Krzaczek Napisano Sobota o 10:08 Napisano Sobota o 10:08 Cześć, kupiłem tak jak w temacie i mam zagwozdkę odnośnie montażu. Pierwsza sprawa to tuleje/dystanse do osi. W zestawie są standardowe i redukcyjne. Uznałem, że standard będzie odpowiedni, posiadam meridę sculturę 400, słusznie? I druga kwestia, przerzutka powinna znajdować się w lini prostej co do cog'a, tak też zrobiłem (przerzutka bieg 5), kwestia tego typu, że cog posiada regulację 1-10 i teraz pytanie cy mogę zmieniać dowolnie w tych pozycjach i do niego wyrównywać pozycję przerzutki? Cytuj
nctrns Napisano Niedziela o 19:39 Napisano Niedziela o 19:39 Cytat Pierwsza sprawa to tuleje/dystanse do osi. W zestawie są standardowe i redukcyjne. Co? W zestawie masz adaptery pod szybkozamykacz 130/135 i sztywne osie 142 oraz 148. Wszystko jest elegancko wytłumaczone w instrukcji, a jakie masz osie w rowerze powinieneś wiedzieć. Cytat mogę zmieniać dowolnie w tych pozycjach i do niego wyrównywać pozycję przerzutki? Ustawienia na Cogu służą do lepszego dopasowania, żeby zębatka była w odpowiedniej linii z przerzutką. Cytuj
Michal2008 Napisano wczoraj o 07:48 Napisano wczoraj o 07:48 @Krzaczek wszystko masz opisane w instrukcji Coga jak zamontować i ustawić, chyba prościej się nie da. A na stronie zwifta masz dodatkowo filmiki... Cytuj
Krzaczek Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu W dniu 7.12.2025 o 20:39, nctrns napisał: Co? W zestawie masz adaptery pod szybkozamykacz 130/135 i sztywne osie 142 oraz 148. Wszystko jest elegancko wytłumaczone w instrukcji, a jakie masz osie w rowerze powinieneś wiedzieć. Ustawienia na Cogu służą do lepszego dopasowania, żeby zębatka była w odpowiedniej linii z przerzutką. Tak mam szybkozamykacz 130? pytanie pojawiło się bo w zestawie adapterów była zdjęcie tylko wersji z kasetą, nie coga. Myślałem, że w samym cogu jest już jakiś adapter. Co do dopasowania w linii prostej to jasne. Tylko tam instrukcja mówi aby ustawić w pozycji 1 coga, a przerzutkę 5-6 - tak jakby nie było od tego odstępstwa. Rozumiem, że ma być w linii prostej, a jakie pozycje cog/przerzutka to tak jak pisałeś kwestia dopasowania. @Michal2008 jeżeli mówisz o tej wersji instrukcji założonej na trenażer (bo tylko taką mam do samego coga), to aż tak ona precyzyjna nie jest. Filmik co prawda pomocny w ustawieniu, ale nie montażu. Tutaj, w 25 s montowany jest tylko szybkozamykacz stąd moje pytanie o adaptery. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi