RowerowyMaciej Napisano Czwartek o 19:39 Napisano Czwartek o 19:39 Witajcie, kupiłem rower na zimę, 3 letni BBF URBAN 3.1. Jest w nim Nexus SG-C6001-8D. Przy przerzucaniu biegów od 1 do 8 pracuje bez większych opóźnień. Przy przerzucaniu z 8 do 1 jest wyraźne opóźnienie. Czy to normalne? Do tej pory jeździłem tylko z przerzutkami zewnętrznymi i tam wystarczył góra obrót korby na zmianę w dowolną stronę. Tutaj jest to co najmniej kilka obrotów. Wymieniłem pancerz i linkę. Żółte znaczniki na 4 biegu są w linii. Czy mogę zrobić coś jeszcze poza kompletnym serwisem piasty? A może ten typ tak ma? Dziękuję Cytuj
zekker Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu A bez kręcenia korbą podczas zmiany też jest problem? Takie piasty pod dużym obciążeniem mają problem ze zmianą przełożeń. Jeżeli ciśnie się tak samo jak przy tradycyjnej przerzutce, to mimo zmiany na manetce w samej piaście może zostać poprzedni bieg. Przy naciąganiu linki powinien być wyczuwalny opór. Tutaj w sumie pytanie czy na wolniejsze przełożenia linkę się luzuje, czy napina (w mojej 8 luzowało się). Najlepiej na moment zmiany przełożenia przestać kręcić, a na pewno trzeba mocno odpuścić. Sama zmiana powinna pójść szybko, więc to mocno nie przeszkadza ale trzeba się przyzwyczaić, że jest inaczej niż przy przerzutce. Z czasem można wyczuć na ile można cisnąć, choć nie wiem jak obecne modele działają. Na starej 8 mogłem spokojnie zmieniać przy lekkim obciążeniu, przy obecnej 11 jest to trudniejsze i po roku używania nadal zdarza mi się źle trafić. 1 Cytuj
ks.indian Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Poza tym niech serwis sprawdzi piastę, czyszczenie i/lub konserwacja. 1 Cytuj
StrayRider Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Cytat A może ten typ tak ma? Dodając do powyższych odpowiedzi. W piastach tego typu można zmienić cały zakres biegów "na raz"(z najwyższego, na najniższy - i na odwrót), w czasie jazdy(lub postoju) - bez obciążenie/na luzie/nie pedałując w czasie zmiany biegów. 1 Cytuj
Artwro Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu W takiej piaście ,biegi zmieniamy bez obciążenia,czyli nie kręcąc pedałami.Wtedy działa najlepiej,po to jest aby biegi zmieniac stojąc na światłach,itd. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi