Skocz do zawartości
  • 0

Napęd mieszany SRAM Eagle.

Gość Błażej

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów.

Proszę o radę ponieważ mam dylemat. Posiadam Treka na napędzie SRAM SX. Liczyłem, że napęd dobrze ustawiony bedzie zdawał egzamin...otóż nie. Planuję kombinację typu: przerzutka i manetka SRAM X01 EAGLE, kaseta SRAM GX EAGLE 12-rzędów 10-52, korba i zębatka zostaje SRAM SX. Co myślicie o takim połączeniu i czy po montażu i wyregulowaniu będzie pracować płynnie. Z góry dziękuję za pomoc.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Zapewne jeszcze do zestawu trzebaby doliczyć bębenek/piastę/ całe koło tylne, bo kaseta GX z małą zębatką 10 wymaga bębenka XD a obecnie z kasetą od 11 masz zapewne HG..

• 0
Napisano

Przejście na shimano wymagałoby (tak mi się wydaje) wymiany całego napędu, a chciałbym zostawić korbę. Zastanawiam się również czy nie zmienić tylko przerzutki z manetką, tylko pewnie nie wykorzystałbym jej w pełni na kasecie 11-50.

• 0
Napisano

Korba mogłaby spokojnie zostać.

Nie do końca rozumiem rozpiętości kaset - to w końcu 11-50 Ci wystarcza czy nie? Bo jeżeli tak to zmień tylko przerzutkę i manetkę na GX i po problemie.

• 0
Napisano

No to już wszystko (a przynajmniej większość) wiem. Dziękuję za pomoc...działam. Pozdrawiam wszystkich. 

• 0
Napisano

Powodzenia. GX jest lekarstwem na SX (i NX). Zmiana manetki i przerzutki to tanie i raczej skuteczne rozwiązanie. Zobacz, czy łańcuch nadal zdrowy, bo SX nie grzeszy trwałością. 

• 0
Gość QWERTYASK
Napisano

a kaseta SX tez nie grzeszy trwaloscia. Na bebenek hg wchodzi kaseta NX duzo bardziej wytrzymała oraz nowosc sram xs1275 z najmniejszą koronką 10T. Ale nie wiem czy akurat xs1275 obsluzy tradycyjna przerzutka czy musi to byc transsmision. Daj znac co zastosowales i jak to dziala!

• 0
Gość QWERTYASK
Napisano

moj błąd. Napisałem że:

"Na bebenek hg wchodzi kaseta NX duzo bardziej wytrzymała oraz nowosc sram xs1275 z najmniejszą koronką 10T. Ale nie wiem czy akurat xs1275 obsluzy tradycyjna przerzutka czy musi to byc transsmision. Daj znac co zastosowales i jak to dziala!"

A MIAŁO BYĆ:

Na bebenek hg wchodzi kaseta NX duzo bardziej wytrzymała oraz nowosc sram xs1270 z najmniejszą koronką 10T. Ale nie wiem czy akurat xs1270 obsluzy tradycyjna przerzutka czy musi to byc transsmision. Daj znac co zastosowales i jak to dziala!

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...