Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Posiadam Scott Spark 970 z 2020r. Zakupiłem używany amortyzator Rockshox SID i potrzebuje teraz bieżnie pod łożyska w dolnej części sterów. Tam jest niestety koronka a nie łożyska maszynowe. Przeszukuje internety i zgłupiałem, bo wszystko co podobnie wygląda do tej bieżni, która jest zastosowana na starym amortyzatorze w opisie pasuje ale nie pod koronki...

Stary amortyzator to Judy Silver oczywiście tapered 1.5 czyli 39,8mm. Nie chce wybijać bieżni bo jeszcze mi się stary amor przyda.

Średnica wewnętrzna wianka koronki ma według moich pomiarów 44.6 mm (plus minus 1mm). Zewnętrznie 50mm. 

Proszę o pomoc w doborze odpowiedniej bieżni.

1000005347.jpg

1000005348.jpg

1000005349.jpg

1000005350.jpg

1000005351.jpg

Napisano

Nie do zrobienia przez internet.

Można udać się do zaprzyjaźnionego serwisu celem pogrzebania w kartonie z złomem.

Kup kompletne stery żeby mieć pewność że pasuje, ich wartość będzie zapewne mniejsza niż wartość czasu i zaangażowania w szukanie samej bieżni.

Napisano

Czyli tak(?):
1.Oryginalny amortyzator: Judy Silver - łożysko maszynowe.
2."Nowy" amortyzator: Rockshox SID - koronka.

Jak to są dwa amortyzatory na różny system łożyskowania: 
1.Zakupić zestaw sterów jaki jest w nowym amortyzatorze i wymienić komplet.
2.Zakupić zestaw taki jaki jest obecnie w rowerze i co potrzeba użyć do "nowego amortyzatora".

Osobiście jak pasuje to użyłbym bieżni z "starego" amortyzatora i złożył całość z "nowym amortyzatorem".
A "stary amortyzator" jak bym chciał użyć w innym rowerze to zakupiłbym odpowiednie stery do ramy. 

Stery, może takie: link, link