Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Mam zamiar kupić rower fitness do jezdzenia 4 fun dookoła mojej miejscowości, ważę ok 100kg, to moj pierwszy rower kupywany intencjonalnie; w pierwszej kolejnosci trafiłem na stronę merida - mają tam nawet znośne ceny, rowery są "ładne" - potrzebuję czegoś w ciemnych odcieniach szarości - przypadł mi do gustu merida 400 speeder, albo merida 100 z tego roku, ale kompletnie nie orientuję się w technikaliach - rower będzie służył do jezdzenia po szosie, czasem zjechania na szuter na km czy dwa. Hm, moze trafiłem na złego producenta, albo jest coś ważnego co pomijam przy wyborze - proszę więc, nakierujcie mnie na markę/model najbardziej korzystny cenowo - dla mnie liczy sie wyglad nie chcę białego, czy jakiegoś pstrokatego, fajnie by mi się jezdziło na wlasnie szarym, moglby wpadac w jakis ciemny.

Na stronie merida podają masę danych, kazda najmniejsza czesc jest wyszczegolniona, fajnie jakby rower jezdzil bardzo szybko na tym tez mi zalezy. Proszę doradzcie coś

Napisano

Meridy Speeder są może i ładne ale ich "wadą" jest mała ilość miejsca na opony. Fabrycznie stoją one na oponach 32c, które w obecnych czasach montuje się do rowerów szosowych... Bez błotników max to 37c. Oczywiście da się na tym jeździć, sam wiele lat jeździłem na 35c i twierdziłem, że szersze opony są mi niepotrzebne ale teraz jeżdżę na semislickach 40c i uważam, że jest znacznie lepiej, nie tracę nic na szybkości a zyskuję na komforcie. Zwłaszcza, że jeżdżę rekreacyjnie, wokół komina. Proponuję więc coś co mieści szersze opony, np. Marin DSX 2, Cube Nulane Pro (ewentualnie Cube Nulane ONE). W przeciwieństwie do Meridy mają one sztywne osie, co obecnie jest już standardem i może być dodatkowym atutem przy Twojej wadze

Napisano

Z polygonem slaba dostępność L-ek, 40 to może i jest dobry pomysł - w okolicach jest sporo szutrowych tras na wypady, jedyne co z tych 40 kolory mi troche nie odpowiadają, ale może coś trafię szarego

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Kordian12 napisał:

Znalazłem używany cube nulane https://www.olx.pl/d/oferta/cube-nulane-2024-56cm-l-gravel-fitnes-rower-super-stan-CID767-ID17C3aT.html za nieduze pieniądze Lke co o nim sądzicie - kolor neutralny

Ten Cube Nulane to "stary" model, nie jestem pewien czy na pewno z 2024 roku bo wydaje mi się, że w 2024 roku podstawowy Nulane już nie był na Clarisie 2x8 tylko na Cuesie 1x9, ale może się mylę, może ta zmiana była od 2025 roku. Ja mam 183 cm wzrostu i miałem Cube SL Road (poprzednia nazwa Nulane) w rozmiarze 56 i był on raczej mniejszy niż za duży dla mnie, na stronie Cube byłem pomiędzy rozmiarami 56 i 59 więc 56 dla Ciebie przy wzroście 178 cm powinien być o.k. Jednak w tej cenie trafiają już się Nulane Pro z napędem GRX 2x10 (teraz są z Cues 2x10) i jest to znacznie lepszy wybór w tej cenie. Za Nulane na Clarisie 2x8 to maksymalnie do 2 tys. zł można zapłacić, ja swojego, w którym wymieniłem Clarisa na Tiagrę 2x10 za tyle sprzedałem latem.

Edit. Jakbyś jednak dopuścił inny kolor niż ciemne odcienie szarości to tu jest nowy Cube Nulane Pro na Cuesie 2x10 za 4,3 tys. zł, gdzie u dystrybutora kosztuje chyba ponad 6 tys. zł:

https://www.olx.pl/d/oferta/nowy-cube-nulane-pro-trapeze-cues-2025-50-53-56-59-62-CID767-ID11PFfu.html

Widzę, że teraz Cube obniżyło loty i jako Cube Nulane Pro sprzedają wcześniejszy Nulane ONE z napędem Cues 1x9 a jako Nulane ONE sprzedają rower, który cofnął się w ewolucji, ma napęd Cues 1x8 i osie qr zamiast sztywnych, co za bezsens...

Edytowane przez Greg1
  • Mod Team
Napisano

Teoretycznie M-ka jest do 175, a niedostępna L-ka do 188 cm wzrostu. W przypadku Cube między 53, a 56 - przy czym ja bym 56 nie wybrał przy 180 cm... Jednak jest taka zasada, że mniejszy do sportu, większy dla komfortu.

PS  po sprawdzeniu tu : https://info.cube.eu/product?a=751100  wyszło, że ten używany może być z 2023, albo 2024 - nie widzę różnic w osprzęcie

• +1 pomógł 1