najdalej, najdłużej i jak najlepiej, a przy tym chciałbym mieć komfort dla dolnej części pleców, to jest bardzo ważne na ten moment. Żadnych ekstremalnych zjazdów ani hopek. Dlatego zawieszenie chciałbym mniej-więcej podstawowe, niezawodne - bez żadnych zmian, osprzęt tak jak pisałem wyżej.
Jeśli usłyszałbym od kogoś, że jest to przerost formy nad treścią - być może, ale chcę w to pójść bo wydaje mi się to jedyną opcją, słuszną opcją. Awaryjnie mógłbym spróbować zwykłego fulla. Ale jeśli budżet pozwala na coś więcej, to dlaczego nie.

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, martinnoo napisał:

Znajomy ma Scotta Lumen eRide 920 Carbon black z silnikiem TQ HPR50 / 50Nm / TQ 360Wh - jestem zszokowany ile za niego dał, patrząc teraz gdy się orientuje w temacie, to dla mnie nie wart ceny. Ogólnie jest zadowolony, zresztą za dużo do szczęścia mu nie jest potrzebne. Przy jego jeździe jest w stanie zrobić 80km na baterii. 

@Patron920

Lekkie elektryki są dla tych którzy chcą by silnik ich wspomagał a nie jeździł za nich. Elektryczny full o wadze 15,5 kg jest jak najbardziej wart dwadzieścia kilka tysięcy, nie każdy chce ze sobą targać 30 kilogramowym rower jeśli go nie potrzebuje - ma trochę siły w nogach i nie robi za jednym razem 2,5 - 3 tyś przewyższenia 

Edytowane przez PiotrWie
  • Haha 1
Napisano
19 minut temu, martinnoo napisał:

Żadnych ekstremalnych zjazdów ani hopek

każdy tak mówi, a później to zobaczysz jak złapiesz trochę skila. Poziom "ekstremalny" się zmienia 😁

• Haha 1
Napisano

@PiotrWie tu masz rację. Właśnie wróciłem od Niego chciałem obgadać jedną kwestie i mimo, że spoglądałem na rower i na specyfikacje, to pominąłem bardzo ważną kwestię, którą mnie oświecił na miejscu, że on nie waży 26 kg tylko 16kg. Więc o cenie i wartości w tym przypadku nie mi się wypowiadać, więc cofam wcześniejszą wypowiedź.

• Haha 1
Napisano
1 godzinę temu, martinnoo napisał:

Wybacz Marcin, ale nie za bardzo rozumiem Twojego posta. :( 

@ Dla objaśnienia raz jeszcze, by było Wam wszystkim łatwiej mnie zrozumieć i mi doradzić. Chciałbym wykorzystać silnik/baterię w 100% - jak najdalej, najdłużej i jak najlepiej, a przy tym chciałbym mieć komfort dla dolnej części pleców, to jest bardzo ważne na ten moment. Żadnych ekstremalnych zjazdów ani hopek. Dlatego zawieszenie chciałbym mniej-więcej podstawowe, niezawodne - bez żadnych zmian, osprzęt tak jak pisałem wyżej.
Jeśli usłyszałbym od kogoś, że jest to przerost formy nad treścią - być może, ale chcę w to pójść bo wydaje mi się to jedyną opcją, słuszną opcją. Awaryjnie mógłbym spróbować zwykłego fulla. Ale jeśli budżet pozwala na coś więcej, to dlaczego nie.

To tłumaczę. Za 19 mniej więcej jesteś w stanie upolować coś na silniku Avinox DJI  ( Ci od dronów :) ) Ale to będzie rower z podstawowym zawieszeniem. I nie jestem przekonany czy potrzebujesz , w skrócie, złota na lagach. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Jam 2 6.9 jest wyposażony bardzo sensownie. Trzeba tylko wymienić manetkę zmiany biegów z Deore na XT. 

Stereo ma widelec Foxa w wersji Rhythm, gdzie stosowana jest słabszej jakości anoda, którą łatwiej można zarysować. Jeśli Fox, to co najmniej wersja Performace. 

• +1 pomógł 1