Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! 
Chciałbym wymienić kierownicę w Madone SL6 na karbonową, aero, najlepiej zintegrowaną. Nie uśmiecha mi się wydanie 3K na RSL, skoro za połowę utej kwoty można kupić np.Vision Metron 5D, nie wspominając już o chińczykach.

Czy ktoś przerabiał temat zintegrowanej kiery, czy są tam jakieś problemy?

Napisano

Carbon carbonowi nie równy, stąd różnica w cenach. To nie jest aluminium gdzie jeśli np. masz stop 7005, to wszystkie rurki u wszystkich producentów są takie same. W carbonie masz mnóstwo parametrów które różnią się w zależności od producentów (ilość warstw, gęstość splotu, rodzaj żywicy itd.). Niektórzy mają np. "zwykły" carbon (w tańszych rowerach) i "premium" (który jest jeszcze lżejszy, w wyższych modelach). Te tanie chińskie są robione jak najniższym kosztem i nie wiadomo czy w ogóle spełniają jakieś normy. Osobiście wolałbym alu/magnez dobrego producenta niż jakiś chiński badziewny carbon.

Wracając do zintegrowanej kierownicy, największym problemem jest brak jakiejkolwiek regulacji. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ok, rozumiem argumenty, wiadomo że np. Bontrager to ekstraklasa ale dwa razy większa cena nie oznacza aż takiej różnicy w wykonaniu czy wadze.
Myślę raczej o Vision itp., chinczyki w ostateczności. 

Pytałem raczej o to czy ktoś próbował takiej wymiany na kierownicę zintegrowaną spoza Treka. Czy nie ma problemów z montażem, podkładkami itp.

Co do regulacji, to na 90% znam potrzebny rozmiar, potwierdzę to niedługo na bikefittingu. 

Edytowane przez grudazone