Szuwar333 Napisano 7 Sierpnia Napisano 7 Sierpnia (edytowane) Hej, kupiłem rower procaliber 8 - oryginalnie ma on z przodu zębatkę 30T (korba E*thirteen Helix) , wg. specyfikacji można dam włożyć 34t z linią 55mm. Oryginalna zębatka E*thirteen Helix kosztuje ok 350zł, zastanawiam się czy czegoś tańszego dobrej jakości nie kupiłbym z Aliexpress albo innego miejsca. Nie jestem na bieżąco z nowymi "technologiami" w MTB i to mój pierwszy napęd 1x12 - więc nie wiem jaka zębatka będzie pasowała. W aukcjach na alie podawany jest offset a nie linia łańcucha, do tego nie wiem jaki sposób montażu powinienem wybrać. Moglibyście coś polecić? Edytowane 7 Sierpnia przez Szuwar333 Cytuj
cervandes Napisano 8 Sierpnia Napisano 8 Sierpnia Mam korbę E13 XCX Race, więc nieco podobną do Helixa. Ramę mam boost. Mierząc suwmiarką od osi ramy - ząbki zębatki są w odległości 55mm. Moja zębatka UL ma 5mm offsetu. Dałbym sobie rękę uciąć, że potrzebujesz po prostu zębatki e13 z mocowaniem DM i offsetem 5mm, ALE w sklepach jest dopisek, że moja zębatka nie jest kompatybilna z korbami helix! Także tak: weź suwmiarkę i zmierz sobie odległości od środka ramy do obecnej linii zębatki. Zmierz też odległość od środka ramy do osi styku zębatki z ramieniem korby. Odejmując te dwie wartości dowiesz się jaki masz obecnie offset i jakiego szukasz. Pozostanie szukanie zębatki z mocowaniem pod Helix z konkretnym offsetem. Cytuj
szmydu Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Podepnę się pod temat, ponieważ też mam Procalibra 8 i zdecydowałem się na wymianę korby na Shimano XT FC-M8120. Rama ma boost148, suport BSA 73mm ( BB-MT501). Teoretycznie wszystko powinno pasować ale po założeniu mam szparę na 3mm po prawej stronie (strona bez napędu). Pomiędzy ramą a suportem od strony napędu mam już fabrycznie dodaną podkładkę co jest zgodne z instrukcją shimano. Skąd więc ta szpara? Do korby mam dodane dwie podkładki 2.5 mm więc pewnie dodam jedną pomiędzy ramieniem lewego pedała a suportem. Czy tak może być, czy coś jest jednak nie tak? Cytuj
wr81 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu W korbach x120 podkładki z kompletu (między suport a korbę) są do wykorzystania, u mnie w M7120 (2x) są wykorzystane. Just read the funny manual... Cytuj
szmydu Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Tak, tylko jak dam podkładkę pomiedzy korbę a suport to przednia zębatka przesuwa się na pozycję równo z 3 tylną zębatką (licząc od najmniejszej). Bez podkladki jest na 4 zębatce, czyli tak samo jak z fabryczną korbą 30T. Nie dawałem więc tej podkładki z obawy na bardzo duży przekos przy największej tylnej zębatce. Cytuj
wr81 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Jeżeli zamieniełeś korbę x100 na x120 to naturalne jest przesunięcie o 3mm (linia łańcucha 52 vs 55mm). W korbie x8120 oś jest dłuższa o 6mm więc podkładki (jedne i drugie) w jakiejś konfiguracji będą potrzebne. Jeżeli zamontowałeś podkładki pod suport zgodnie z instrukcją i jedną podkładkę między suport a korbę to czy jesteś w skasować luz śrubą? Upodobnienie nowej korby do starej spowoduje asymetrię odstępu pedałów od osi symetrii roweru. Pytanie dlaczego kupiłeś korbę M8120 zamiast M8100 skoro oczekiwałeś układu jak w tej pierwszej? Czy możesz zwrócić rzeczoną korbę? Korby M7100/M8100 są ogólnie dostępne: https://www.hibike.com/bike-parts/cranks/shimano-deore-xt-fc-m8100-1-1x12-crank-set-direct-mount-170mm-30-bulk-pack-pf3f27f5ae099333b761fa7aa6f9d6401#var_528B8333 https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-slx-fc-m7100-1-pd20155/?v_Id=245412 Cytuj
szmydu Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowane) Zgodnie z instrukcją trek'a do roweru korba 34T ma mieć linię łańcucha 55 i taką linię ma właśnie korba 8120. Dlatego ją wybrałem. Podkładka pomiędzy ramą a suportem od strony korby była fabrycznie. Co ciekawe jak dam po jednej podkładce dodanej do korby z każdej strony to widać że ramię lewego pedała nie wchodzi do końca. Moim oczekiwaniem było założenie korby 34T "zgodnie ze sztuką". Pytanie czy z jedną podkladką pomiedzy ramą i miską od strony korby i jedną podkładka pomiędzy miską i ramieniemewego pedała jest ok. Edytowane 8 godzin temu przez szmydu Cytuj
wr81 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Ok. tyle że w takim wypadku (zgodnie ze sztuką) oś zębatki przedniej korby z linią 55mm będzie wypadać na innej zębatce kasety niż przy korbie z linią 52.. i trzeba to zaakceptować. Dlaczego nie wchodzą przy dwóch podkładkach między ramię korby a suport lewe ramię nie wchodzi do końca: - po pierwsze zupełnie do końca ma nie wchodzić - musi być miejsce na regulację plastikową śrubą wkręcaną od zewnątrz - tutaj pytanie ile brakuje - podkładki mają 2 różne strony, nie są symetryczne -u mnie potrzebne było (delikatne) pukniecie (gumowym) młotkiem przy montaży korby z osią.. 1 Cytuj
szmydu Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu O widzisz, jutro sprawdzę w takim razie. Tak podkładki nie są symetryczne, z jednej strony mają taki wystający oring i tą stroną kierowałem w stronę suportu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi