Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Zakupiłem blat nr 2 (przeskakuje, po wymianie łańcucha na YBN S8 dalej przeskakuje), ale po zdemontowaniu osłony okazało się, że wszystkie blaty są zespawane ze sobą i "panie, tylko całość". Znalazłem naklejkę "FC-M311". Dla mnie laika to nowość, w drugim rowerze blaty są na śrubki i sądzilem, że tak jest wszędzie :D

Po szybkim google okazało się, że mam 3 wyjścia:

1. Tani Tourney FC-TY301 za ok. 60zł.

2. Ten Altus co mam za ok. 100zł.

3. Acera FC-M361 z wymiennymi blatami za ok. 150zł.

Są też opcje 3a i 3b:

Takie używki M361 za 50-70zł (zdjęcia niżej). W sumie blat nr 2 już i tak mam, więc mogę wymienić jeżeli te ze zdjęć wyglądają średnio :)

A może zamiennik innej firmy?

Co szanowne grono by zrobiło?

(Rozwiązanie ekonomiczne, ale nie tandetne :) )

Aha, pacjent to Kross Evado 1.0 21" -- już ma sporo lat, blaty to 28/38/48.

LlBWF6f.png

1. 5ID7HNk.png

Napisano

Biorąc pod uwagę, że TY301 można kupić obecnie nawet poniżej 50 zł (FCTY301 48/38/28T 6-8rz 170mm czarny - Biostern), do zwykłego roweru nie widzę sensu kupowania korby z wymiennymi zębatkami. Jakość korb Tourney jest w zupełności wystarczająca. Miałem je w rękach i montowałem koledze (wersja 42/34/24) i byłem zaskoczony, jak sztywne są zębatki na boki i jak ładnie zmieniają przełożenie. M311 moim zdaniem nic nie wnoszą (a nawet są nieco cięższe), a w tych z wymiennymi zębatkami średni blat kosztuje tyle co cała TY301. 

Zaoszczędzoną kasę lepiej włożyć w dobre opony.   

6 minut temu, uzurpator napisał:

Co to zespawanie - ja tu normalne śruby widzę.

Bo to jest ta korba z ogłoszenia, do kupienia. 

FC-M311 ma blaty niewymienne.

korba FC-M311 170mm 48t z osłoną czarna - Biostern

• +1 pomógł 1