tomek_marysin Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Cześć, z uwagi na swoje zdiagnozowane nadciśnienie, od wielu lat przyjmuję betablocker. Wprawdzie coraz mniejsze dawki, ale wciąż. Dla tych co nie wiedzą, leki z tej grupy oprócz obniżenia ciśnienia, ograniczają również tętno. Efekt jest taki, że nie jestem w stanie rozbujać swojego serca powyżej 160-165 bpm. Jest to nieraz wkurzające w pewnych sytuacjach (strome i długie podjazdy itp.). Ostatnio zastanawiałem się jak dużo jest takich ludzi wśród kolarzy amatorów i postanowiłem dzisiaj założyć na Stravie club o nazwie "Betablocker Riders" 🤣 Jeśli ktoś zmaga się z podobną przypadłością, zachęcam do dołączenia: https://www.strava.com/clubs/1825749 Pozdrawiam! Cytuj
KSikorski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Miałem dwie próby leczenia arytmii betablokerami. Z jednym wytrzymałem dwa dni, z drugim prawie miesiąc. Co prawda efektów w postaci ograniczenia arytmii nie było, za to ograniczenie wydolności było jak uderzenie obuchem w twarz. Jeśli jeszcze kiedykolwiek przyjdzie pomysł na leki tego rodzaju to będę starał się o zabieg operacyjny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi